Travertínové sochy vo Vyšných Ružbachoch

Travertínové sochy vo Vyšných Ružbachoch sú súčasťou medzinárodného sochárskeho sympózia v prírode. Umelci z rôznych kútov sveta premenili travertínový lom na galériu sôch pod holým nebom, ktoré prirodzene zapadli do okolitého prostredia.

Areál Medzinárodného sochárskeho sympózia

Travertínový lom vo Vyšných Ružbachoch poskytol kvalitný sochársky materiál

Obec Vyšné Ružbachy ukrýva niekoľko unikátov. Okrem prírodného jazierka ružbašský kráter je ním aj medzinárodné sochárske sympózium v areáli travertínového lomu. Zaujíma vás, prečo vzniklo práve tu? Nachádza sa tu totiž kvalitný sochársky materiál – travertín, z ktorého bol vystavaný aj Biely dom grófa Zamoyského v kúpeľoch. Areál sa nachádza priamo v obci, a preto je ľahko pešo dostupný aj pre klientov užívajúcich si pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy

Medzinárodné sochárske sympózium vo Vyšných Ružbachoch – malé slovenské Stonehenge

Medzinárodné sympózium vo Vyšných Ružbachoch patrí medzi najstaršie sympóziá v Európe a je akýmsi malým slovenským Stonehenge. Areál patrí medzi naše národné kultúrne pamiatky. Umelci vytvorili pod holým nebom sochy, ktoré akoby vyrastali zo zeme. Prepojili ich s okolitou prírodou a sochy sa stali jej súčasťou. Diela od umelcov z rôznych kútov sveta sú dnes unikátnou historickou pamiatkou. 

História sochárskeho sympózia

História sochárskeho sympózia siaha do 60-tych rokov 20. storočia. Pri jeho zrode stáli sochári Miloslav Chlupáč, Rudolf Uher, Andrej Rudavský a zakladateľ európskej sochárskej sympoziálnej tradície, Karl Prantl. Inšpirovali sa sochárskym sympóziom v St. Margarethen v Rakúsku.

Na sympóziách sa sprvu zúčastňovali len sochári zo socialistických krajín, od roku 1989 to boli aj umelci zo západných krajín. Posledným veľkým sympoziálnym stretnutím, kde sa tvorilo v kameni, bol ročník 1990. Potom sa z rôznych dôvodov sympóziá nekonali.

Areál s travertínovými sochami bol vyhlásený v roku 1997 za národnú kultúrnu pamiatku

Tatranská galéria sa stala garantom stretnutí a sympózia v roku 1997, kedy bol areál s travertínovými sochami vyhlásený aj za národnú kultúrnu pamiatku. Umelci sa stretávali až do roku 2003, potom nastala pauza, areál lomu vo Vyšných Ružbachoch začal chátrať. 

V roku 2012 bolo vďaka financiám z fondu Pro Slovakia zreštaurovaných 6 sôch a areál bol vyčistený. V súčasnosti areál patrí obci Vyšné Ružbachy a je potrebné ho neustále zveľaďovať. Obci však chýbajú financie aj na propagáciu tohto areálu. Aj keď ho navštevujú domáci a zahraniční turisti, pre mnoho ľudí je stále veľkou neznámou.

Fotografie

Trasa

Sochy sa nachádzajú v blízkosti lomu, ale časť nájdete aj roztrúsenú okolo prístupovej cesty a na neďalekých čistinkách. Niektoré nájdete aj v kúpeľnom parku Vyšné Ružbachy.

Doprava k travertínovým sochám vo Vyšných Ružbachoch

Vyšné Ružbachy sa nachádzajú asi 15 km na západ od Starej Ľubovne. Smerom zo Starej Ľubovne do Kežmarku, príp. Popradu, na začiatku Nižných Ružbachov odbočíte na križovatke vpravo, po ceste sa dostanete do obce Vyšné Ružbachy. Sympózium sa nachádza po ľavej strane na začiatku obce.

Parkovanie

Parkovisko sa nachádza neďaleko travertínového lomu vo Vyšných Ružbachoch pred závorou.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Úžasný nápad, v krásnom prostredí veľká hodnota diel, veľmi slabá propagácia, nedostatočné označenie rozlohy a polohy miesta. Doporučujem navštíviť.
Anton N.

Veľmi príjemne a tiché miesto. Dýcha uplynulými desaťročiami, umením, pokojom. Určite sa tam zastavte, ak ste blízko a porozjímajte nad vyjadrením sochárov. Umenie je obohacujúce, len ho treba nechať pôsobiť na nás.
Daniel D.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Travertínové sochy vo Vyšných Ružbachoch sú prístupné celoročne bez poplatkov.

Video

Kontakt

Obec Vyšné Ružbachy
Vyšné Ružbachy 243
065 02 Vyšné Ružbachy

GPS súradnice: 49.2993893°, 20.5585851°

Mohlo by vás zaujímať

Letecký pohľad na hrad Plaveč Hrad Plaveč

Zrúcanina hradu Plaveč sa nachádza nad rovnomennou obcou. Je obľúbeným cieľom turistov, aj miestnych obyvateľov. Hrad bol postavený koncom 13. storočia ako pohraničná pevnosť. V súčasnosti ho spoznáte podľa charakteristickej siluety, ktorú predstavuje vysoký múr s oknami. Na hrade prebieha obnova od roku 2014. Napriek tomu ho môžete navštíviť a vychutnať si nádherný výhľad z hradného vrchu.

Zistiť viac
Zasnežený Ľubovniansky hrad Ľubovniansky hrad

Rozprávkový Ľubovniansky hrad z 13. storočia spolu s múzeom a skanzenom láka domácich aj zahraničných turistov. Vedeli ste, že tu bol väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský? Okrem toho tu istý čas ukrývali aj poľské korunovačné klenoty, ktorých repliky si môžete pozrieť v rámci prehliadky. Skanzen pod hradom vám priblíži život na dedine v minulosti a je tu pripravených množstvo atrakcií pre deti.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore