Unikátna liečivá voda na Slovensku – vzácny poklad termálnych kúpeľov a dar pre naše zdravie

Liečivá voda je darom zeme. Pomôže každému, kto ju potrebuje. Liečivá voda na Slovensku má rovnaké účinky. Presne tak, ako v rozprávke O liečivej vode. Krásna romanca o láske, v ktorej sa spájajú svety ľudí a mystických vodných bytostí. Rozpráva o vode, ktorá vylieči takmer každú chorobu a zahojí každú ranu. A viete o tom, že takáto voda na Slovensku naozaj je? Dokonca je ich viac. A za mnohé nemusíte ani platiť.

Pramene v kúpeľoch Brusno

Prírodné liečivé zdroje

Slovensko sa nachádza v podnebí, ktoré je priaznivé pre vznik mnohých prírodných liečivých zdrojov. Práve vďaka prírodným zdrojom má u nás dlhodobú tradíciu kúpeľníctvo. Pri mnohých prírodných liečivých zdrojoch, najmä prameňoch liečivej vody, totiž vznikli významné kúpele. Spomeňme napríklad Piešťany, Trenčianske Teplice či Turčianske Teplice

Prírodné liečivé zdroje sa delia na niekoľko kategórií, liečivé: 

  • vody,
  • bahno,
  • plyny,
  • klíma.

Liečivá voda – jeden z najväčších pokladov Slovenska

Termálne a minerálne pramene sú nielen unikátnym prírodným zdrojom vody, ale sú aj významnou súčasťou prírodného dedičstva našej krajiny. Za liečivú vodu sa považuje minerálna voda s obsahom celkovo rozpustených tuhých látok presahujúcich množstvo 1 000 mg/l. Prírodné liečivé vody na Slovensku sú naším veľkým bohatstvom.

Na Slovensku vyviera totiž mnoho liečivých prameňov. Na pomerne malej rozlohe možno nájsť viac ako 1600 minerálnych a termálnych prameňov. 

Termálna liečivá voda na Slovensku 

Termálna voda a Slovensko. To jednoducho, ako sa hovorí, patrí k sebe. Dôkazom sú prírodné termálne pramene, ktoré slúžia všetkým a sú zadarmo. Preto sa k nim treba správať šetrne. Spomeňme kaďu v Liptovskom Jáne, tajomný prameň na Liptove pri dedinke Kalameny, termálnu vodu v Lúčkach s vodopádom, jazierka Chorvátskeho Grobu a kráter vo Vyšných Ružbachoch

Ak chcete služby na úrovni, navštívte termálne kúpaliská a ak túžite po liečebnej dovolenke pri vode, ale predsa na Slovensku, vyberte sa do kúpeľov. V Sklených Tepliciach nájdete raritu – jaskynný parný kúpeľ Parenica s termálnou minerálnou vodou o teplote 40 °C. 

Medzi najvýznamnejšie slovenské kúpele radíme Piešťany. Základom ich balneoterapie je nielen termálna voda s teplotou 67 °C, ale aj jedinečné piešťanské sírne bahno. Obľúbené sú aj Rajecké Teplice. Sú známe vyše 600 rokov. Ich žriedla majú teplotu 38 °C. 

Trenčianske Teplice sa zas špecializujú na liečbu ochorení pohybového aparátu. Disponujú prameňom a liečivou vodou s účinkom na pohybové ústrojenstvo. Aj Dudince sú známe svojou unikátnou liečivou vodou. 

Najlepšou adresou pre liečbu psoriázy sú Smrdáky. Majú tu liečivú vodu na ekzém aj liečivú vodu na psoriázu

Prameň Piešťany

Účinky termálnej vody – tajomstvo sily

Termálne pramene dokážu telo prebudiť viac, ako akákoľvek iná vodná terapia. V správne pripravenom termálnom kúpeli sa ľudská duša priam vznáša. Termálna voda uľahčuje v tele prietok krvi a pomáha správnemu fungovaniu orgánov. 

Dôsledkom zvýšenej povrchovej teploty môžeme priamo cez pokožku absorbovať dôležité minerály do svojho tela. Teplom rozšírené cievy ďalej distribuujú minerály do orgánov v tele, čím ich vyživia a podporia ich funkciu.

Zaujímavosti o liečivej vode na Slovensku

  • Baldovská voda právom patrí medzi najvyhľadávanejšie minerálne vody na Slovensku. Do fliaš sa začala plniť už začiatkom 19. storočia, čo ju radí medzi naše najstaršie fľašové minerálky.
  • Najteplejší prameň s termálnou vodou o teplote až 97 °C nájdete vo Veľkom Mederi (bývalé Čalovo, okres Dunajská Streda).
  • Najchladnejším minerálnym prameňom, s teplotou 5 °C, je prameň Klement v Korytnici.
  • Najväčšie množstvo termálnej vody využívajú v kúpeľoch Piešťany.

Minerálne liečivé vody na Slovensku – pitné kúry v kúpeľoch aj v pohodlí domova 

Slovensko je rajom prírodných minerálnych vôd. Nachádzajú sa u nás skoro všetky známe typy minerálnych vôd: prírodné liečivé minerálne vody, prírodné liečivé vody aj prírodné stolové minerálne vody.

Liečivé minerálne vody na Slovensku sú využívané na pitné kúry aj v kúpeľoch. Najväčším počtom prameňov na pitné kúry sa môžu popýšiť Bardejovské Kúpele. Až 10 miestnych prameňov je vhodných na pitnú kúru.

Kde nabrať liečivú vodu zadarmo

Liečivé vody je možné piť aj v pohodlí domova, či už si ich kúpite v obchode, alebo načerpáte priamo z prameňa. Aj z niektorých kúpeľných prameňov je možné vodu načerpať aj domov, a to zadarmo. Minerálne pramene, z ktorých je možné čerpať vodu domov sú napríklad v Bardejovských Kúpeľoch a v Dudinciach.

Ak si chcete kúpiť balenú minerálnu vodu, tých slovenských, je neúrekom. Baldovská, Fatra či Gemerka… A máme tu aj také, ktoré si môžete kúpiť balené v obchode, alebo sa napiť priamo z prameňa, či načerpať do vlastnej, najlepšie sklenenej fľaše.

  • Známa je napríklad tzv. Cígeľka blízko Bardejova. Pre svoje liečivé účinky sa Cígeľka vyvážala aj na “opačný“ koniec sveta – do Austrálie. Priaznivo pôsobí pri prebytočnom množstve žalúdočnej kyseliny, pri chorobách látkovej premeny, pri artériosklerotických stavoch, chorobách lymfatického systému a pri kataroch horných dýchacích ciest. 
  • Azda najznámejší je prameň Budiš. Komerčné plnenie sa totiž presunulo do nových umelých vrtov a pôvodný prameň tak dnes slúži už len domácim a ľuďom zo širokého okolia. Voda priaznivo pôsobí na tráviaci systém, dýchací systém a na činnosť obličiek. Môže podporiť pečeňovo-žlčové funkcie. Nahrádza nedostatok minerálov a vhodne dopĺňa dennú potrebu vápnika.

Procedúry s liečivou termálnou a minerálnou vodou

Na liečebných pobytoch sa okrem pitných kúr využíva aj liečba pomocou vody. Proces, pri ktorom sa využíva liečivá termálna voda, sa nazýva balneoterapia, čiže vodoliečba. Využíva sa pri liečbe mnohých ochorení, patologických stavov a k všeobecnej zdravotnej rekonvalescencii.  

Liečba pomocou vody sa aplikuje v komplexnej kúpeľnej liečbe. Najčastejšie pomáha pri liečbe pohybového aparátu a stavoch po úrazoch. Má priaznivé účinky na psychiku, celkovú pohodu a relaxáciu.

Liečivá voda na Slovensku je niekedy priam zázračná. Sme dokonca európskou špičkou v oblasti liečebných kúpeľov. Slovensko patrí k tradičným kúpeľným destináciám s dávnou históriou. Pramene liečivých minerálnych vôd sú vzácnym prírodným zdrojom a dôležitou súčasťou prírodného dedičstva našej krajiny.

Každá kúpeľná lokalita a jej voda slúži na liečenie špecifických zdravotných problémov. Nájsť vhodnú liečivú vodu na vaše zdravotné problémy a vyskúšať si jej účinky vďaka liečebnému pobytu či domácej pitnej kúre, tak môžete aj vy.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Cesta minerálnych prameňov

Pre severný Spiš a Pieniny je typická krásna príroda, čisté ovzdušie a množstvo liečivých prameňov. Preto vznikla turistická cesta minerálnych prameňov. Každý prameň priaznivo pôsobí na iný zdravotný problém. Nájdite si ten svoj a načerpajte si z neho.

Zistiť viac
Interiér historickej odpočiváreň Hammam Hammam Trenčianske Teplice

Poďte s nami objaviť prostredie maurskej odpočivárne Hammam, ktoré sa ukrýva v srdci trenčianskych kúpeľov. Pýtate sa kto a prečo ich u nás postavil? Používajú sa aj v súčasnosti? Na tieto a mnoho iných otázok nájdete odpovede práve tu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore