Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny

Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny patrí k najvýznamnejším paleontologickým a archeologickým lokalitám nielen na Slovensku, ale i vo svete. Prečítajte si históriu významného objavu, ktorý prepísal dejiny  –  výliatku mozgovne neandertálca, ktorý tu bol objavený.

Geopark v Gánovciach, informačné tabule

Gánovce – svetovo významná paleontologická lokalita

Gánovské travertíny sa nachádzajú v okrese Poprad v katastrálnom území obce Gánovce. Ide o významnú lokalitu, ktorá sa do dejín zapísala jedinečným nálezom výliatku mozgu neandertálca a rôznych fosílií zvierat, napríklad lesného slona, žeriava, korytnačky bahennej, nosorožeca, koňa či soba.

Nález výliatku mozgovne neandertálca spolu s odtlačkami vretennej a lýtkovej kosti patria k najstarším nálezom na území Slovenska. Zaraďujeme ich do stredného paleolitu. Travertínová skala Hrádok je vďaka vzácnemu nálezu stredobodom Národnej prírodnej pamiatky Gánovské travertíny.

Predmetom ochrany sa od roku 1972 stalo mimoriadne významné nálezisko fosílnej fauny a flóry v travertínoch z posledného interglaciálu a tiež archeologické a antropologické nálezisko. Gánovské travertíny patria k významným a cenným geologickým a geomorfologickým fenoménom, ktoré dokumentujú vznik travertínu sedimentáciou z termálnych minerálnych vôd.

Gánovský gejzír

O pár desiatok metrov ďalej na lokalite nazývanej Hozelec, na okraji obce, nájdete travertínové kopy spolu s unikátnym gejzírom chrliacim termálnu vodu. Okrem toho tu môžete vidieť fotogenické jazierka s bielo-žltými vápnitými sedimentami.

Zaujímavosť

Veci odhadujú, že výliatok lebky patril neandertálskej žene, ktorej mozog mal približne 1320 cm3. Pre porovnanie priemerný objem mozgu dnešného človeka sa pohybuje – u ženy okolo 1131 a muža 1274 cm3.

Fotografie

Nález výliatku lebky neandertálca

Poloha Hrádok patrí medzi najdôležitejšie archeologické lokality. Vďaka ťažbe travertínu na tomto mieste sa od roku 1870 podarilo objaviť množstvo archeologických i paleontologických nálezov. K najvýznamnejšiemu nálezu došlo v roku 1926, kedy kamenársky majster Koloman Koki našiel časť lebky vyplnenú travertínom. Paleoantropológ Dr. E. Vlček určil v roku 1949, že ide to výliatok mozgovne neandertálskeho človeka.

V rokoch 1955 – 1956 sa na gánoveckej lokalite vykonal revízny výskum. Medzi množstvom nových nálezov sa našli aj odtlačky vretennej a lýtkovej kosti a pracovné nástroje nendertálskeho človeka. V roku 1958 medzinárodná komisia zložená so vtedajších kapacít uznala nález za skutočný, datovanie celej lokality potvrdilo zaradenie nálezu do poslednej doby medziľadovej – okolo 105 000 pred Kr. Do tej doby bola existencia neandertálcov v priestore strednej Európy poprieraná.

Úryvok z dobovej tlače o historickom objave výliatku lebky – Odkryté dejiny

‚V dobe, keď okolo prameňa rástli jedľové a smrekové lesy, v období, keď tu žili mamuty, kone, medvede, vlci, bobry, a ďalšie zvieratá, zahynul tu neznámy človek. O ňom samotnom nevieme holé nič: ani kto to bol, ani ako vyzeral, ani ako zomrel. V každom prípade tu našiel svoju smrť. Spadol na dno a bahnitá, minerálnymi látkami presýtená voda sa nad ním zavrela. Jeho telo sa postupne rozložilo, ale niektoré kosti odolali. V otvorenej a vyprázdnenej lebke začal narastať travertín. Presne okopíroval mozgovú dutinu a potom stvrdol. Človek zahynul, jeho mozog však ako skamenená myšlienka pretrval veky. Snáď sa zachovala aj časť lebky, ale objaviteľ odliatku – kamenársky majster K. Koki – ju pokladal za nezaujímavú a vyhodil ju. Len to najdôležitejšie – „skamenený mozog“ – uschoval pre Jaroslava Petrboka.‘ 

 Pavel Dvořák, Odkryté dejiny  z roku 1984

Geopark Neandertal Gánovce

V priestore Gánovských travertínov sa nachádza aj Geopark Neandertal Gánovce. Založilo ho v roku 2007 Občianske združenie NEANDERTAL v spolupráci s miestnou samosprávou a Podtatranským múzeom.

Občianske združenie sa venuje ochrane, popularizácii a zveľaďovaniu lokality. Geopark je voľne otvorený pre verejnosť, my vám však odporúčame návštevu skoro na jar, kedy vegetácia nie je vysoká, a lokalita je o niečo príťažlivejšia vďaka viditeľným prírodným pamiatkam.

Nájdete tu niekoľko informačných tabúľ o histórii lokality, drevené sochy predstavujúce zvieratá a neandertálca, ale i detské ihrisko.

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o histórii lokality, navštívte aj Podtatranské múzeum v Poprade. Výliatok mozgovne je uložený v Národnom múzeum v Prahe, kópia sa nachádza v múzeu v Poprade.

Doprava

Okraj mesta Poprad je vzdialený od Gánoviec približne 1 km severozápadne, centrum mesta 5 km. Južným okrajom vedie železničná trať Žilina – Košice, severne prebieha trasa cesty I/18 z Liptova na Prešov. Dostanete sa sem taxíkom alebo autobusovou dopravou.

Ako sa dostať ku Gánovským travertínom z kúpeľov v Novom Smokovci?

Kúpele v Novom Smokovci sú od Gánovských travertínov vzdialené 18,7 km, autom vám táto vzdialenosť bude trvať približne 20 minút. Z kúpeľov pokračujte po ceste 534 smerom na Poprad, cez centrum a pokračujte po ťahu číslo 18 až do Gánoviec. Do Gánoviec sa dostanete aj verejnou dopravou s prestupom v Poprade. Ideálne vlakové spojenie trvá 1 hodinu aj 13 minút.

Ako sa dostať ku Gánovským travertínom z kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch?

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od Gánovských travertínov vzdialené 44 km, cesta autom vám zaberie približne 55 minút. Z Vyšných Ružbách pokračujte smerom na Poprad a následne až do Gánoviec. Vzhľadom na horšie autobusové a vlakové spojenie odporúčame cestovať autom.

Pri návšteve Ružbách si nenechajte ujsť možnosť navštíviť, okrem známeho Ružbašského krátera, i unikátnu travertínovú galériu sôch pod šírim nebom v neďalekom travertínovom lome.

Parkovanie

Parkovať môžete v blízkosti prírodnej pamiatky na určenej odstavnej ploche zdarma.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Je to zaujímavé pre deti a žiakov škôl, pre ich reálnu predstavu vyučovanie v prírode a na identickom mieste je veľmi zaujímavá skúsenosť.
Mikepp G.

Trochu zanedbaný areál s pekným a náučným vstupom, zaujímavá počítačová aplikácia, najmä pre deti, o prehistórii územia.
Anton P.

GPS súradnice

Gánovské travertíny: 49.0301054°, 20.3204213°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Triky z Tricklandie Tricklandia Starý Smokovec

Triky, kúzla, čáry – máry. Nie, nebojte, ide len o to prvé. Triky vytvára optická ilúzia a vy sa ocitnete v nevídanom svete, kde mozog neuverí tomu, čo oči vidia, alebo naopak? Vitajte v Tricklandii v Starom Smokovci.

Zistiť viac
Predstavenie rytierskeho turnaja Stredoveký vojenský tábor

Stredoveký tábor Stará Ľubovňa je obrazom vojenského života v 16. storočí. Ideálne miesto nielen pre výlety s celou rodinou. Vyskúšajte si streľbu z luku a kuše, alebo streľbu z najväčšieho funkčného katapultu na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore