Hrad Plaveč

Zrúcanina hradu Plaveč sa nachádza nad rovnomennou obcou. Je obľúbeným cieľom turistov, aj miestnych obyvateľov. Hrad bol postavený koncom 13. storočia ako pohraničná pevnosť. V súčasnosti ho spoznáte podľa charakteristickej siluety, ktorú predstavuje vysoký múr s oknami. Na hrade prebieha obnova od roku 2014. Napriek tomu ho môžete navštíviť a vychutnať si nádherný výhľad z hradného vrchu.

Letecký pohľad na hrad Plaveč

Plavečský hrad sa vyhol nariadeniu cisára o demolácii hradov

Hrad Plaveč strážil významný brod cez hraničnú rieku Poprad, severnú hranicu Uhorska. Kamenný Plavečský hrad bol postavený v druhej polovici 13. storočia ako reakcia na nájazdy Tatárov. Niekoľko storočí ho vlastnil rod Palocsayovcov. Hovorí sa, že po poslednom stavovskom povstaní mal byť hrad Plaveč zbúraný. Výrečnému Jurajovi Palocsayovi sa ale podarilo pomocou vína a zlata presvedčiť komisiu, aby hrad vyhlásili za obytný kaštieľ, a tak nebol zbúraný.

Skutočnosťou je, že hrad bol prebudovaný na pohodlné obytné sídlo a získal charakter obytného objektu. To ho uchránilo od zbúrania podľa nariadenia cisára Karola IV. o demolácii hradov z roku 1715. Zároveň však stratil svoju obrannú a strážnu funkciu. Po požiari v roku 1856 z neho zostali len ruiny.

Hrad je v súčasnosti obľúbeným cieľom turistov a je ľahko prístupný aj pre deti. Z hradného kopca si môžete vychutnať výhľad na obec Plaveč a široké okolie. V blízkosti hradu Plaveč sa nachádzajú aj 2 známe kúpeľné mestá – Vyšné Ružbachy a Bardejovské Kúpele.

Záhadou Plavečského hradu je hrobka

Niekoľko metrov povyše od hradu sa nachádza drobná kaplnka s 8 hrobovými miestami. Doteraz však nebolo zistené, z akého roku pochádza a kto v nej bol pochovaný. Hrobka sa nachádza o 100 metrov vyššie na kopci ako samotný hrad a vidno odtiaľ aj na Ľubovniansky hrad

Vzhľad hradu Plaveč v minulosti a jeho obnova

Pôvodne malý kamenný hrad bol postavený na mieste strážnej veže. Podľa opisu z roku 1644 mal Plavečský hrad okrem veže palác s reprezentačným krídlom, panským domom a kuchyňou, kaplnku, starý palác, dve bašty a zámočnícky dom. Pod hradom bol majer. 

Dnes sa z niekdajšieho prepychového sídla zachovali len zvyšky vysokých múrov obytného krídla a obrannej delovej bašty. Od roku 2014 prebieha na hrade obnova. V roku 2019 sa uskutočnil na hrade archeologický výskum, ktorý zistil mnohé skutočnosti. Jednou z nich je, že hrad Plaveč bol kedysi oveľa väčší, ako sme si mysleli. Dejiny hradu sa môžu preto zanedlho na základe najnovších výskumov prepísať. 

História Plavečského hradu

Prvá zmienka o hrade Plaveč pochádza z roku 1294. Plavečský hrad dal z kameňa vybudovať šľachtic Arnold, syn Ditricha zo Spiša. Za svoje meno hrad vďačí kmeňu Polovcov (Plavcov), ktorých uhorskí králi v 11. – 12. storočí pozývali do Uhorska kvôli obrane hraníc. 

Okolo roku 1400 dal hrad Plaveč kráľ do držby Bebekovcom, ktorí boli trvalými vlastníkmi plavečského panstva. Ján Jiskra z Brandýsa sa zmocnil hradu a od roku 1453 bol hlavným bodom jeho vojenských aktivít. 

V roku 1458 získal hrad Imrich Zápoľský, ktorý ho dal nanovo opevniť. V roku 1505 ho získal Michal Horváth z Veľkej Lomnice, ktorého potomkovia sa nazývali Palocsayovci. Svoje meno si odvodili podľa názvu hradu. Vlastnili ho až do roku 1857. V 18. storočí hrad stratil vojenský význam a Palocsayovci ho doplnili obytnými budovami a upravili na pohodlné bývanie. Vďaka tomu sa vyhol zbúraniu v roku 1715. V roku 1856 však objekt vyhorel a zostal v ruinách. Rod Palocsayovcov vymrel v roku 1857.

Míľniky

Historická fotografia – hrad Plaveč rok 1910
  • 11. – 12. storočie hrad za svoje meno vďačí kmeňu Polovcov (Plavcov), ktorých uhorskí králi pozývali do Uhorska kvôli obrane hraníc;
  • 1294 prvá zmienka o hrade;
  • 1400 hrad Plaveč sa dostal do držby Bebekovcov;
  • 1453 hradu sa zmocnil Ján Jiskra z Brandýsa;
  • 1458 hrad získal Imrich Zápoľský, ktorý ho dal nanovo opevniť;
  • 1505 hrad dostal Michal Horváth z Veľkej Lomnice, ktorého potomkovia prijali meno Palocsayovci, odvodené od názvu hradu;
  • 1715 hrad sa vďaka prebudovaniu na pohodlné sídlo vyhol demolácii podľa nariadenia cisára Karola VI. o demolácii hradov. Stratil aj svoj vojenský význam;
  • 1856  Plavečský hrad vyhorel a odvtedy chátra;
  • 1857 vymrel rod Palocsaoyvcov (historická fotografia vpravo z roku 1910, zdroj: hrady-zamky.sk);
  • 2014 na hrade prebieha rekonštrukcia a obnova;
  • 2019 prebiehal na hrade Plaveč archeologický výskum.

Povesť o hradnom pánovi

Hradný pán Mikuláš bol človek s chladným srdcom. Keď mu do svedomia vstúpil duchovný otec v nedeľnej kázni, vyletel z kostola nahnevaný. Skočil do koča a začal hnať zdivené kone rovno na kňaza, ktorý vyšiel na ulicu ho upokojiť. Kňaz zomrel. Cisár vymeral Mikulášovi trest. Nesmel viac zapriahať kone. Jedného dňa, počas tuhej zimy, sa k dedine od hradu blížili sane so záprahom a za nimi svorka vlkov. Na mieste, kde v lete kone ušliapali farára, hradného pána roztrhali vlci.

Fotogaléria

Prístup k hradu Plaveč

Hrad je voľne prístupný a dá sa k nemu dostať aj autom alebo pešo z obce Plaveč za cca 10 minút. Po vstupe do obce Plaveč odbočte vpravo a pri malom rázcestí sa následne držte vľavo. Dostanete sa na úzku asfaltovú cestu, kde je potrebné pokračovať pomedzi domy opäť na rázcestie. Tu môžete odstaviť auto a pokračovať doľava. Odtiaľ je to už len pár minút priamo k Plavečskému hradu. Trasu zvládnu malé deti aj seniori

Doprava

Hrad Plaveč sa nachádza nad obcou Plaveč v okrese Stará Ľubovňa. Stará Ľubovňa je vzdialená 15 km. Do obce premáva priamy autobusový spoj zo Starej Ľubovne.

Hrad Plaveč je súčasťou Šarišskej hradnej cesty. Okrem tohto hradu sem patria aj ďalšie hrady, kaštiele či iné pamiatky regiónu Šariš. Obľúbené sú napríklad Kapušiansky hrad, Zborovský hrad, hrad Šariš, Hanigovský hrad, kaštieľ Tulčík, kaštieľ v Hanušovciach nad Topľov, či palác Klobučických v Prešove.

Východné Slovensko ponúka aj množstvo ďalších zaujímavých pamiatok a atrakcií. Doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého a spojte návštevu hradu Plaveč s pobytom na východe Slovenska. Pre ľahšiu orientáciu vám ponúkame dopravnú dostupnosť k hradu z najbližších kúpeľov.

Ako sa dostať ku hradu Plaveč z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy ležia od hradu Plaveč 30 km. V Nižných Ružbachoch sa napojte na cestu I/77 smerom na Starú Ľubovňu. Zo Starej Ľubovne vedie do obce Plaveč cesta I/68.

Ak sa vyberiete k zrúcanine hradu Plaveč verejnou dopravou z Vyšných Ružbách, rátajte s prestupmi. 

Ako sa dostať ku hradu Plaveč z Bardejovských Kúpeľov

Hrad Plaveč je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 46 km. Z Bardejovských Kúpeľov je prístup jednoduchý, povedie vás cez Bardejov cesta I/77. V obci Podpílie sa napojte na cestu I/68, ktorá vedie popri obci Plaveč a popri rieke Poprad. V časti Podzámok sa napojíte na cestu III/3156. 

Pokiaľ sa na hrad Plaveč vyberiete verejnou dopravou, rátajte s prestupom v Bardejove. 

Parkovanie

Parkovanie je možné pod hradom na trávnatej ploche. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Miestne občianske združenie Džatky pre všetko každoročne organizuje v poslednú augustovú nedeľu kultúrny program Deň hradu Plaveč.

Postrehy návštevníkov

Hrad Plaveč je pekná zrúcanina hradu, ktorú sa snažia miestni opraviť. Hrad je dobre dostupný, autom sa dá prísť až priamo k nemu. Nie je veľký, preto jeho obhliadka Vám zaberie asi tak 30 minút. Z najvyššieho bodu hradu je pekný výhľad na dedinku Plaveč a rozľahlé okolie. Ak budete pozorní, všimnete si aj krabičku s cestovateľskými nálepkami.
Stanislav P.

Stále okolo neho chodím, no teraz som sa konečne odhodlal, prístup je vynikajúci autom aj pešo a samozrejme aj na bicykli. Hrad je v procese rekonštrukcie je vidno kus práce ktorý už bol urobený no je ešte veľa toho čo treba obnoviť.Je to vhodné skôr ako doplnkový výlet, skôr pre nadšencov pretože vidieť tam toho je celkom dosť.
Pre drobcov je ukrytý trezor vo veži 🙂 nad hradom je tiež zrúcanina kaplnky ktorá je zaujímavo stavaná…
Matej Ľ.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Zrúcanina hradu Plaveč je voľne prístupná celoročne bez poplatkov.

Video

Kontakt

Obec Plaveč
Hviezdoslavova 101/4
065 44 Plaveč

GPS súradnice: 49.2551764°, 20.8474749°

Mohlo by vás zaujímať

Prameň Ščava Forbasy Cesta minerálnych prameňov

Pre severný Spiš a Pieniny je typická krásna príroda, čisté ovzdušie a množstvo liečivých prameňov. Veľa z nich poznali len miestni obyvatelia, a preto vznikla turistická cesta minerálnych prameňov. Každý prameň priaznivo pôsobí na iný zdravotný problém. Nájdite si ten svoj a načerpajte si z neho.

Zistiť viac
Biely dom grófa Zamoyského Biely dom grófa Zamoyského

Biely dom grófa Zamoyského sa týči na skalnom útese nad kúpeľným parkom vo Vyšných Ružbachoch. Jeho fasáda z bieleho travertínu a architektúra inšpirovaná palácom v Monte Carle zaujme naozaj každého. Vychutnajte si posedenie pri káve a nadýchajte sa horského vzduchu presýteného živicou tatranských jedlí.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore