Bachledova dolina – Chodník korunami stromov

Chodník korunami stromov je azda najznámejšou atrakciou Bachledovej doliny, obľúbenej rekreačnej oblasti zimných a letných športov. Z vrcholu vyhliadkovej veže sa vám naskytne úchvatný pohľad na okolité hory. Návšteva Bachledky a Chodníka korunami stromov môže byť dobrým tipom na výlet aj pre rodiny s malými deťmi.

Vyhliadková veža Bachledka

Bachledova dolina patrí k obľúbeným rekreačným strediskám

Bachledova dolina leží na pomedzí Spišskej Magury, Belianskych Tatier a Podtatranskej brázdy, na hranici Pieninského a Tatranského národného parku. V súčasnosti patrí k vyhľadávaným rekreačným oblastiam nielen v priebehu zimy, ale i počas letnej sezóny, a to vďaka rôznym atrakciám, ktoré tu návštevníci môžu objaviť. Zároveň je obľúbeným miestom rekreačných turistov.

Stredisko Bachledka Ski&Sun ponúka mnohé možnosti ubytovania, športových aktivít a zábavných atrakcií. V severnej časti Bachledovej doliny sa nachádzajú lyžiarske vleky a lanovky, na hrebeni prepojené so strediskom v Jezersku. Na hrebeni stojí známi Chodník korunami stromov s vyhliadkovou vežou.

Chodník korunami stromov Bachledka

Najväčším lákadlom mnohých návštevníkov je azda najznámejší chodník na Slovensku, a to Chodník korunami stromov. Chodník v Bachledovej doline je pre návštevníkov k dispozícii po celý rok. Hlavný prístup k chodníku je z Bachledovej doliny, z hlavnej cesty medzi Ždiarom a Tatranskou Kotlinou. Odbočkou sa dostanete priamo do strediska Bachledka Ski & Sun. Dobrý prístup je k atrakcii aj z obce Malá Franková, kde sa odstavné parkovisko nachádza priamo pod svahom Furmanec. 

Trasa samotného chodníka je dlhá viac ako 600 m, nachádza sa vo výške maximálne 24 metrov. Súčasťou chodníka je aj vyhliadková plošina vo výške 1176 m. n. m a dosahuje výšku 32 metrov nad zemou. Na jej vrchole sa nachádza pochôdzna sieť. Cesta z Chodníka korunami stromov môže byť rýchla, ak sa zveziete toboganom s dĺžkou až 67 metrov.

Výhľad z veže rozhodne stojí za to. Pri dobrých poveternostných podmienkach budete mať ako na dlani štíty Belianskych Tatier, scenériu Pienin i malebné Zamagurie.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Bachledovej doliny a Chodníka korunami stromov obľúbeným výletom klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy

Zoznam viditeľných vrcholov a miest z bachledskej panoramatickej vyhliadkovej veže

  • Bukovina, 1,2 km
  • Malá Franková, 3,2 km
  • Jezersko, 3,3 km
  • Pálenica, 5,2 km
  • Lendak, 6,1 km
  • Skalné vráta, 6,9 km
  • Havran, 9,5 km
  • Zámok Niedzica, 15,2 km
  • Tri Koruny, 16 km
  • Vysoké Skalky, 20 km
  • Ihla, 25 km
  • Giewont, 28 km
  • Radziejowa, 28 km
  • Nowy Targ, 30 km
  • Turbacz, 32 km
  • Čergovský Minčol, 50 km
  • Babia hora, 65 km
Panoramatický výhľad z veže Bachledka

Zaujímavosti

  • Celé stredisko je bezbariérové.
  • Pri vstupe do Bachledky sa nachádza bezbariérová pešia zóna, infocentrum a pokladne. 
  • 10-miestna kabínková lanovka Gondola Bachledka návštevníkov vyvezie za 7 minút až ku korunám stromov.
  • Pre cyklistov ponúka okolie Bachledky až 130 km značených cyklotrás.

Fotografie

Doprava

Stredisko Bachledka Ski&Sun je vzdialené 30 km severne od mesta Poprad a pár kilometrov od Vysokých Tatier. Hlavný prístup k chodníku je z Bachledovej doliny, odbočka z hlavnej cesty medzi Ždiarom a Tatranskou Kotlinou. Cesta je označená smerovými tabuľami, ktoré usmerňujú návštevníkov strediska BACHLEDKA Ski & Sun. Zastávka autobusov Bachledova dolina – rázcestie sa nachádza necelý kilometer od strediska. 

Ako sa dostať k Bachledovej doline z kúpeľov Vyšné Ružbachy?

Kúpele Vyšné Ružbachy sú vzdialené od Chodníka korunami stromov v Bachledovej doline 35,3 km, cesta autom vám zaberie 34 minút. Z kúpeľov je potrebné pokračovať na Nižné Ružbachy a následne po ceste číslo 77 cez Podolínec do Spišskej Belej. Tu odbočte na cestu číslo 66 smerom na Ždiar priamo do Bachledovej Doliny. Vzhľadom na množstvo prestupov odporúčame z kúpeľov cestovať osobným autom.

Parkovanie

V okolí a v Bachledovej doline sa nachádzajú zo strany Ždiaru 4 parkoviská – P1-P4, ktoré sú viditeľne označené logom (počas zimnej sezóny sú zdarma, v lete sú spoplatnené). Okrem toho sa tu nachádza niekoľko súkromných parkovísk – tiež za poplatok. Upozorňujeme, že po naplnení parkovacích kapacít do doliny nie sú púšťané ďalšie autá. Tie sú odkláňané na ďalšie záchytné parkovisko, z ktorého premáva do strediska kyvadlová doprava.

Trasa

  • Dolina i rekreačná oblasť je prístupná cestou z I/66 (Spišská Belá – Ždiar – Tatranská Javorina). Popri ceste a neskôr popri vleku vedie žltá turistická značka z rázcestia Ždiar, Bachledova dolina na Malú Poľanu k Chodníku v korunách stromov.
  • Hrebeňom vedie z Magurského sedla na Magurku modro značený chodník.

Trasa pre rodiny s deťmi, seniorov a ľudí na invalidných vozíkoch

Pre návštevníkov je k dispozícii aj kabínková lanovka z Bachledovej doliny, ktorá návštevníkov pohodlne vyvezie až k Chodníku korunami stromov. Využitie lanovky odporúčame pre rodiny s malými deťmi v kočíkoch a pre invalidné osoby.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje od 6,00 € do 20,00 €. Chodník v Bachledovej doline je prístupný denne v doobedných a poobedných hodinách. Otváracia doba sa však v rámci jednotlivých sezón môže líšiť.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny počas pracovných dní aj cez víkend, nájdete na oficiálnej webovej stránke Chodníka korunami stromov, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Bachledka - horná stanica lanovky

Kontakt

Chodník korunami stromov Bachledka
Bachledova dolina 702
059 55 Ždiar

GPS súradnice: 49.2859149°, 20.3124473°

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Dnes sme navštívili lyžiarske stredisko aj Vyhliadku korunami stromov. Naozaj krásny zážitok, ústretoví pracovníci, či už na parkovisku, pri predaji lístkov, lyžiarskej škole, rafte, vlekoch. Krásna príroda, upravené svahy, užili sme si všetko naplno celá rodina. ĎAKUJEME!
Katarína K.N.

Toto miesto je prenádherné, služby sú super. Príroda priam očarujúca. Boli sme tam skoro ráno, takže sme nemali problém zaparkovať a vykráčali sme pešo na chodník v korunách stromov. Chodník je úžasný zážitok a poskytuje nádherný výhľad na čarokrásnu prírodu. Je to skvelý nápad. Páči sa mi, že je aj edukačný, nakoľko obsahuje informácie o miestnej faune a flóre a zábavný aj pre deti. Je to veľká turistická atrakcia, bolo tam aj veľa Poliakov. I ja som si jedného zobrala so sebou. Určite odporúčame!
Júlia K

Mohlo by vás zaujímať

Detail sintrovej výzdoby v Belianskej jaskyni Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu.

Zistiť viac
Lyžiarske stredisko SKI PARK Vyšné Ružbachy Lyžiarske strediská v okolí Ružbách

Plánujete pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy počas zimného obdobia a túžite si užiť rodinnú dovolenku na lyžiach? V nasledujúcom článku vám predstavíme obľúbené lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore