Kaštieľ Strážky

Kaštieľ Strážky je skvostom renesančnej architektúry na Slovensku. Obklopuje ho nádherný anglický park. Zaujme nielen exteriérom, ale aj jeho interiér stojí za návštevu. Kaštieľ bol domovom významného uhorského maliara Ladislava Mednyánszkeho. Jeho diela, ale aj mnohé iné môžete obdivovať v stálej expozícii kaštieľa. 

Pohľad z parku na kaštieľ Strážky

Expozície Slovenskej národnej galérie v kaštieli Strážky

V kaštieli Strážky si môžete pozrieť nasledujúce expozície: 

  • Portrét 17. – 19. storočia na Spiši – pozostáva z veľkej časti z diel z rodovej galérie predchádzajúcich majiteľov kaštieľa.
  • Ladislav Mednyánszky a Strážky – kaštieľ v Strážkach je jediným miestom na Slovensku, kde je prezentovaná stála expozícia jeho diela.
  • Historická knižnica Strážky – je súčasťou národného kultúrneho dedičstva. Knižnica sa vyvíjala 400 rokov a dnes má okolo 8 500 zväzkov, časopisov a máp.
  • Sochárstvo na Slovensku v 20. storočí – táto expozícia sa nachádza v priľahlom anglickom parku.

Zaujímavosť z kaštieľa

  • Kaštieľ Strážky patril k najobľúbenejším miestam maliara Ladislava Mednyánszkeho. Mal tu jediný stály ateliér.
  • V priestoroch kaštieľa sa v roku 1968 nakrúcal francúzsky režisér Alain Robbe-Grillet film „Muž, ktorý luže“ (L’homme qui ment).

História kaštieľa Strážky

Kaštieľ Strážky, spolu s Kostolom sv. Anny a zvonicou, tvoria jeden celok aj spolu s krásnym anglickým parkom. V roku 1963 boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Nachádzajú sa v meste Spišská Belá, v miestnej časti Strážky na východnom Slovensku. 

Kaštieľ stojí na základoch niekdajšieho hradu z 13. storočia. Postavený bol v rokoch 1570 – 1590. Z pôvodne gotickej podoby bol prestavaný v renesančnom duchu a v 18. storočí bol barokovo-klasicisticky upravený. Po požiari v roku 1708 bol prestavaný do štvorcového tvaru s vnútorným nádvorím.

Zrekonštruovaný kaštieľ je situovaný v anglickom parku z 19. storočia. V 16. – 18. storočí patril rodine Horváth-Stansithovcov. Tá založila v Strážkach latinskú humanistickú školu pre deti spišských šľachticov a knižnicu, ktorá bola v tom čase najbohatšou v Uhorsku. 

V 19. storočí sa vlastníkmi kaštieľa stala rodina Mednyánszkých a Czóbelovcov. Po smrti poslednej majiteľky kaštieľa M. Czóbelovej v roku 1972 sa správcom kaštieľa stala Slovenská národná galéria (SNG). V súčasnosti sa v ňom nachádzajú vysunuté expozície SNG. 

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva kaštieľa v Strážkach obľúbeným výletom pre klientov užívajúcich si pobyt v neďalekých kúpeľoch vo Vyšných Ružbachoch.

Fotografie

Známa osobnosť

Ladislav Mednyánszky na fotografii

Ladislav Mednyánszky
(* 1852, Beckov – ✝ 1919, Viedeň) 

Uhorský maliar slovensko-maďarského pôvodu. Patrí medzi hlavných predstaviteľov stredoeurópskeho maliarstva poslednej tretiny 19. a začiatku 20. storočia. Mednyánszky sa však ku svojim slovenským koreňom nehlásil. Narodil sa v Beckove, kde žil spolu so svojou rodinou. Jeho rodičia často navštevovali matkinho otca Baltazára Szirmayho v kaštieli v Strážkach. V roku 1862 sa tam natrvalo presťahoval aj s rodinou.

Ladislav Mednyánszky študoval na Akadémii výtvarných umení v Mníchove, na École des Beaux Artes v Paríži, kde v roku 1875 svoje výtvarné vzdelanie aj ukončil. V tom čase sa do popredia dostával v Paríži impresionizmus.

Vo svojej tvorbe aplikoval aj poznatky z Francúzska. Bol stúpencom barbizonskej školy a impresionizmu. Po dlhšom pôsobení v zahraničí sa v roku 1892 vrátil do Strážok. V tom období vznikli diela s tematikou smrti, ktoré mu pomáhali vyrovnať sa so stratou otca. Od tmavých výrazných diel sa odklonil až po roku 1909.

Častým námetom a podstatnú časť jeho diel tvoria krajinky, kde na mnohých nájdeme aj rôznorodé podoby kaštieľa a parku v Strážkach. S obľubou štetcom zachytávaj aj iné krásy a zaujímavosti Slovenska, ako napríklad Beckovský hrad, Súľovské skaly, či Lomnický štít. Počas vojnového obdobia sa hlavne v náčrtníkoch objavujú i desivé vojnové zážitky, do ktorej narukoval už v pokročilom veku.

Ladislav Mednyánszky a jeho tvorba

Park v Strážkach

V rozsiahlom areáli kaštieľa a v priľahlom anglickom parku ukončenom riekou Poprad majú návštevníci možnosť príjemnej relaxácie. Občerstviť sa môžu v reštaurácii na nádvorí, otvorenej len v letnej sezóne.

Slovenská národná galéria ho využíva ako exteriérovú expozíciu sochárstva, v ktorej prezentuje práce významných sochárov druhej polovice 20. storočia z vlastných zbierok. Ide o príjemné miesto na trávenie voľných chvíľ s rodinou.

Park je otvorený každý deň v čase:

  • 01.11 – 31.03: od 7:00 do 17:00
  • 01.04 – 14.09: od 7:00 do 19:00
  • 15.06 – 15.09: od 7:00 do 21:00
  • 16.09 – 31.10: od 7:00 do 19:00

Do parku môžete zavítať aj so svojim štvornohým miláčikom (na vôdzke). Mimo vyhradený čas je park pre verejnosť uzatvorený a strážia ho služobnými psami, takže porušenie otváracích hodín vám rozhodne nedoporučujeme.

Doprava

Kaštieľ Strážky sa nachádza v meste Spišská Belá, v miestnej časti Strážky. Spišská Belá je križovatkou ciest I/66, I/76 a II/542 a prechádza ním železničná trať Poprad – Stará Ľubovňa. Spišská Belá je vzdialená 22 km od Popradu, 7 km od Kežmarku, 25 km od Starej Ľubovne.

Ako sa dostať ku kaštieľu Strážky z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od kaštieľa v Strážkach vzdialené asi 20 km. Do Spišskej Belej vás zavedie cesta I/77 a odtiaľ sa napojíte na I/66 do Strážok. Kaštieľ je dobre viditeľný už z cesty. Pokiaľ sa do Strážok vyberiete z kúpeľov vlakom alebo autobusom, rátajte s jedným prestupom.

Parkovanie a trasa

Malé parkovisko sa nachádza na začiatku obce Spišská Belá (západná časť, v mestskej časti Strážky). Z parkoviska zídeme k železničnej trati, za ktorou sa nachádza jazero. Tu je vchod do anglického parku. Park ohraničuje rieka Poprad, hlavná cesta a železnica.

Mapa miesta

Program/Akcie

Slovenská národná galéria ponúka v kaštieli Strážky rôzne kultúrne programy pre verejnosť, začiatkom leta usporadúva Kaštieľne hry.

Postrehy návštevníkov

Kaštieľ v Strážkach ako aj priľahlý kostol sú svojim vzhľadom unikátne. Kaštieľ sa nachádza v krásnom a udržiavanom anglickom parku, v ktorom sa nachádza rodinná hrobka majiteľov kaštieľa. Okrem toho sa park evidentne všestranne využíva na rôzne spoločenské a kultúrne udalosti. V kaštieli sa nachádza veľká zbierka obrazov Ladislava Medňanského a expozícia týkajúca sa dejín kaštieľa a jeho majiteľov. Vstup je možný každú celú hodinu. Čakanie vám môže spríjemniť okrem prechádzky v parku aj príjemná kaviareň v nádvorí kaštieľa. Rozhodne odporúčam!
Alexandra L.

Krásny kaštieľ, prostredie aj atmosféra “zimomriavková”🙂Do toho úžasný pútavý výklad sprievodcu👍👍V parku si deti pobehali a my sme si posedeli na lavičke a oddýchli….Na jednotku, určite odporúčam🙂🙂Ludmila M.

Otváracie hodiny/Vstupné/cenník

Kaštieľ Strážky je otvorený denne od stredy do nedele. Vstupné sa pohybuje od 0,70 € – 5,40 €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník nájdete na oficiálnej webovej stránke kaštieľa Strážky, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt. Pre obyvateľov obce Spišská Belá a Strážky je vstup zdarma.

Video

Kontakt

SNG získala objekt kaštieľa Strážky do správy po roku 1972.
Vysunuté pracovisko Slovenskej národnej galérie Bratislava

SNG - kaštieľ Strážky
Medňanského 25
059 01 Spišská Belá

GPS súradnice: 49.1719686°, 20.4536888°

Mohlo by vás zaujímať

Celkový pohľad na Biely dom grófa Zámoyského Biely dom grófa Zamoyského

Biely dom grófa Zamoyského sa týči na skalnom útese nad kúpeľným parkom vo Vyšných Ružbachoch. Jeho fasáda z bieleho travertínu a architektúra inšpirovaná palácom v Monte Carle zaujme naozaj každého. Nemusíte byť ani kúpeľným hosťom, aby ste si na jeho terase vychutnali posedenie pri káve a nadýchali sa horského vzduchu presýteného živicou tatranských jedlí.

Zistiť viac
Zasnežený Ľubovniansky hrad Ľubovniansky hrad

Rozprávkový Ľubovniansky hrad z 13. storočia spolu s múzeom a skanzenom láka domácich aj zahraničných turistov. V letnej sezóne ponúka bohatý program podujatí. Vedeli ste, že tu bol väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský? Okrem toho tu istý čas ukrývali aj poľské korunovačné klenoty, ktorých repliky si môžete pozrieť v rámci prehliadky.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore