4 typy sauny – ktorá je pre vás najlepšia?

Väčšina dobrých wellness centier či kúpeľov ponúka viac druhov sáun. Ktorú si vybrať? Aké sú medzi nimi rozdiely? Ktorá má aké výhody? Ktorá je pre koho najvhodnejšia? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, aké účinky a vplyvy majú jednotlivé typy sauny. Tak teda ktorá – fínska, parná, suchá alebo infrasauna? Spoznajte ich postupne všetky.

Otvorte dvere do sveta sáun

Fínska sauna

O fínskej saune ste toho na Relaxose čítali už veľa, keďže ide o jeden z najznámejších typov sauny. Zhrňme si to najdôležitejšie. Fínska sauna sa inak nazýva aj vlhká sauna. Teplota v tejto saune nevystúpi nad 90 °C, pričom vlhkosť sa tu pohybuje od 15 do 25 %. Korigovať vlhkosť môžete polievaním horúcich kameňov. 

Vďaka vysokej teplote vzduchu sa intenzita potenia zvyšuje, a preto dochádza k rýchlejšiemu odvádzaniu škodlivých látok a toxínov z tela. Po návšteve fínskej sauny bude váš imunitný systém posilnený aj voči rôznym infekčným chorobám.

Výhody fínskej sauny – omlaďte svoju pleť

Základom procesu saunovania vo fínskej saune je striedanie pôsobenia tepla a chladu. Tento proces spôsobuje rozšírenie krvných ciev, zrýchlenie krvného obehu a vylučovanie množstva potu.

Intenzívne potenie vyčistí pokožku a podporí tvorbu nových kožných buniek. Teplo zrýchli prúdenie krvi a zvýši aj podiel kyslíka v tkanivách. Vrásky sú vyžehlené, pokožka žiari. Vysoké teploty spolu s potom z kože vyplavujú aj toxické látky. Vyššia teplota v saune zbaví pleť baktérií, ktoré môžu spôsobovať vznik akné. Navyše, teplo vo fínskej saune tiež prekrví pokožku a otvorí póry. Z nich sa potom lepšie odstraňujú nečistoty, ktoré sa na pleti počas dňa usadili. 

Parná sauna

Oproti fínskej saune je teplota v parnej saune podstatne nižšia, dosahuje len okolo 45 °C. No vlhkosť vzduchu je tu naopak vysoká, dokonca 70 až 100 %. Tento druh sauny je preto vhodný aj pre ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu navštíviť fínsku saunu. 

Parná sauna čistí póry, lieči akné a odstraňuje celulitídu. Je vhodná pre ľudí trpiacich ochoreniami dýchacích ciest a pomáha pri liečbe a prevencii astmy. Pridaním rôznych vôní je skvelým spôsobom aromatického relaxu:

  • Eukalyptový éterický olej pomáha pri bronchitíde, pretože rozpúšťa hlien a potláča zápal.
  • Medovkový je vynikajúci pri problémoch s nespavosťou, ale aj pri žalúdočných problémoch. 
  • Brezový je vhodný pri zápaloch močových ciest a reumatických ťažkostiach.

Parná sauna – zbavte sa dýchacích ťažkostí

Inhalácia vlhkej a teplej pary funguje ako úžasný podporný prostriedok pri dýchacích ťažkostiach. Tento druhy sauny preto pomáha pri astme, zápaloch priedušiek či pri chrapote. Rovnako pomôže aj pri chronických chorobách dýchacích ciest. Jedným z hlavných účinkov parnej sauny je teda zbavenie sa dýchacích ťažkostí.

Zaujímavou skúsenosťou je aj saunovanie s himalájskou soľou. Viac o saune z Himaláji si môžete prečítať v článku Sauna z Himaláji – vyskúšajte si saunovania s himalájskou soľou.

Suchá sauna

V suchej saune je najteplejšie. Vyhrieva sa na 100 až 110 °C, pričom vlhkosť vzduchu je minimálna, iba 10 %. Toto teplé prostredie zabezpečuje dôsledné prehriatie celého organizmu a tým aj účinné odplavovanie toxických látok z tela. No pozor, tento typ sauny je veľmi veľkou záťažou na ľudský organizmus a nie je vhodný pre každého.

Prínosy suchej sauny – zregenerujte svoje telo i myseľ

Hoci nie je suchá sauna vhodná pre všetkých a pri jej návšteve musíte byť zdravý, na druhej strane je výborná na regeneráciu tela a celkový fyzický i psychický oddych. V suchej saune dochádza k intenzívnemu poteniu. Ľudská pokožka sa zbavuje cez póry nečistôt, vylučujú sa z tela toxíny, pokožka sa prekrvuje a povzbudzuje sa látková výmena.

Tento druh sauny slúži k zvyšovaniu obranyschopnosti organizmu predovšetkým pred respiračnými ochoreniami a k odbúravaniu škodlivých látok z tela a vylučovaniu toxínov cez póry v koži.

Infrasauna

Infračervené žiarenie preniká hlboko do vnútra pokožky, preto aj napriek relatívne nízkej teplote (40 – 60 °C) dochádza k výraznému poteniu. V tomto type sauny nie je potrebné striedanie fáz prehriatia a ochladzovania. V porovnaní s ostatnými saunami, infrasauna pomáha vylučovať z tela až trikrát viac toxínov. Práve preto je vynikajúcim pomocníkom pri chronických zdravotných problémoch, a zabezpečuje relax a úľavu pre kĺby, svaly a mäkké tkanivo.

Pomáha aj v prevencii proti chrípke, nachladnutiu, pri regenerácii športovcov a uľahčuje boj s celulitídou, akné a ekzémami.

Výhody infrasauny – zlepšite fungovanie krvného obehu

Výhodou je, že blahodarné účinky infrasauny môžu využiť aj ľudia, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom a nemôžu teda absolvovať saunovanie v iných druhoch sauny. Potenie je totiž tým najprirodzenejším spôsobom, ako sa telo zbavuje toxínov. Vďaka infrasaune to ide naviac jednoducho a rýchlo. 

Medzi ďalšie vítané účinky infrasauny patrí príjemný pocit pokoja. Infračervená sauna tiež tíši bolesti kĺbov a svalov, a to vďaka prehriatiu organizmu a zvýšenej cirkulácii krvi. Vďaka zrýchlenému obehu krvi, ktorý obsahuje radu liečivých látok, a zvýšenej teplote tela, je možné predísť mnohým zápalom. 

Saunovať sa môžete v každom wellness centre alebo v kúpeľnom zariadení. Stačí si vybrať jeden z kúpeľných alebo wellness pobytov, v ktorom okrem sauny nájdete aj množstvo iných procedúr priaznivých pre vaše zdravie a relax.

Blahodárne účinky infrasauny môžu využiť aj ľudia, ktorí majú s problémy s tlakom

Mohlo by vás zaujímať

Sauna je obrovským prínosom pre zdravie, ak vieme ako na to Saunovanie – zásady a pravidlá

Saunovanie môže mať na zdravie ohromný vplyv. Preto saunu používali už starí Gréci, Rimania i Mayovia. Dnes je saunovanie súčasťou mnohých kultúr. Avšak, nielen tradícia a skúsenosť potvrdzujú pozitívne účinky saunovania. Pridáva sa aj veda. Moderná medicína potvrdzuje celý rad benefitov na zdravie tejto príjemnej relaxačnej aktivity, ako na telo, tak aj na myseľ.

Zistiť viac
Anticelulitídna masáž je účinným spôsobom ako odstrániť prejavy celulitídy Anticelulitídna masáž

Celulitída, alebo ľudovo povedané pomarančová kôra, je strašiakom väčšiny žien. Tomuto nepríjemnému javu sa však dá predchádzať viacerými spôsobmi. Jedným z nich je aj anticelulitídna masáž. Ide o špeciálnu masáž, ktorá stimuluje podkožné štruktúry pre lepší podkožný metabolizmus. Zlepšuje aj odtok nežiaducich látok. Masáž proti celulitíde je teda nielen príjemná, ale aj prospešná.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore