Minerálny prameň Gemerka

Minerálny prameň Gemerka je medzi miestnymi známy ako šťavica. Gemerka je jedinečná predovšetkým svojím bohatým zložením horčíka a vápnika. Vyviera v oblasti Slovenského krasu a jej priaznivé účinky na zdravie si môžete vyskúšať aj vy. Príďte si ju nabrať priamo z prameňa.

Ilustračný obrázok

História minerálnej vody Gemerka

Prameň vzácnej minerálnej vody Gemerka bol objavený už v roku 1769 počas panovania Márie Terézie. Práve ona nariadila prvé zdokumentovanie prameňov a zdrojov minerálnych vôd. Správu o minerálnych prameňoch v Gemerskej stolici podal panovníčke stoličný fyzikus František Keszler.

Ďalšie analýzy sa vykonávali v 60. rokoch 20. storočia. Uvádzajú, že voda má zdraviu prospešné zloženie. V roku 2002 dochádza k jej komerčnému využitiu, kedy sa začala plniť do fliaš. Pokiaľ teda nemáte cestu okolo a neviete si ju nabrať priamo z prameňa, je dostupná aj v obchodných sieťach vo formátoch balenia 0,5 l, 1,5 l a 2,0 l vo variantoch jemne perlivá a perlivá.

Jedinečné spojenie minerálov

Minerálna voda vyviera v hĺbke 99,5 m v oblasti Slovenského krasu. Spája v sebe jedinečné minerály, ktoré majú priaznivý účinok na zdravie. Jej pravidelné pitie dopĺňa dennú potrebu životne dôležitých minerálov magnézia a vápnika v pomere 1:3 (Mg:Ca), vďaka čomu sa výborne vstrebáva do tela.

Ani jeden z týchto minerálov si organizmus nedokáže vyrobiť sám a preto sme odkázaný len na ich príjem z potravy. 

Priaznivé účinky minerálnej vody Gemerka

  • výdatný zdroj vápnika pre silné kosti a zuby;
  • významný pomocník v boji proti stresu a únave vďaka vysokému obsahu magnézia;
  • je bohatá na hydrogénuhličitany, čím bojuje proti prekysleniu a zlepšuje metabolizmus;
  • pomáha pri prevencii srdcovo-cievnych chorôb;
  • znižuje krvný tlak;
  • pomáha v prevencii cukrovky;
  • podporuje činnosť čriev a močového mechúra.

Foto/Zdroj: Prístupový mostik k prameni Gemerka pod prístreškom / Wikimedia, licencia CC, Ladislav Luppa

Prameň Gemerka-prístrešok a most

Vedeli ste, že na Slovensku máme desiatky liečivých prameňov, ktoré sa využívajú na pitné kúry a to nielen v kúpeľoch? Aj neďaleko prameňa Gemerka sa nachádzajú kúpele Číž, preslávené jódovou vodou. Aj keď sa využíva na pitné kúry, nemôžete si z nej nabrať voľne z prameňa. Účinky jódovej vody si môžete vyskúšať v rámci liečebných pobytov v čížskych kúpeľoch, kde súčasťou procedúr býva aj pitná kúra.

Doprava

Minerálny prameň Gemerka sa nachádza neďaleko mesta Tornaľa. Za mestom v smere na Rimavskú Sobotu odbočte doprava. Takmer v poli sa nachádza malý prístrešok.

Ako sa dostať ku prameňu Gemerka z kúpeľov Číž

Minerálny prameň Gemerka je vzdialený od kúpeľov Číž asi 20 km. Vyberte sa cestou II/571 a potom sa napojte na I/67 do Tornali. Potom odbočíte doľava v smere na Rimavskú Sobotu a za mestom napravo nájdete malý prístrešok, kde si vodu môžete dopriať priamo z prameňa.

Parkovanie

Keďže prameň sa nachádza takmer na poli, je tu dosť miesta na parkovanie.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Minerálny prameň Gemerka je voľne prístupný. Vybudovaný je tu malý prístrešok. Vodu si môžete nabrať bez obmedzení, celoročne.

Kontakt

Do obchodného reťazca tento prameň spracováva:

Gemerka
Cesta gemerských žriediel 1602
982 01 Tornaľa

GPS súradnice: 48.405377°, 20.305554°

Mohlo by vás zaujímať

Historická fotografia Hrad Hajnáčka

Zrúcanina hradu Hajnáčka z 13. storočia sa vypína na čadičovom brale nad obcou s rovnomenným názvom. Niekdajší kráľovský hrad v súčasnosti tvoria len nepatrné zvyšky. Výstup na hrad je príjemnou prechádzkou, ktorú zvládnu aj menšie deti.

Zistiť viac
Kúpeľný park v Číži Kúpeľný park v Číži

Kúpeľný park v Číži sa nachádza v areáli liečebných domov. Vychutnajte si prechádzky a načerpajte silu v pokojnej atmosfére parku po absolvovaní liečebných procedúr. Priaznivá klíma kúpeľov prispieva k telesnej a duševnej relaxácii.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore