Akupresúra – čínska metóda proti bolesti

Akupresúra predstavuje metódu tradičnej čínskej medicíny zameranú na boj proti bolesti. Podľa akupresúry stačí jemné stláčanie správnych bodov a bolesť razom mizne. Znie to neuveriteľne? Vyskúšajte si tento boj proti bolesti aj vy.

Pri masáži je možné využiť aj rôzne akupresúrne predmety, rohože, loptičky a podložky.

Čo je to akupresúra

Akupresúra spočíva v masírovaní citlivých bodov na pokožke. Táto liečebná metóda sa zakladá na poznatku, že organizmus človeka tvoria dráhy, po ktorých prúdi energia a ak sa tieto cesty zablokujú, môže vzniknúť bolesť alebo choroba. Preto tieto miesta treba masírovať, aby sa dráhy uvoľnili. 

História – ako vznikla akupresúra

Táto liečebná metóda vznikla už v starobylej Číne ako súčasť tradičnej čínskej medicíny. Ide o jeden z najstarších liečebných systémov na svete, ktorý neslúži len k uzdravovaniu, ale taktiež aj k prevencii chorôb. 

Meridiány – odkiaľ prúdi energia

Na ľudskom tele sa nachádza presne 361 bodov, na ktoré môžeme prstami vyvolávať tlak. Možné je však aj použitie podtlaku. Energia v tele koluje cez tzv. meridiány: 

  • Polovica meridiánov je označovaná ako jin. Stimulovanie bodov na týchto meridiánoch vedie k uvoľneniu, zníženiu srdcovej frekvencie a krvného tlaku, svalovej relaxácii a podobne. 
  • Druhá polovica meridiánov je označovaná ako jang. Stimulovanie bodov na jangových meridiánoch vedie k vyššej aktivite, napätiu, zvýšeniu srdcovej frekvencie a krvného tlaku a silnejším svalovým kontrakciám. 

Úlohou akupresúry je udržiavať meridiány jin a jang v rovnováhe.

Technika akupresúry – ako masírovať

Akupresúrne body nájdeme vďaka silnému tlaku, ktorý môže spôsobiť bolesť. Každý bod sa však musí masírovať jemne, hoci postupne by sa mal zvyšovať tlak:

  • Pri silných bolestiach sa odporúča krúživá masáž bodu končekom ukazováka. 
  • Masáž strednej intenzity je vhodná pri chronických ochoreniach. Silný tlak sa vyvoláva palcom, hánkami či lakťom. Pri chronických ochoreniach by mala masáž trvať pol hodinu. 

Účinky – na čo akupresúra pomáha

Masáže je najlepšie robiť 2x denne – ráno a večer, no pokojne môžete akupresúru opakovať aj po pol hodine. Neublíži vám.

Vďaka akupresúre sa postupne odstraňujú energetické bloky svalstva, a tým je docielená celková harmonizácia svalového aparátu. Tiež je možné vďaka tejto metóde zvyšovať výkonnosť, predchádzať úrazom svalov, rozšíriť hybnosť alebo zlepšiť psychickú pohodu. Akupresúra teda: 

  • zmierňuje bolesti svalov a svalovú horúčku,
  • pomáha pri liečbe neurologických chorôb,
  • upokojuje pri artritických bolestiach, 
  • zmierňuje bolesti zubov a krvácanie ďasien,
  • pôsobí upokojujúco,
  • znižuje stres,
  • znižuje príznaky astmy,
  • pomáha pri gynekologických problémoch.
Akupresúra spočíva v masírovaní citlivých bodov na pokožke.

Akupresúra doma – pomôžete si aj sami

Správným pôsobením na akupresúrne body si každý jednotlivec samostatne vie aspoň čiastočne stimulovať niektoré body. A to buď tlačením prstami, paličkou alebo rôznymi akupresúrnymi predmetmi, ako sú akupresúrne rohože, loptičky a podložky. Veľmi príjemnou a uvoľňujúcou je aj masáž nôh od partnera, pretože na spodnom okraji nôh sa nachádza najvyššia koncentrácia akupresúrnych bodov. Akupresúra chodidiel vie pomôcť s viacerými zdravotnými problémami.

Bolesť hlavy

Ak vás bolí hlava, zatvorte oči, palec a ukazovák položte na pravú a ľavú stranu koreňa nosa a stisnite tak silno, ako len znesiete. Potom zatlačte dvoma prstami na spánky. Len čo začne byť tlak nepríjemný, povoľte. Za uchom si nahmatajte hrbolček. Opakovaný tlak pomáha pri bolestiach hlavy a tiež uvoľňuje šiju.

Bolestivá menštruácia

Prvý bod, na ktorý musíte zatlačiť, sa nachádza na vnútornej strane nohy, zhruba päť centimetrov nad členkom. Správne miesto je tam, kde vás to pri dotyku zabolí. Druhý bod nájdete na mieste, kde sa spája kosť ukazováka a palca. Oba body musíte na chvíľu pevne stlačiť a po krátkej prestávke tlak zopakovať.

Plný nos

Priložte si obidva ukazováky na obočie v miestach nad vnútornými kútikmi očí. Jemne masírujte krúživým pohybom dve minúty súčasne oba body. Opakujte najmenej 3x denne, aj keď vás práve netrápi nádcha. 

V prípade, že máte upchatý nos, priložte si obidva prostredníky na miesta, kde sa ľuďom, ktorí nosia okuliare, opiera rám o nos a ukazováky dajte súčasne na vnútorné začiatky obočia. Tri až 5x denne masírujte tieto body 3 minúty tak, že na nich miernym tlakom posúvate pokožku smerom hore.

Bolesti brucha

Bruškom pravého palca si masírujte kruhovými pohybmi asi 30 sekúnd stred dlane ľavej ruky. Potom bruškom pravého prostredníka rovnaký čas masírujte kruhovými pohybmi oblasť pod rebrami. V oboch prípadoch masírujte desaťkrát a opakujte v polhodinových intervaloch.

Bolesť zubov

Ak si budete tlačiť bod medzi ukazovákom a palcom, môžete sa zbaviť bolestí v tvárovej a krčnej oblasti, bolestí hlavy, zubov aj alergií. 

Závraty

Pri mdlobách si 30 sekúnd jemne tlačte bruškom ukazováka bod v jarčeku nad hornou perou, presne pod nosom. 

Bolesti chrbtice

Ak vás trápia bolesti chrbtice, stláčajte si bod nad pätou medzi vonkajším členkom a Achillovou šľachou. Pri silných bolestiach a prvej liečbe sa odporúča ľahká krúživá masáž bodu končekom ukazováka. Dĺžka masáže je 1 až 5 minút. Pri chronických ochoreniach je vhodná masáž strednej intenzity. Odporúča sa opakovaná masáž tohto typu niekoľkokrát denne.

Chudnutie a akupresúra

Stláčanie správnych bodov na tele umožní zastaviť priberanie a eliminovať nahromadený tuk:

  • Ucho: Masážou tohto bodu podporíte metabolizmus. Toto miesto jemne masírujte aspoň 3 minúty 3x za deň.
  • Priehlbinka nad perou: Tento bod pomôže kontrolovať hlad a úzkosť, najmä ak sa prejedáte v dôsledku stresu. Stláčajte 5 minút, 2x za deň,
  • Pod lakťom: Jeho masírovaním pomôžete telu vylúčiť teplo, čo prispeje k zlepšeniu trávenia. Masírujte minútu 2 až 3x za deň. 
  • Jamka pod kolenom: Stláčajte o niečo silnejšie celou dlaňou, ľavú nohu ľavou rukou. Pritlačte 5 minút každú nohu denne, odporúča sa večer. 
Stláčanie správnych bodov na tele má vplyv aj na redukciu tuku

Využitie – kto sa môže venovať akupresúre 

Akupresúra sa môže využívať aj v oblasti prevencie a samoliečby. Prevencii sa avšak venuje len úzka skupina ľudí, ktorí si tak zvyšujú svoju odolnosť a kondíciu, napríklad jogíni. Samoliečba sa odporúča všetkým ostatným. Jej výhodou je, že nemá žiadne vedľajšie účinky a možno ju praktizovať v každom veku.

Efekty akupresúry

Významnú rolu má akupresúra i v športovom odvetví. Pravidelnou terapiou môžeme zvyšovať výkonnosť, predchádzať úrazom svalov alebo pomôcť pri návrate do aktívneho stavu po úrazoch a preťaženiach.

Po terapii a úľave od bolesti je možné akupresúrou i zvýšiť kondíciu organizmu, rozšíriť celkovú hybnosť a tým zlepšiť psychickú pohodu. Môžete tak urobiť aj počas relaxačného a wellness pobytu v kúpeľoch.

Mohlo by vás zaujímať

Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny Čínska masáž

Čínska masáž vychádza z tradičnej čínskej medicíny. Využíva akupunktúrne body ľudského tela. Cieľom čínskej masáže, nazývanej i TUI-NA, je dosiahnuť uvoľnenie cesty energetickej a cievnej regulácie.

Zistiť viac
Reflexná terapia využíva rad tlakových techník, ktorými stimuluje konkrétnu reflexnú oblasť chodidiel Sila reflexológie

Objavte silu a účinky refloxológie. Reflexná terapia (reflexológia) je viac ako tisíc rokov stará ázijská masáž, ktorá sa považuje za jednu z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny a samoliečby.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore