Stredoveký vojenský tábor Stará Ľubovňa

Chcete zažiť stredovek na vlastnej koži? Stredoveký vojenský tábor Stará Ľubovňa je obrazom vojenského života v 16. storočí. Ideálne miesto nielen pre výlety s celou rodinou, ale aj tábory a školy v prírode. Vyskúšajte si historické vojenské disciplíny, akými je streľba z luku a kuše, ale aj streľba z najväčšieho funkčného katapultu na Slovensku.

Predstavenie rytierskeho turnaja

Lákadlom Starej Ľubovne je vojenský tábor s množstvom atrakcií

Stará Ľubovňa je mesto, kde toho môžete vidieť a zažiť naozaj mnoho. Okrem hlavnej atrakcie, návštevy Ľubovnianskeho hradu s múzeom, si môžete pozrieť ako žili ľudia v minulosti na dedine. Pod hradom sa nachádza skanzen, ukážka ľudovej architektúry. Ďalším lákadlom Starej Ľubovne je unikátny stredoveký vojenský tábor v podhradí. Poskytuje obraz o živote vojakov v stredoveku. V tábore je množstvo atrakcií, ktoré to pripomínajú.

Strieľanie z luku, kuše, z dela a z najväčšieho funkčného katapultu na Slovensku. To všetko môžete zažiť práve na tomto mieste. Stretnete sa so sokoliarmi, či rytiermi, zajazdíte si na koňoch. V letných mesiacoch čaká na návštevníkov bohatý program, kde sa predstavia šermiari z celého Slovenska, uvidíte aj ukážky tradičných remesiel, akými sú hrnčiarstvo, kováčstvo, či košikárstvo. Pre deti sú pripravené lanové a drevené preliezačky a hojdačky, ale aj stredoveký tenis.

Súčasťou tábora je stredoveká krčma

Súčasťou tábora je kapitánsky domček, ktorý slúži ako stredoveká krčma. Posedieť si tu môžete počas celého roka. Čakajú na vás pochúťky stredovekej kuchyne. Určite neohrdnete kapustnicou, medovým posúchom, či čašou vína.

Stredoveká krčma ponúka možnosť organizovania rodinných či podnikových osláv. V zimných mesiacoch v tábore môžete zažiť spišskú zabíjačku. Tá je však len pre ohlásené skupiny.

Ak ste dobrodružný typ, môžete prespať v historických stanoch

Vojenský tábor ponúka ubytovanie v historických dobových 6-miestnych stanoch. Budete spať na drevených truhliciach s epedou. Je potrebné priniesť si so sebou spacáky a deky. K dispozícii sú dámske aj pánske sprchy a WC. Umyť sa však môžete aj v drevených kadiach, tým sa určite umocní zážitok a prenesiete sa do stredoveku ešte viac.

Fotografie

Trasa

Stredoveký vojenský tábor je východiskom pre pešiu turistiku do blízkeho lesoparku a na ďalšie turistické značené trasy, v zimnej sezóne na udržiavané bežecké trate.

Doprava

Stredoveký vojenský tábor Stará Ľubovňa sa nachádza pod Ľubovnianskym hradom na Zámockej ulici. Z centra mesta trvá cesta do vojenského tábora asi polhodinu pešo.

Mesto Stará Ľubovňa sa nachádza v regióne horného Spiša, v blízkosti hraníc s Poľskom. Mestom prechádza cesta I/68 a I/77. Najbližšie mesto je Podolínec, vzdialené 15 km. Poprad je vzdialený 49 km juhozápadne. Nachádza sa tu vlaková aj autobusová stanica. Premáva MHD. Z Podolínca aj Popradu premáva do Starej Ľubovne priamy autobusový aj vlakový spoj.

Ako sa dostať ku stredovekému vojenskému táboru v Starej Ľubovni z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Z kúpeľov Vyšné Ružbachy sa vydajte do Nižných Ružbách, kde sa napojíte na cestu I/77, ktorá vás povedie až do Starej Ľubovne. Stredoveký vojenský tábor je vzdialený asi 15 km od kúpeľov. Z Vyšných Ružbách premáva do Starej Ľubovne aj priamy autobusový spoj.

Parkovanie

Parkovať môžete pod hradom. Parkovanie je spoplatnené. 

Mapa miesta

Program/Akcie

V letných mesiacoch sa vo vojenskom tábore koná množstvo podujatí. Sú pripravené aj atrakcie pre deti. Konajú sa zábavné podujatia ako stredoveké bitky, dobové veselice, vystúpenia hudobných skupín, pálenie Jánskych ohňov, či Upálenie Moreny.

Postrehy návštevníkov

Množstvo atrakcií celoročne pre deti, v lete každý týždeň iné vystúpenie, historické kostýmy, deti majú čo obdivovať, šermiari, kone, meče, najmä pre chlapcov. Odporúčam.
Maria

Hrad Stará Ľubovňa je skvele strávený deň pre celú rodinu. Skanzen a vojenský tábor je blízko, je tam čo obzerať, dá sa aj oddýchnuť. Cesta autom je príjemná, je to veľmi pekný kraj. 
Marika

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Stredoveký vojenský tábor v Starej Ľubovni je otvorený sezónne od mája do septembra. V apríli a v októbri je otvorený len pred vopred nahlásené skupiny. Vstupné sa na Vojenský tábor v Starej Ľubovni pohybuje od 2 – 2,50 €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete oficiálnej webovej stránke Mestskej agentúry cestovného ruchu v Starej Ľubovni, ktorý uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Video

Kontakt

Stredoveký vojenský tábor
Zámocká 125
064 01 Stará Ľubovňa

GPS súradnice: 49.3097854°, 20.6872897°

Mohlo by vás zaujímať

Letné kúpalisko Izabela v pozadí s Grand Hotelom Strand Termálne kúpalisko Izabela

Termálne kúpalisko Izabela sa nachádza v krásnom vysokohorskom prostredí kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch s množstvom zelene. Voda sa do bazénov je privádza z termálneho prameňa Izabela s liečivými účinkami. Zaujímavým prvkom areálu je ostrov v bazéne s vysokými smrekmi a skokanský mostík s výškou 5 m. Kúpalisko je k dispozícii nielen kúpeľným hosťom, ale aj širokej verejnosti.

Zistiť viac
Letecký pohľad na hrad Plaveč Hrad Plaveč

Zrúcanina hradu Plaveč sa nachádza nad rovnomennou obcou. Je obľúbeným cieľom turistov, aj miestnych obyvateľov. Hrad bol postavený koncom 13. storočia. V súčasnosti ho spoznáte podľa charakteristickej siluety, ktorú predstavuje vysoký múr s oknami. Na hrade prebieha obnova od roku 2014. Napriek tomu ho môžete navštíviť a vychutnať si nádherný výhľad z hradného vrchu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore