Kryoterapia – liečba mrazom

Kryoterapia je extrémne povzbudzujúca procedúra, ktorá zmierňuje príznaky mnohých bežných chorôb. Rovnako pôsobí aj na duševné zdravie, pretože mráz doslova zdvihne náladu. Následkom vystavenia sa extrémnemu chladu sa v tele aktivujú hormóny a uvoľňujú sa prítomné endorfíny, čiže hormóny šťastia.

Pred chladom vás ochráni len minimum oblečenia.

Čo je to kryoterapia

Kryoterapia je alternatívna liečebná metóda, ktorá je založená na pôsobení chladu na ľudské telo. 

História kryoterapie

To, že nízke teploty môžu navodzovať aj blahodárne účinky vedeli už obyvatelia starovekého Egypta a Grécka. S rozvojom kryoterapie sa však začalo až na konci 19. storočia, pričom prvá kryokomora bola zostrojená v Japonsku v roku 1978. O ďalší rozvoj kryoterapie sa zaslúžili až poľskí vedci a dnes je táto procedúra obľúbená po celom svete.

Proces – ako prebieha kryoterapia

Po vstupe do kryokomory začne na telo pôsobiť chlad v hodnote –60 °C. Po krátkej adaptácii pacient prechádza do aplikačnej liečebnej komory s teplotami –130 až –150 °C. Odporúčaná dĺžka terapie je okolo 2 až 3 minút. Čas v kryokomore je najlepšie stráviť malou prechádzkou alebo v podrepe. 

Pred chladom pacienta chráni len minimum oblečenia: dreváky, podkolienky, krátke bavlnené šortky, rukavice a čelenka na uši. 

Nemusíte sa ničoho báť. Nehrozí vám žiadne nebezpečenstvo. Počas kúry sú totiž pacienti v nepretržitom kontakte s personálom.

Čo sa deje v tele počas kryoterapie?

Chladné pálenie, ktoré pacient počas pobytu zažíva, sa neskôr vytratí a po kúre sa zníži napätie, dostaví sa pocit uspokojenia, relaxu, psychického a fyzického uvoľnenia. Mierne začervenanie pokožky, ku ktorému dochádza následkom výraznej zmeny teploty, sa tiež rýchlo vytráca.

Počas kúry sa vylučujú viaceré hormóny, u mužov to je najmä testosterón. Tento jav má za následok rast svalovej hmoty a zvýšenie výkonnosti. Kryokomora tiež urýchľuje liečbu mäkkého tkaniva a kĺbov po úrazoch, obmedzuje riziko svalovej horúčky, eliminuje krvácanie, analgézu a opuchy. Chlad navyše posilňuje aj imunitný systém a dokonca pomáha aj pri odbúraní celulitídy.

Ako často chodiť do kryokomory?

Čím častejšie, najlepšie deň po dni, kryoterapiu absolvujete, tým je účinok vyšší a trvácnejší. Prísť do kryocentra raz za čas je fajn, avšak vtedy je to skôr cvičenie a relax ako liečba.

Druhy kryoterapie – akú si vybrať? 

Existuje viacero druhov kryoterapií. Najznámejšia je celotelová, ktorá využíva extrémne nízke teploty pri absolútne nulovej vlhkosti vzduchu a pri dordžiavaní doby zákroku 2 až 3 minúty. Ak chcete naozaj skúsiť celotelovú kryoterapiu, poraďte sa s lekárom, či a do akej miery je pre vás vhodná.

Spomenúť však musíme aj lokálnu kryoterapiu. Jej princípom je zníženie teploty postihnutých tkanív kĺbov, svalov a šliach v čo najkratšom čase. Pôsobenie extrémne nízkych teplôt počas lokálnej kryoterapie vyvolá v postihnutej oblasti  výrazné prekrvenie a naštartuje hojivé procesy. 

Nemusíte sa však vôbec ničoho obávať. Kryoterapia je absolútne bezpečná, pretože vstupu do predkomory a kryokomory predchádza aj lekárske vyšetrenie.

Účinky kryoterapie – na čo je dobrý chlad?

Kryoterapia má liečebné a rehabilitačné účinky. Pôsobí priaznivo na hormonálny systém, uvoľňuje svalové napätie, utlmuje a zmierňuje bolesti a v neposlednom rade je liekom na reumu

Je výborným spôsobom, ako dopriať telu regeneráciu. Urýchľuje liečbu zápalov kĺbov, eliminuje tvorbu opuchov a podporuje svalovú relaxáciu. Veľký význam má pre športovcov, pretože urýchľuje regeneráciu po záťaži. 

Preventívne pôsobí na imunitný systém a vo všeobecnosti, má pozitívne účinky na celkové zdravie človeka a jeho psychickú pohodu. Je tak súčasťou zdravého životného štýlu, pretože pôsobí preventívne aj proti civilizačným ochoreniam. 

Kryoterapia, alebo inak povedané kryolipolýza, sa často spája aj s chudnutím. Je to možné? V podstate áno. Kryoterapia môže naštartovať rýchlejšie spaľovanie. Chlad totiž spustí metabolické zmeny v tukovom tkanive. Údajne stačí 10 sedení a metabolizmus zostane natrvalo zrýchlený.

Aké sú teda prínosy a účinky kryooterapie?

  • Redukuje príznaky migrény.
  • Znecitlivuje podráždenie nervov.
  • Pomáha liečiť poruchy nálady.
  • Znižuje artritickú bolesť.
  • Môže pomôcť liečiť nízkorizikové nádory.
  • Môže pomôcť predchádzať demencii a Alzheimerovej chorobe.
  • Lieči atopickú dermatitídu a iné kožné ochorenia, napríklad ekzémy a psoriázu.
  • Zvyšuje hladinu testosterónu u mužov.
  • Podporuje tvorbu kolagénu, čím minimalizuje jazvy a urýchľuje hojenie rán.
Stále úspešnejšia a vyhľadávanejšia je aj lokálna kryoterapia.

Kontraindikácie – pre koho nie je  vhodná kryoterapia

Procedúra nie je vhodná pre tých, ktorí trpia klaustrofóbiou, Raynauldovou chorobou, alergiou na chlad, poruchami prekrvenia, chudokrvnosťou, zníženou funkciou štítnej žľazy, onkologickým alebo infekčným ochorením.

Tiež sa neodporúča vstup tehotným ženám, osobám, ktoré trpia ťažkými astmami, ochoreniami pľúc, srdca či obehového systému, alebo tým, čo užili lieky, alkohol či iné omamné látky. 

Nevyhnutnou podmienkou pre vstup do komory je lekárska prehliadka. 

Do kryokomory však môžu vstúpiť aj deti staršie ako 3 roky. Kryokomora je dnes už bežnou súčasťou mnohých väčších  kúpeľných komplexov. Určite sa oplatí vyskúšať chlad na vlastnej koži. Okrem zregenerovaného organizmu vám určite zostane v pamäti aj neobyčajný zážitok z liečebného pobytu v kúpeľoch.

Video

Kryoterapiu si vyskúšal na vlastnej koži aj svetoznámy Dr. Oz vo svojom televíznom programe. Presvedčte sa o tom sami:

Mohlo by vás zaujímať

Poradíme ako vybrať seniorský pobyt - ilustračný obrázok Ako posilniť imunitný systém

Máte pocit, že sa na vás lepia bacily ako včely na med? V tom prípade treba konať! Máte oslabený imunitný systém. Prinášame vám preto niekoľko rád, ktoré pomôžu posilniť obranyschopnosť vášho organizmu.

Zistiť viac
Pozor na opuchnuté končatiny. Radšej navštívte lekára. Pozor na lymfatický opuch!

Tak ako stromy, aj naše telo má svoju miazgu? Voláme ju lymfa. Pozostáva z lymfatických ciev a uzlín. Uzliny sa zväčšujú, čoho dôsledkom je lymfatický opuch, ktorý spôsobuje bolesti najmä pri chorobách.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore