Podtatranské múzeum v Poprade

Chceli by ste spoznať históriu podtatranského regiónu? Neváhajte a vyberte sa na návštevu Podtatranského múzea v Poprade, ktoré vás prevedie podtatranským životom od praveku až po súčasnosť.

Budova Podtatranského múzea v Poprade je opálená.

Podtatranské múzeum mapuje históriu podtatranského regiónu

Podtatranské múzeum nájdete v zrekonštruovanej budove na Vajanského ulici v Poprade. Múzeum v súčasnosti eviduje viac ako 52 500 kusov zbierkových predmetov, ktoré mapujú históriu podtatranského regiónu. Pozostáva z dvoch pobočiek – Poprad a Spišská Sobota.

Podtatranské múzeum expozície v Poprade

Návštevníci majú možnosť zhliadnuť dve stále expozície – Poprad a okolie v zrkadle vekov, ktorá prezentuje históriu osídlenia podtatranského regiónu od neandertálca po súčasnosť. Súčasťou tejto expozície je aj 3D model výliatku lebky neandertálskej ženy z Gánoviec. Druhá expozícia sa venuje unikátnemu archeologickému nálezu kniežacej hrobky z Popradu – Matejoviec.

Poprad a okolie v zrkadle vekov

Expozícia je prezentovaná v novozrekonštruovaných priestoroch múzea, kde návštevníci spoznajú bohatú históriu celého regiónu od praveku až po súčasnosť, vrátane spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života ako aj okolitej prírody. Múzeum využilo svoj rozsiahly zbierkový fond z rozličných vedných odborov, a tak expozíciu rozdelili do piatich častí:

  1. Praveký človek pod Tatrami (105 000 – 40 000 rokov)
  2. Od kameňa k železu (40 000 – 12.storočie n.l.)
  3. Zrod mesta (polovica 13.storočia – 18.storočie)
  4. Vo víre udalostí (začiatok 19.storočia – prvá polovica 20.storočia)
  5. Na ceste k modernému mestu (druhá polovica 20.storočia – súčasnosť)

Foto/Zdroj: Historická fotografia budovy Karpatského múzea, dnes známeho ako Podtatranské múzeum, približne z roku 1900 / Podtatranské múzeum Poprad

Stará fotografia budova Karpatského múzea okolo 1900

Knieža z Popradu a jeho hrobka pripravovaná archeologická expozícia Podtatranského múzea v Poprade

Pri výstavbe priemyselného parku v Poprade časti Matejovce sa robil v roku 2005 aj archeologický prieskum, pri ktorom došlo k jedinečnému nálezu. Archeológovia tu objavili hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia nášho letopočtu.

Našli v nej dokonale zachovalú drevenú zrubovú komoru s vnútorným zariadením. V komore sa nachádzal drevený sarkofág s koženými a textilnými zvyškami odevu kniežaťa. Napriek jej neskoršiemu vykradnutiu, hrobka obsahovala okrem zlodejmi odnesených a dodnes už navždy stratených predmetov, aj ďalšie nálezy ako keramické nádoby so zvyškami potravy a rôzne úžitkové predmety. Keďže nález predstavuje výborne zachovalú drevenú architektúru a nábytok v hrobke kniežaťa, môžeme povedať, že ide o stredoeurópsky unikát.

Konzerváciu a výskum vzácneho objavu realizovali slovenskí odborníci spolu so zahraničnými kolegami. Po ukončení výskumu bude tento významný nález vystavený v špeciálnej expozícii pre širokú verejnosť.

Zaujímavosti

  • Podtatranské múzeum má bohatú knižnicu (asi 17 000 zväzkov).
  • Unikátnym zbierkovým predmetom expozície Cechy a remeslá je drevený vývesný štít mäsiarsky – pôstny, z roku 1590.
  • Múzeum založili už v roku 1876.

Podtatranské múzeum – expozície v Spišskej Sobote

V pobočke Podtatranského múzea v Spišskej Sobote si môžete pozrieť dve expozície Cechy a remeslá v histórii horného Spiša, Meštianske bývanie, expozícia venovaná sakrálnemu umeniu z obdobia 17. – 19. storočia. V budove nájdete aj zbierku minerálov a tatranskej fauny a flóry.

Cechy a remeslá

Na území hornospišských mestečiek bola pomerne rozvinutá remeselná a cechová produkcia. Najväčší rozvoj zaznamenal tento spôsob výroby v 17. až 19. storočí. Expozícia dokumentuje históriu cechov, o čom svedčia aj vystavené exponáty.

Meštianske bývanie

Čiernobiela fotografia Podtatranského múzea, pobočky Spišská Sobota

Expozícia Meštianskeho bývania prezentuje pracovňu mešťana, zariadenú nábytkom zo začiatku 20. storočia a ďalšími dobovými predmetmi. Ďalšie dve miestnosti prezentujú odevné a bytové doplnky, a spálňu meštianskej rodiny.

Vznešenosť a pokora

Expozícia venovaná sakrálnemu umeniu z 17. – 19. storočia. Zbierky pochádzajú predovšetkým zo severného Spiša a tvorili súčasť interiérov kostolov.

Osobnosti Spišskej Soboty

Stála výstava približuje návštevníkom najvýznamnejších rodákov a ďalšie osobnosti z politického, kultúrneho, hospodárskeho a spoločenského života Spišskej Soboty.

Okrem stálych expozícií sa v budove Podtatranského múzea prezentujú verejnosti rôzne dočasné a putovné výstavy.

Fotogaléria

Doprava

Poprad je dynamické a moderné mesto s dobrou infraštruktúrou. Leží pri hlavnej komunikácii spájajúcej východ a západ Slovenska – ceste E50, vedenej v trase diaľnice D1. Mestom prechádza cesta I/18, ktorú križuje I/66 a II/534. Z Popradu je do Liptovského Mikuláša 54 km, do Kežmarku 15 km, do Prešova 76 km a do Rožňavy 72 km. Starý Smokovec vo Vysokých Tatrách je vzdialený 13 km. V Poprade je verejná doprava zabezpečená MHD.

Poprad je taktiež dôležitým železničným uzlom, leží na trase paneurópskeho koridoru č. 5. Zo železničného smeru Žilina – Košice sa odtiaľto dá cestovať do Vysokých Tatier. Letisko Poprad-Tatry je najvyššie položeným medzinárodným letiskom v strednej Európe. Letisko sa využíva nielen na pravidelné linky, ale i na vyhliadkové a charterové lety.

Popradské múzeum v Poprade sa nachádza na ulici Vajanského v Poprade. Podtatranské múzeum – expozície v Spišskej Sobote nájdete na Sobotskom námestí 34. Vzdialenosť medzi jednotlivými múzeami je 2,6 km, pešo túto vzdialenosť prejdete za 30 minút.

Ako sa dostať k Podtatranskému múzeu z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec od Podtatranského múzea delí približne14 km. Cesta autom vám podľa dopravnej situácie zaberie 20 minút. Z kúpeľov pokračujte po hlavnom ťahu 534 smerom na Poprad priamo do centra. Verejnou dopravou sa dostanete do Popradu za 29 minút.

Ako sa dostať k Podtatranskému múzeu z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od Podtatranského múzea vzdialené 40 km, jazda autom vám zaberie 45 minút. Z kúpeľov pokračujte po hlavnom ťahu 77 cez Podolínec a Kežmarok, do Popradu. Verejnou dopravou s prestupom vám bude trvať cesta do Popradu približne 2 hodiny.

Ako sa dostať k Podtatranskému múzeu z Aquacity Poprad

Z Aquacity Poprad cesta autom zaberie približne 6 minút. Odporúčame cestovať verejnou dopravou, prípadne využiť taxi služby.

Parkovanie

V blízkosti múzea sa nachádza niekoľko spoplatnených parkovacích miest.

Mapa miesta

Kontakt

Podtatranské múzeum v Poprade
Vajanského 72/4
058 01 Poprad

GPS súradnice: 49.0540207°, 20.2962205°

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje okolo 1 – 10 €. Podtatranské múzeum je otvorené od utorka do nedele. V hlavnej sezóne (1.5. – 30.9.) zvyčajne od 9:00 hod. do 17:00 hod., v mimosezóne (1.10. – 30.4.) štandardne od 9:00 hod. do 16:00 hod. V pondelok, počas štátnych a cirkevných sviatkov je múzeum zavreté.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného nájdete na oficiálnej stránke Podtatranského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Postrehy návštevníkov

Kvalitne spracovaná expozícia k prierezu dejinami regiónu a rovnako pekne spravené dočasné výstavy. Súčasťou expozície je ochutnavka nálezu kniežacej hrobky z Matejoviec – treba vidieť a rovnako prisť,keď bude zrealizovaná aj samostatná výstava k hrobke z Matejoviec.
Michal B.

Chronologicky usporiadaná expozícia doplnená interaktívnymi prvkami (zapožičajú tablet). Ochotný a príjemný sprievodca. Príjemný zážitok, odporúčam návštevu. 👌
Slavomír K.

Mohlo by vás zaujímať

Preparované modely medvedej rodinky v Múzeu Tanap-u Múzeum TANAPu

Ak patríte k milovníkom prírody a obzvlášť tej tatranskej, zaiste sa vám na potulkách nepodarilo vidieť všetky. Máme pre vás tip, kde ich nájdete pokope a ešte ich aj môžete v pokoji pozorovať. Bližšie spoznať faunu a flóru, ba aj ďaleko viac, môžete v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Zistiť viac
Turistické trasy v Tatrách sú vhodné aj pre deti Navštívte Tatry s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore