Lymfodrenáž – jemná masážna technika

Lymfodrenáž je jemná masážna technika, pri ktorej sa dosahuje urýchlenie žilného návratu v ošetrovanej končatine. Lymfodrenážna masáž spriechodňuje povrchové lymfatické cievy a napomáha tak odtoku prebytočnej vody z ľudského tela.

Manuálna lymfodrenáž sa vykonáva bez olejov, emulzií a mastí, aby terapeut dobre nahmatal daný problém

Ako funguje lymfodrenáž?

Jemnými, pomalými a presne definovanými ťahmi a hmatmi sa na povrchu tela aktivujú lymfatické cievky, ktoré odvádzajú lymfu do zberných lymfatických uzlín. Aby mala procedúra správny účinok, musí byť dodržaný presný postup lymfodrenáže. Lymfodrenáž by mal preto robiť len špeciálne vyškolený fyzioterapeut.

To, čo sa prezentuje ako odbúravanie celulitídy, nemusí byť skutočná lymfodrenáž. Skutočná ručná lymfodrenáž sa považuje za zložitejšiu techniku, ktorá sa používa predovšetkým ako podpora odtoku lymfy pri liečbe opuchov. Nie každý opuch pritom má na svedomí nahromadená lymfa.

Čo je to lymfatický systém

Ochabnutosť svalov, nedostatok pohybu a jednostranná záťaž sú najčastejšou príčinou nedostatočného odvádzania toxínov a hromadenia týchto škodlivých látok v tkanivách a kĺboch. Následkom toho vzniká pocit únavy, ťažkých nôh, celulitída, oslabenie imunitného systému a opuchy. S týmito problémami dokáže zatočiť práve lymfodrenáž.

Lymfatický systém je tvorený lymfatickými cievami, lymfatickými  kapilárami, lymfatickými uzlinami a lymfatickými kmeňmi. Neodmysliteľnou funkciou lymfatického systému je najmä zabezpečenie bezproblémového fungovania imunitného systému. 

  • Ak lymfatický systém funguje správne, je skvelým optimalizátorom podmienok medzibunkového priestoru, filtračným a čistiacim systémom. Lymfatický systém dokáže absorbovať  prebytočné tekutiny v tele  a zaistiť ich návrat naspäť do krvného riečiska. Ďalšou dôležitou úlohou lymfatického systému je aj odstraňovanie jedovatých látok, ktoré vznikajú pri metabolickom procese, ale aj tých, ktoré sa do nášho organizmu dostanú z vonkajšieho prostredia. 
  • Ak lymfatický systém nefunguje správne, veľmi rýchlo sa to prejaví na vašom zdraví. Nefunkčnosť lymfatického systému spôsobuje nadmerné zadržiavanie vody, hromadenie tuku a odpadových látok v tele. Lymfatický systém nedokáže plniť svoje funkcie a toxické látky, voda, soli a tuky sa začnú ukladať v medzibunkovom priestore. Tento stav, ak sa včas nerieši, môže viesť k následným opuchom členkov, lýtok, stehien a nakoniec aj k opuchom v brušnej dutine.

Čo je to lymfa?

Lymfa alebo miazga je biela tekutina, ktorá sa nachádza v lymfatických cievach v tele človeka. Lymfa vzniká v medzibunkových priestoroch, koluje v lymfatických cievach, prechádza cez lymfatické uzliny a končí v žilovom systéme, ktorý ju naspäť vracia do krvi. Lymfa teda necirkuluje v uzavretom systéme ako napríklad krv. Lymfatický systém nemá svoju vlastnú pumpu. Je ale veľmi blízko krvného obehu, a tak lymfa nepriamo pre svoj pohyb využíva pumpovanie krvi zo srdca. Je veľmi dôležité, aby sa lymfa stále tvorila a odvádzala preč z tela. 

Čo sa deje počas lymfodrenáže?

Počas procedúry dochádza k vytlačovaniu kapilárneho riečiska. Následne sa zlepšuje prietok krvi v tepnách. Z tela je odvedená prebytočná voda, odbúravajú sa tukové bunky a splodiny katabolizmu podkožného tkaniva. Vďaka lepšej cirkulácii v žilovom obehovom systéme dochádza k odstráneniu problémov tzv. „ťažkých nôh“, ale aj kŕčov v lýtkach či bolesti svalov.

Druhy lymfodrenáže

Lymfodrenáž je špeciálna technika zameraná na lymfatický systém – opuchy, lymfedémy a problémy so žilovým systémom. Poznáme však viaceré druhy lymfodrenáže.

Mechanická a prístrojová lymfodrenáž

Okrem mechanickej lymfodrenáže existuje ešte prístrojová forma. Manuálna sa však odporúča častejšie, keďže skúsený lymfoterapeut dokáže viac ako prístroj. Manuálna lymfodrenáž sa vykonáva bez olejov, emulzií a mastí, aby terapeut dobre nahmatal daný problém. Špeciálnym tlakom ruky mechanicky zabezpečí spätný tok lymfy v oblasti hornej alebo dolnej končatiny s následným ústupom opuchov. Zlepší sa prekrvenie končatín a transport odpadových látok z buniek a medzibunkových priestorov. 

Prístrojová lymfodrenáž sa vykonáva ako pneumatická masáž vákuová alebo pretlaková, prípadne kombinovaná. Impulzy prenášané prístrojom do nervových zakončení stimulujú svalové vlákna, ktoré reagujú jemnými ťahmi, meniacimi sa na tlak pozdĺž lymfatických ciev, čo zlepšuje proces odvodňovania a čistenia systému. 

Lymfodrenáže, ručné aj prístrojové, lymfodrenážna gymnastika či bandážovanie, to všetko sa využíva pri liečbe závažných ochorení. Musia sa však robiť pod lekárskym dohľadom.

Tvárová a čiastočná lymfodrenáž

Tvárová lymfodrenáž je zameraná na regeneráciu tváre. To znamená hematómy v oblastí očí po páde, problémy s dutinami, ovplyvňuje opuchy po stomato-chirurgických úkonoch, operáciách očí alebo kozmetických úpravách tváre a, samozrejme, je určená aj na vyhladenie vrások. Tvárová sa zameriava na tvár, hlavu a krk.

Čiastočná lymfodrenáž za zameriava na určitú časť tela. Najčastejšie sú to dolné alebo horné končatiny, pred ktorými sa vyprázdňujú hlavné lymfatické uzliny.

Ako často podstúpiť lymfodrenáž?

Výrazný efekt je možné zaznamenať už počas niekoľkých týždňoch, zhruba po 10 procedúrach. Po ukončení tohto cyklu sa odporúča lymfodrenáž podstúpiť raz za mesiac.

Indikácie – na čo je lymfodrenáž dobrá?

Indikácie pre lymfodrenáž sú naozaj pestré, keďže táto špeciálna masáž pomáha bojovať s rôznymi zdravotnými problémami. Odporúča sa všetkým, ktorí si chcú zvýšiť imunitu, udržať si zdravotný stav a krásu organizmu alebo si chcú formovať postavu. Pomáha pri únave a strese, pri vrodených alebo získaných postihnutiach lymfatického systému, tiež sa prejavuje ako dobrý liek proti migréne, bolesti hlavy, zubov a po úrazoch. Používa sa na podporu metabolizmu, ako prevencia proti opuchom a kŕčovým žilám, napríklad aj počas tehotenstva.

Pozitívne účinky lymfodrenáže

Lymfatický systém je tiež dôležitým spolupracovníkom imunitného systému, preto je lymfodrenáž dôležitá pri posilňovaní imunity. Ak je rozbehnutý chorobný proces, vďaka lymfodrenáži nastáva silnejšia a rýchlejšia schopnosť regenerácie. Rýchlejší prietok lymfy v tele zároveň zrýchľuje metabolizmus. Urýchľuje látkovú výmenu a odvod tukov z tela. Okrem toho má lymfodrenáž tieto účinky:

  • odstraňuje blokády lymfatického systému,
  • napomáha správnemu fungovaniu telesných orgánov,
  • znižuje pooperačné opuchy,
  • je neinvazívnou formou holistického liečenia,
  • je vynikajúcou prevenciou proti chorobám,
  • lieči mnohé ochorenia,
  • naštartuje imunitný systém.

Kontraindikácie – komu sa lymfodrenáž neodporúča?

Absolvovať lymfodrenáž sa neodporúča tým, ktorí trpia horúčkovými či vírusovými stavmi, bronchitídou, silnou astmou či srdcovo-cievnymi ochoreniami, majú otvorené poranenia kože, pľúcny edém, varixy v poslednom štádiu vývoja, zvýšenú činnosť štítnej žľazy, alebo im krvácajú materské znamienka.

Nežiadúce účinky

Jeden z mýtov, kolujúci medzi tými, ktorí majú obavy z lymfodrenáže, hovorí, že častá stimulácia lymfatických ciest môže vyprovokovať zhubné bujnenie. Lymfodrenáž, alebo aj obyčajná masáž, však nie sú nebezpečná z hľadiska vzniku ochorenia. Neodporúča sa však robiť lymfodrenáž u pacientov s malígnym ochorením lymfatického systému, pretože by mohlo dôjsť k rozsevu chorých buniek. 

Techniku lymfodrenáže môžete vyskúšať, samozrejme, ak je pre vás vhodná, aj v kúpeľoch. Stačí si vybrať relaxačný a wellness pobyt na skrášlenie a oddych v príjemnom kúpeľnom prostredí, ktorý vám zaručí očistu organizmu na fyzickej i mentálnej úrovni. Neváhajte a využite jedinečnú šancu na regeneráciu vášho tela. Wellness pobyt je vhodný pre každého, kto sa cíti vyčerpaný a dáva vám voľnosť pri výbere formy oddychu.

Mohlo by vás zaujímať

Kamene majú teplotu okolo 45 °C. 16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Bolesti chrbta a hlavy najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať. Vyberte si s nami masáž podľa vašich predstáv.

Zistiť viac
Reflexná masáž Sila reflexológie – objavte účinky reflexnej masáže

Reflexná terapia (reflexológia) sa považuje za jednu z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny. Reflexológia slúži na prevenciu pred rôznymi chorobami. Podľa nej zablokovanie neviditeľných síl alebo energetických polí v tele vedie k vzniku rôznych chorôb

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore