Čínska masáž

Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny a využíva akupunktúrne body a prepojené energetické dráhy ľudského tela. Cieľom čínskej masáže, nazývanej aj ako TUI-NA, je dosiahnuť uvoľnenie cesty energetickej a cievnej regulácie. Regulovaním zložiek jin a jang navodzuje čínska masáž rovnováhu v organizme a v neposlednom rade aj urýchľuje uzdravenie.

Čínska masáž je účinnou procedúrou, ktorá vychádza z tradičnej čínskej medicíny

Technika čínskej masáže

Čínska masáž sa robí cez tenké oblečenie alebo cez látku. Od klasickej masáže sa odlišuje predovšetkým v konkrétnych hmatoch. Mnohé akoby s klasickou masážou nemali vôbec nič spoločné. Pri procedúre sa používajú okrem dlaní aj päste a lakte, vďaka ktorým sa prevádzajú tlakové ťahy na vybraných oblastiach tela. Tým sa aktivuje energia v dráhach, cievach a orgánoch ľudského tela.

Čínska masáž v medicíne je založená na opakovaní. Pri chronických stavoch sa odporúča dvakrát do týždňa, pri liečení jedenkrát do týždňa a pri regenerácii stačí dvakrát do mesiaca.

Špeciálna zmes olejov

Pri masáži sa nepoužívajú emulzie, no masíruje sa špeciálnou zmesou olejov. Ide o zmes sladkého mandľového, rozmarínového, grapefruitového oleja a vitamínu E. Okrem toho, že zmes oleja zostruje zmyslové vnímanie, účinná je aj na detoxikáciu a na odbúravanie bolestí. 

Čínska energetická masáž 

Keď je človek zdravý, prechádza cez meridiány tela hojná zásoba Qi. Je to životná sila alebo energia, inak povedané sieť neviditeľných kanálov v tele. Ak sa tok Qi zablokuje alebo vyčerpá, potom si telo nedokáže udržať harmóniu, rovnováhu a poriadok. To sa prejavuje zdravotnými problémami, ktoré rieši práve čínska energetická masáž.

Tlak pri čínskej masáži sa aplikuje na akupresúrne body. Sú to tie isté body, na ktoré sa zameriava akupunktúra. Ležia pozdĺž siete meridiánov vedúcich Qi okolo tela. Účelom je vyčistiť všetky bloky a obnoviť tok Qi. Týmto spôsobom sa aktivuje proces hojenia a tým aj udržiavanie a obnova dobrého zdravia.

Pri tradičnej čínskej masáži je taktiež veľmi dôležitý vzťah masáže k životnému prostrediu, pretože energia sa v ľudskom tele mení a presúva v závislosti na ročnom období a klimatických podmienkach. Technika masáže je úplne iná v zime a v lete. V zime nechceme povrch tela otvárať, aby sa do neho nedostali škodliviny. Naopak, snažíme sa ho zohriať, rozhýbať a doplniť energiou. Naopak, v lete sa zas nebude snažiť o žiadne prehrievacie techniky. Pôjde nám o to, aby sme človeka zharmonizovali, zchladili, vypustili z neho prebytočné teplo. 

Pri masáži sa nepoužívajú emulzie, no masíruje sa špeciálnou zmesou olejov

Účinky čínskej masáže

Vďaka tlaku, ktorý vzniká pri masáži, sa pomerne rýchlo odstraňuje bolesť. Čínska masáž je vhodná pre tých, ktorí majú tráviace a gynekologické problémy, problémy s pohybovým aparátom, závraty, bolesti hlavy či únavové syndrómy. Pomáha pri artróze, stavoch po úrazoch, pri artritíde, bolestiach chrbtice, skolióze, pri poruchách spánku či zápaloch dutín.

Dobré účinky sa prejavili aj pri niektorých prípadoch ochrnutia. Čínska masáž je vhodná nielen ako liečebná metóda, ale aj ako metóda preventívna. Okrem toho môže pomôcť čerstvým mamičkám po pôrode pri rozbiehaní laktácie. Čínsku masáž môžu využiť aj pacienti s cukrovkou, a to dokonca aj v prípade, že trpia tzv. diabetickou nohou v počiatočnom štádiu. 

Kontraindikácie

Čínska masáž sa však predsa len neodporúča ľuďom, ktorí majú problémy so srdcom alebo majú voperovaný kardiostimulátor

Ak si chcete vyskúšať účinky čínskej tradičnej a energetickej masáže na vlastnej koži, nemusíte vôbec cestovať za hranice. Stačí navštíviť kúpele a v rámci wellness pobytu si nechať napraviť svoje Qi.

Mohlo by vás zaujímať

Olejová masáž uvoľní svalové napätie a prinesie príjemnú relaxáciu. 16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Mnoho ľudí trpí bolesťami krku, chrbta či driekovej chrbtice. Tieto bolesti najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať.

Zistiť viac
Zbystrite pozornosť, ak vás často bezdôvodne bolieva chrbát Zabráňte osteoporóze preniknúť do vašich kostí!

Osteoporóza je reumatickým ochorením, ktoré sa objavuje pomaly a bez viditeľných signálov. Síce postihuje prevažne ženy, nevyhýba sa ani mužom. Viete, aké sú rizikové faktory osteoporózy, či čo to pre vás znamená, keď vám lekár oznámi túto diagnózu?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore