Pozor na lymfatický opuch!

Viete, že rovnako ako stromy majú svoju miazgu, aj my v našom tele máme svoju vlastnú? Voláme ju lymfa a tvorí lymfatický systém človeka. Celý pozostáva z lymfatických ciev a uzlín. Zdurené lymfatické uzliny spôsobia opuchy, čo spôsobuje bolesť, najmä pri chorobe. Okrem tých krčných, ktoré vám lekár prehmatáva napríklad pri angíne, poznáme aj pazuchové, slabinové či zákolenné uzliny.

Lymfatický systém a jeho význam

Lymfatický (miazgový) systém je rozsiahly systém ľudského tela. Má najmä imunologickú funkciu. Zbavuje telo toxínov a škodlivých látok a bunky zároveň vyživuje. Uzliny zachytávajú a pohlcujú cudzorodé častice, bránia vzniku choroboplodných zárodkov a sú miestom tvorby protilátok.

Vznik lymfy nastáva na úrovni krvných ciev, kde sa tekutina z nich filtruje do mimocievneho  priestoru. Miazga sa ďalej transportuje v miazgových cievach. Táto drobná spleť cievok sa združuje do veľkých zberačov miazgy. Lymfatické cievy sú vysoko priepustné a môžu do nich vniknúť baktérie, ktoré neprenikli cez steny ciev. Miazga následne putuje do lymfatických uzlín. Lymfatické uzliny majú filtračnú úlohu a zohrávajú dôležitú rolu pri imunitných reakciách. Sú rozmiestnené po celom tele, ale najväčšie úložisko je v susedstve veľkých ciev. 

Filtračná schopnosť uzlín umožňuje zachytiť rôzne cudzorodé látky. Ide napríklad o spomínané baktérie, ale aj iné patogény či rakovinové bunky. Práve vďaka tejto vlastnosti sa uzliny pri rôznych zápalových ochoreniach zväčšujú. 

Lymfa

Lymfa je bezfarebná tekutina, ktorá sa vytvára z krvnej plazmy a prúdi v lymfatických cievach. Počas dňa ľudské telo dokáže vytvoriť 2 až 3 litre tejto tekutiny. Niekedy je to však aj 10x viac. Je dôležité, aby nebol tok lymfy narušený, pretože lymfatický opuch, tzv. lymfedém, patrí medzi chronické ochorenia, ktoré sa nedajú definitívne vyliečiť.

Lymfatický opuch – prečo vzniká lymfedém

Pri poruchách transportu lymfy vzniká opuch (edém) – teda lymfedém. Takýto opuch vzniká dvomi spôsobmi:

  • ako vrodená porucha lymfatického systému, ktorá sa však môže prejaviť až v neskoršej puberte či dospelosti,
  • následkom poškodenia lymfatických ciest. Častým prípadom je napríklad vznik opuchu po prekonaní rakoviny prsníka, kedy bolo nutné odstrániť prsník spolu s uzlinami pod pazuchou. 

Lymfatické cesty môžu byť poškodené aj kvôli operáciám, ožarovaniu, úrazom, opakovaným alebo chronickým zápalom alebo zhubným ochoreniam. V súčasnej dobe je však najčastejšou príčinou lymfedému odstránenie a ožarovanie lymfatických uzlín pri operáciách prsníkov. Po liečbe rakoviny sa preto odporúča cvičenie a strečing. Je však nutné vyhýbať sa namáhavým aktivitám, kým sa pacient po ožarovaní alebo chirurgickom zákroku nezotaví. Vyhýbať sa treba aj priliehavému oblečeniu a všetkému, čo by mohlo sťahovať nohy alebo ruky.

Príznaky lymfatického opuchu

Príznaky lymfatického opuchu v danej časti tela sú: 

  • ťaživý pocit, 
  • napätá pokožka s pocitom na prasknutie, 
  • pokožka má v postihnutom mieste vyššiu teplotu než v jeho okolí, 
  • bolesť, 
  • bodavý pocit, 
  • bolesť kĺbov, 
  • opuchnutie.

Diagnóza 

Ak sú symptómy zrejmé na pohľad, lekár spozná lymfedém aj počas bežnej prehliadky. Na presnejšiu diagnostiku sa používajú merania samotného opuchu, ultrazvuk, CT alebo MRI. Kvôli eliminácii iných chorôb, ktoré môžu spôsobovať prechodný opuch, sa na odporúčanie lekára vykonávajú aj testy srdca, pečene a obličiek, prípadne testy na zistenie možných infekcií alebo alergií.

Doprajte oddych aj svojim nohám.

Štádiá lymfatického opuchu

Lymfedém je opuch lymfatických uzlín v mäkkých tkanivách kdekoľvek v tele, ale obvykle sa objavuje na končatinách. V skrytej fáze nie sú žiadne známky opuchu. Prechodné štádium je reverzibilné, teda objavuje sa na prechodný čas, najčastejšie po fyzickej záťaži a znovu mizne. Chronické štádium už predstavuje stály edém a posledné, štvrté štádium, elefantiáza, je známe tým, že pri ňom vzniká stály rozmerný opuch s väzivovou prestavbou kože a podkožia.

Ako vás dokáže lymfatický opuch potrápiť

Lymfedém, resp. lymfatický opuch, býva zvyčajne chladný, nebolestivý a bledý. Postupom času sa stáva tuhým. Pridružiť sa môžu aj plesňová a bakteriálna infekcia. 

U pacientov s kŕčovými žilami sa opuch prejavuje odlišne. Obvykle sa z oblasti členkov šíri smerom nahor, preto je vhodné, ak si pacient vykladá nohy čo najčastejšie. Z tohto stavu však môže vzniknúť aj vážnejší lymfedém. 

Lymfatický opuch spôsobuje chronický zápal a môže vyústiť až do nádorového bujnenia. Ľudia, ktorí trpia týmto opuchom, mávajú problém kúpiť si oblečenie a obuv. 

Liečba – ako sa vysporiadať s lymfatickým opuchom

Základom liečby je vždy komplexná dekongestívna terapia, ktorá zahŕňa bandáže a kompresívne systémy, manuálnej lymfodrenáže a prístrojovú presoterapiu, ktorá sa dopĺňa špeciálnym cvičením a dôslednou starostlivosťou o kožu končatiny. Dôležitá je prevencia infekcie podkožia. Opuch sa lieči väčšinou pomocou:

  • elastických návlekov, 
  • špeciálnych cvičení, 
  • užívania liekov, 
  • úpravy životosprávy, 
  • a pomocou lymfatickej drenáže – lymfodrenáže.

Lymfodrenáž

Technika, ktorá sa používa na odstraňovanie lymfatických opuchov sa volá lymfodrenáž. Okrem toho je výborným prostriedkom aj na stimuláciu imunitného systému, povzbudí človeka pri celkovej únave, uľavuje od bolestí hlavy a tiež sa využíva aj na iné kozmetické účely. Lymfodrenáž je jemná masáž, ktorá nesmie spôsobiť pocit bolesti. Pozor, pri lymfatickom opuchu sa zverte len do rúk odborníka. Nie je totiž masáž ako masáž.

Lymfodrenáž sa používa aj ako súčasť kúpeľných, liečebných alebo relaxačných a wellness pobytov. Pomáha taktiež odstraňovať celulitídu a slúži na skrášľovanie dekoltu a tváre. Na výber sú aj rôzne prístrojové lymfodrenáže.

Vibro-akustická terapia 

V domácom prostredí je pre zlepšenie toku tekutín v lymfatickom, ale i v cievnom systéme vhodná tzv. vibro-akustická terapia. Je to terapia, pri ktorej sa využíva ručný akustický prístroj – Vitafon. Jeho zvukové vlny vyvolávajú v ľudských bunkách mikrovibrácie, ktoré podporujú zvýšenie prietoku krvi, napomáhajú prístupu krvi so živinami na postihnuté miesta, umožňujú odstrániť choré bunky a zapájajú lymfatický systém do liečby.

Komplexná liečba lymfatického opuchu

Poruchy lymfatického systému si vyžadujú dlhodobú, pravidelnú liečbu na dennej báze. Jednoduché ľahké cvičenie tvorí významnú súčasť komplexnej liečby lymfedéme. Cvičením namáhané svaly stláčajú steny lymfatických ciev a zlepšujú odtok lymfy. Odporúčajú sa prechádzky, plávanie, gymnastika, krátky beh a jazda na bicykli. 

Účinok cvičenia sa zvyšuje súčasným využitím vonkajšej kompresie. Cvičenie vo vode je ideálnou aktivitou pre ľudí s lymfedémom. Liečba si vyžaduje trpezlivosť a aktívny prístup.

Dôležité zásady liečby

Dôležitou súčasťou liečby je úprava denného režimu pacienta. Treba do neho včleniť činnosti, ktoré pomáhajú odtoku lymfy a vylúčiť tie, ktoré toto ochorenie zhoršujú. Navyše je potrebné sa vyvarovať úrazom, lebo zhoršujú stav lymfatických ciev a tým zhoršujú opuch uzlín.

  • Doma si dávajte pozor na porezanie nožom a inými ostrými predmetmi. V záhrade nevykonávajte žiadnu ťažkú prácu a pozor na štípance.
  • Noste voľný odev i pohodlné topánky. Prstene pre istotu z rúk odložte.
  • Buďte opatrní pri strihaní nechtov, nechoďte do sauny, ani do horúcej vody, vyhýbajte sa priamemu slnku. 
  • Nepoužívajte dráždivé kozmetické prípravky.
  • Vyhýbajte sa namáhavým, silovým a vytrvalostným športom. Vhodné je plávanie. 
  • Udržiavajte si ideálnu hmotnosť.
  • Dbajte o to, aby bola vaša strava vyvážená. 

Prevencia – ako sa vyhnúť lymfatickému opuchu

Ak patríte do skupiny s rizikom lymfedému, snažte sa čo najčastejšie relaxovať v polohách s vyvýšenými nohami. Ďalej je dôležité končatiny nepreťažovať a nenosiť ťažké bremená. Pretože opuchom postihnutá končatina je náchylná k infekciám, je tiež nevyhnutné predchádzať drobným poraneniam. Pri holení uprednostnite elektrický holiaci strojček, nevystavujte sa nadmerným teplotám a v prípade, že patríte k aktívnym záhradkárom, pri prácach vždy noste ochranné rukavice.

Ak máte pocit, že vám začínajú opúchať končatiny, choďte radšej k lekárovi hneď a začnite s liečbou čím skôr, pretože zbaviť sa tohto problému je ťažké.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť cez víkend na wellness

Blíži sa víkend a vy by ste si radi oddýchli po náročnom týždni? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, než sa vyvaľovať doma na gauči pred telkou.

Zistiť viac
Základom nordic walkingu je správna technika Nordic walking alebo chôdza trochu inak

Čo sa skrýva za pomenovaním nordic walking? Čo označuje tento tajomný názov? Ide o obdobu chôdze, pri ktorej sa využívajú špeciálne palice, podobné lyžiarskym. Hovoríme aj o severskej chôdzi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore