Kúpeľný park vo Vyšných Ružbachoch

Kúpeľný park vo Vyšných Ružbachoch uprostred zelene s množstvom zaujímavých zákutí priam nabáda na prechádzky. Nadýchajte sa čerstvého horského vzduchu a napustite si vodu priamo z prameňa. Stavebnou dominantou parku je Biely dom, vybudovaný na travertínových skalách. V parku sa nachádza aj množstvo prírodných zaujímavostí ako ružbašský kráter, či smrtná jama. Kúpeľný park určite stojí za návštevu.

Umenie v kúpeľnom parku

Kúpeľný park vo Vyšných Ružbachoch dokonale zapadá medzi miestne lesy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú situované v kúpeľnom parku uprostred lesoparku a okolitých ihličnatých lesoch pri liečivých minerálnych prameňoch. Kúpele sa nachádzajú v klimatickej oblasti tatranských horských pásiem, o čom svedčí aj čistota ovzdušia. Ležia sa na hranici dvoch národných parkov – Tatranský národný park a Pieninský národný park. Krásne prostredie kúpeľného parku, teplé pramene minerálnych vôd a priaznivé klimatické podmienky vytvárajú ideálne podmienky na prechádzky a relax. 

V areáli sa nachádza vyhľadávané prírodné termálne kúpalisko so skupinou stromov uprostred. Zvláštnosťou je unikátne jazierko – kráter s termálnou vodou 23 °C, ktorá nezamŕza ani v zime. Neďaleko krátera je vodopád. V parku sa nachádzajú aj fontány. Areál parku ozvláštňujú drevené sochy od rôznych umelcov. Novinkou je Balančný chodník Barefoot s Kneippovou terapiou, ktorý sa nachádza za termálnym kúpaliskom Izabela pri prameni Lásky a Zabudnutia. 

Pri prechádzke parkom natrafíte aj na vonkajšiu jazdiareň s krásnymi koňmi, ktoré sa využívajú na tzv. Hipoterapiu. Ide o rehabilitačnú metódu, ktorá využíva pôsobenie kroku koňa na liečebné účely. 

Súčasťou kúpeľného parku sú aj zaujímavé kúpeľné domy

Kúpeľný park vo Vyšných Ružbachoch má aj niekoľko architektonických dominánt. Najväčšou z nich je bezpochyby Biely dom, ale zaujímavé sú aj Švajčiarske domčeky, ktoré pripomínajú alpskú zrubovú architektúru. Majestátny kúpeľný dom Grand hotel Strand bol kedysi sídlom rodiny Zamoyských, ktorá sa výrazne zaslúžila o rozvoj kúpeľov.

Biely dom grófa Zamoyského

Zamoyského Biely dom bol postavený z bieleho travertínu v biedermeierovskom slohu v roku 1931. Názov domu je odvodený od bielych travertínových fasád. Až do súčasnosti slúži svojmu pôvodnému účelu, na stravovanie hostí, ale môžete si len vychutnať kávu na jeho terase s krásnym výhľadom. Okrem toho sa v ňom konajú rôzne spoločenské a kultúrne podujatia. 

Grand Hotel Strand

Grand Hotel Strand bol postavený v rokoch 1929 – 1931. V roku 2004 prešiel rekonštrukciou. 4* hotel si zachoval svoj pôvodný štýl. Typická preň je vanilkovo žltá fasáda s bielymi drevenými balkónmi v španielskom štýle. 

Nachádza sa v tesnej blízkosti kúpaliska Izabela. V súčasnosti sa v hoteli nachádza okrem romantických historických izieb s výhľadom na hory aj príjemné wellness centrum s krytým bazénom s termálnou vodou. 

Krátery a termálne pramene v kúpeľnom parku 

V areáli kúpeľov Vyšné Ružbachy sa nachádza množstvo prameňov a vodopád. Pramene patria k najvýdatnejším zemitouhličitým prameňom v Európe. Prameň Izabela sa využíva na liečbu, ale sú ním naplnené aj bazény termálneho kúpaliska. 

Z pitného prameňa Jozef si môžete nabrať vodu priamo do fľaše. Najznámejší kráter je travertínové jazierko s priemerom až 20 m, najväčšie svojho druhu na Slovensku. Neďaleko neho sa nachádza tzv. smrtný kráter.

Ružbašský kráter

Ružbašský kráter je travertínový kráter naplnený termálnou vodou. Nachádza sa na začiatku parku. Ide o jedinečný a chránený prírodný výtvor. Termálna voda má teplotu viac ako 20 °C po celý rok. Kráter vznikol prepadnutím travertínovej kopy a je ohraničený travertínovým valom. Kúpanie v ňom je oficiálne zakázané, no množstvo ľudí to nedodržiava. Okrem tohto kráteru sa v areáli nachádzajú aj ďalšie krátery, ktoré však nie sú naplnené vodou. 

Prameň Ščensný a Stavbár

Pod liečebným domom Travertín, ktorý sa nachádza priamo v centre kúpeľov, sa nachádzajú pramene Ščensný a Stavbár. Nájdete ich na ceste medzi ružbašským kráterom a smrtnými jamami. Sú umeleckými dielami, lebo vytekajú z umelecky dekorovaného múrika, každý z inej strany.

Smrtná jama

Ide o suchý kráter. Nachádza sa neďaleko travertínového jazierka. Dodnes z neho uniká oxid uhličitý, a preto dostal pomenovanie Jama smrti alebo Smrtný kráter. Vstup do krátera je zakázaný.

Prameň Izabela a termálne kúpalisko

Ak pôjdete ďalej smerom k Grand Hotelu Strand, narazíte v jeho blízkosti na termálne kúpalisko. Prameň Izabela bol pomenovaný podľa španielskej princeznej Izabely de Bourbon Zamoyski. Obsahuje veľké množstvo kalcia, magnézia, lítia a má aj antidepresívne účinky. Termálnou vodou z prameňa Izabela sú naplnené aj vonkajšie bazény kúpaliska. Atrakciou areálu je ostrov v bazéne so smrekmi uprostred. Na termálne kúpalisko sa dostanete priamo z terasy Grand Hotela Strand.

Prameň Lásky a Zabudnutia

Z Grand hotela Strand sa po krátkej prechádzke dostanete k najromantickejším miestam kúpeľov. Na malej čistinke sa nachádza Prameň zabudnutia a Prameň Lásky, ktoré sú i súčasťou spišskej cesty minerálnych prameňov. Po napití sa z prameňa zabudnutia si nespomeniete na žiadne starosti a trápenia. Z prameňa lásky by ste mali piť z rúk milovanej osoby, aby vaša láska vydržala navždy.

Liečivý prameň Jozef – VR 2 pri pošte

Pod dreveným prístreškom sa nachádza prameň Jozef s blahodárnymi účinkami na zdravie. Nabrať si môžete priamo do fľaše. Od prameňa sa môžete vybrať naspäť ku parkovisku na začiatok parku okolo vodopádu. 

Fotografie kráterov a prameňov

Turistická trasa z kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch

Z kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch vedie, okrem iných turistických a cyklo-trás, okružná turistická trasa pre zdatnejších turistov na Veterný vrch (1111 m) a späť. Veterný vrch je najvyšší vrch východnej časti Spišskej Magury. Naskytnú sa vám z neho výhľady na Vysoké Tatry a Spišskú Maguru. Trasu prejdete za cca 5,5 ~ 6,0 hod.

Ružbašská kúpeľná trasa

Pri travertínovom jazierku sa začína stredne náročná 16,2 km túra. Zelená značka vás povedie na križovatku ku kostolu (2). Odbočíte doľava a pokračujete na koniec dediny až k lyžiarskemu stredisku. Upravená cesta vás povedie ďalej do lesa ku križovatke na Poľane (3). Tu odbočíte doľava na žltú značku a prejdete na ďalšiu križovatku Pod Grúňom (4). Tu odbočíte doprava na červenú značku, ktorou sa dostanete až na Veterný vrch (5).

Tou istou cestou sa vrátite späť k rozcestníku Pod Grúňom (4), kde sa napojíte na červenú značku smerom na Grúň (6), ktorá vás zavedie späť do Vyšných Ružbách.

Doprava do kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch

Vyšné Ružbachy sa nachádzajú asi 15 km na západ od Starej Ľubovne. Keď idete zo Starej Ľubovne smerom do Kežmarku, príp. Popradu, v Nižných Ružbachoch odbočíte vpravo.

Z obce Nižné Ružbachy sem vedie cesta 3. triedy č. 3124. Potom pôjdete stále rovno, vojdete do obce Vyšné Ružbachy a na prvej veľkej križovatke odbočíte vľavo. O necelých 200 metrov uvidíte po ľavej strane parkovisko. Hneď pri parkovisku je vstup do kúpeľného parku. Cez spodnú časť parku (cesta pri prameni Jozef) jazdia autá aj autobusy

Zo Starej Ľubovne, kde môžete navštíviť Ľubovniansky hrad, z obce Nižné Ružbachy a z Podolínca premáva do Vyšných Ružbách priamy autobusový spoj. Pokiaľ sa sem vyberiete z Kežmarku, rátajte s jedným prestupom.  

Parkovanie

Parkovanie je možné zdarma v okolí. Liečebné domy majú vlastné parkoviská za poplatok.

Mapa miesta

Vstupné/cenník a otváracie hodiny

Park je voľne prístupný celoročne bez poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Nádherne historické kúpeľne miesto! Odporúčam vziať sklenené fľaše a nabrať si z liečivých prameňov! Potom sa samozrejme nezabudnite vykúpať v kráteri.
Erik S.

Absolvovali sme relaxačný pobyt v Grandhoteli Strand s príslušným počtom procedúr. Ubytovanie parádne, strava vynikajúca, procedúry fajn, prostredie prekrásne. Myslím, že by si tieto kúpele zaslúžili lepšiu reputáciu.
Alica Š.

Video

GPS súradnice

Kúpeľný park vo Vyšných Ružbachoch: 49.304626°, 20.559440°

Mohlo by vás zaujímať

Letecký pohľad na hrad Plaveč Hrad Plaveč

Zrúcanina hradu Plaveč je obľúbeným cieľom turistov, aj miestnych obyvateľov. Hrad bol postavený koncom 13. storočia ako pohraničná pevnosť. V súčasnosti ho spoznáte podľa charakteristickej siluety, ktorú predstavuje vysoký múr s oknami. Na hrade prebieha obnova od roku 2014. Napriek tomu ho môžete navštíviť a vychutnať si nádherný výhľad z hradného vrchu.

Zistiť viac
Stredoveký vojenský tábor, Stará Ľubovňa Stredoveký vojenský tábor

Chcete zažiť stredovek na vlastnej koži? Stredoveký vojenský tábor v obci Stará Ľubovňa je obrazom vojenského života v 16. storočí. Ideálne miesto nielen pre výlety s celou rodinou, ale aj tábory a školy v prírode. Vyskúšajte si historické vojenské disciplíny, akými je streľba z luku a kuše, ale aj streľba z najväčšieho funkčného katapultu na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore