Súľovské skaly

Viete, ktorá prírodná rezervácia u nás, je najstaršou a zároveň aj najnavštevovanejšou? Áno, sú to samé superlatívy, ale oprávnene. Súľovské skaly naozaj patria k našim najkrajším členitým reliéfom. Zaiste neoľutujete, ak sa tam vyberiete na túru.

Súľovské skaly

Jedinečné skalné mesto v Súľovských vrchoch

Súľovské skaly sa nachádzajú v západnej časti Súľovských vrchov a sú zoradené v tvare oblúka. Pre svoje špecifické geomorfologické tvary dostali pomenovanie súľovské zlepence. Vznikali po milióny rokov ukladaním okruhliakov vápencov rôznych veľkostí spájaných vápnitým tmelom. Postupnou eróziou zlepencov vplyvom dažďa, vetra a mrazu vznikli dnešné úchvatné skalné útvary ako sú veže, brány, ihly, homole a bralá. Tie ľuďom pripomínajú rozmanité objekty, podľa ktorých mnohé dostali aj pomenovanie.

Pôvodne Súľovské skaly tvorili mohutný horský chrbát, z ktorého zostali len zvyšky s najvyššími vrcholmi Brada (816 m n. m.) a Roháč (802 m n. m.). Prírodná rezervácia oplýva aj bohatou flórou a faunou. Najmä niektoré rastliny sú endemity, čiže sa vyskytujú len na tomto území, ako napr. klinček, poniklec, prvosienka alebo zvonček. Ak nebudete hluční, môžete zbadať aj lesnú zver – muflóny, daniele alebo srny, z menších obyvateľov sú to jašterice a plchy. V početných skalných priehlbinách radi hniezdia dravce – skaliar pestrý, sokol myšiar aj kavka.

Gotická brána

Jedna z najfotografovanejších skalných brán Súľovských skál a aj najznámejších. Názov dostala podľa typického lomeného oblúka, ktorý sa ujal viac ako v minulosti nazývaná Lomená brána. Zavedie vás k nej aj náučný chodník, z ktorého môžete obdivovať jej výšku 13 m.

Načerpať sily, po prebádaní Gotickej brány v Súľovských skál, môžete v neďalekých rajeckých kúpeľoch. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Rajeckých Tepliciach, určite neoľutujete.

Šarkania diera

Nájdete ju pod vrchom Roháč. Šarkania diera je to voľne prístupná puklinová jaskyňa dlhá 60 m. Podľa miestnej legendy ju kedysi obýval nebezpečný drak. Pravdou však je, že sa tu našli kosti dnes už vyhynutého jaskynného medveďa a úlomky nádob a nástrojov z mladšej doby kamennej. Ide teda o archeologické nálezisko a národnú prírodnú pamiatku. Jej obyvateľmi sú dnes už len chránené druhy netopierov.

Hlbocký vodopád (alebo aj Súľovský vodopád)

Dovedie vás k nemu nenáročný turistický chodník z obce Hlboké nad Váhom. Cestou možno zbadáte vyschnutý potok, ktorý ho napája. Nezľaknite sa, vodopád určite tečie a aj jeho výška je nemenná – 14 metrov. Tí odvážnejší môžu na vrchol vodopádu vyliezť po skalách pomocou reťazí.

Fotografie

Súľovský hrad

Spomína sa už v 15. storočí, kedy sa z hrádku prebudoval na hrad. Pôvodne bol postavený medzi tromi mohutnými bralami a dodnes je vidieť ako sa stavitelia prispôsobovali terénu. Celý objekt Súľovského hradu sa skladal z dolného a horného hradu, pričom vzdialenosť medzi sebou mali 25 metrov a výškový rozdiel 14 m. Spájalo ich strmé schodisko vysekané do skaly. V hornom hrade bolo pravdepodobne asi 18 miestností a na úplnom vrchu cisterna na dažďovú vodu vytesaná do skaly a pozorovateľňa s neopakovateľnou vyhliadkou na krajinu.

Súľovský hrad však postihli dva požiare a jedno zemetrasenie, a to je dôvod, prečo sa z neho zachovali len základy budov a nenápadné zvyšky múrov s náznakmi okien. Aspoň takto si vieme predstaviť rozmery hradu a úsilie, ktoré museli vynaložiť pri jeho stavbe v strmých skalách.

Zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli

  • Súľovské skaly sú najstaršia prírodná rezervácia, ktorej počiatky siahajú už do roku 1929.
  • Doteraz tu bolo zistených až 225 druhov motýľov.
  • Krásne prírodné scenérie využili filmári na nakrúcanie rozprávky Sokoliar Tomáš, legendárneho Pacha, hybského zbojníka aj klasickej rozprávky Soľ nad zlato.
  • Ak ste nadšeným priaznivcom rozprávky Perinbaba, pravdepodobne vám je Hlbocký vodopád povedomý. Áno, presne! Tá scéna východu ako Jakubko prekabátil Perinbabu a vybral sa do sveta ľudí sa nakrúcala práve tu.
  • V Súľovských skalách je aj množstvo lezeckých stien, od sezónnych až po celoročné.

Turistické trasy v Súľovskych skalách

Celou prírodnou rezerváciou vedie množstvo menej náročných aj náročnejších turistických značených trás. Uvedieme vám niektoré z najobľúbenejších.

Náučný chodník na Súľovské skaly

  • Začiatok aj koniec trasy – parkovisko v tiesňave Skálie
  • Dĺžka – 6 km, značená červenou červená turistická značka a zelenou zelená turistická značka turistickou značkou, čas cca 2 hodiny
  • Čo uvidíte – skalné útvary Sova a Sovička, Gotickú bránu, Súľovský hrad, celou trasou vás sprevádzajú informačné tabule

Výstup na vrch Brada

  • Začiatok aj koniec trasy – parkovisko Súľov Hradné
  • Dĺžka – 7,5 km, značená červenou červená turistická značka, žltou  žltá turistická značka a opäť červenou  červená turistická značka turistickou značkou, čas cca 3 hodiny
  • Čo uvidíte – vrch Brada, jaskyňu Šarkania diera, domček na lúke z filmovania Sokoliara Tomáša

Túra k Hlbockému vodopádu

  • Začiatok trasy – Hlboké nad Váhom
  • Koniec trasy – Hlboké nad Váhom
  • Dĺžka – 1 km, značená zelenou zelená turistická značka turistickou značkou, čas cca 40 minút

Prechod na Lietavský hrad

  • Začiatok trasy – parkovisko Súľov 
  • Koniec trasy – Lietavská Lúčka
  • Dĺžka – 16 km, značená modrou modrá turistická značka turistickou značkou, čas cca 5,5 hodiny

Cyklotrasy

Rajecká dolina a Strážovské vrchy sú popretkávané cyklotrasami s rôznym stupňom náročnosti. Najznámejšiu cyklotrasu Rajeckou dolinou, snáď ani nemusíme predstavovať a navyše je vhodná aj pre rekreačných cyklistov, či pre rodiny s deťmi. My vám dáme tip na jednu z náročnejších trás:

Rajecké Teplice Súľov Lietavský hrad

  • Začiatok aj koniec trasy – Rajecké Teplice
  • Dĺžka – 30 km, najprv značená žltou žltá turistická značka turistickou značkou, od Súľova modrou cyklistickou značkou, čas cca 4 hodiny
  • Obtiažnosť – ťažká, na krátkych úsekoch s prudším stúpaním, väčšina trasy je po lesnej (chvíľami dosť rozbitej) ceste, krátky úsek je asfaltka

Doprava

K Súľovským skalám sa dostanete z Bytče cez Súľov Hradná (9 km) a z Považskej Bystrice (19 km). Z oboch smerov premáva pravidelná autobusová doprava.

Doprava z kúpeľov Rajecké Teplice 

Z kúpeľov Rajecké Teplice je do obce Súľov Hradná 38 km. Ak pôjdete autobusovou dopravou, počítajte s prestupom v Žiline a následne v Bytči.

Doprava z kúpeľov Nimnica

Z kúpeľov Nimnica je obec Súľov Hradná vzdialená 31 km. V prípade, že budete cestovať autobusom, rátajte s prestupom v Považskej Bystrici. Kúpele Nimnica ponúkajú širokú škálu pobytov aj samoplátcom, čím umožňujú širokej verejnosti tráviť viac času v tomto krásnom kraji..

Parkovanie

Záchytné parkoviská sú na viacerých miestach v obci Súľov Hradná. Poplatok sa hradí parkovacej službe a pohybuje sa okolo 3,– € za osobné auto.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Prírodná rezervácia Súľovské skaly je voľne dostupná.

Pre aktuálne informácie a prípadné obmedzenia navštívte oficiálnu webovú stránku správy CHKO Strážovské vrchy, ktorú uvádzame v sekcii Kontakt.

Postrehy návštevníkov

Cesta po náučnom chodníku je veľmi pestrá. Zo začiatku je potrebné šliapať hore kopcom, ale už po pol hodine máte pekný výhľad na Súľovské skaly. Napriek tomu, že niektoré úseky na vyhliadky napr. na Gotickú bránu sú trošku viac fyzicky náročné, tak je výhľad na okolité skaly a dediny nádherný. Na hrade Súľov máte krásny výhľad na celé okolie Súľovských skál. Na hrade odporúčam vyjsť až úplne hore na takú väčšiu škálu odkiaľ je vidno aj do doliny aj na skoro celý hrad. Od hradu nasleduje strmšie klesanie, po ktorom už nasleduje iba lesná cestička na parkovisko. Je to proste super .
Jozef A.

Určite jedno z najkrajších miest a pohorí, ktoré som zažil, videl a pochodil. Zdola skaly vyzerajú majestátne a nedostupne, ale turistické cesty, ktore nimi vedú vôbec nie sú také nedostupné a krkolomné. Skaly pôsobia zdola nebezpečne a šmykľavo, ale ked na nich stojíte a užívate si výhľady z ich vrcholov, ste si istý, že vás podržia a aj vo vlhkejšom počasí, nie sú šmykľavé a nebezpečné. Samozrejme treba tomu pomôcť vhodnou obuvou. Každému odporúčam, nech si vychutná krásu týchto skál, určite nebude ľutovať.
Aaron H.

Video

Kontakt


Správa CHKO Strážovské vrchy
Orlové 189
017 01 Považská Bystrica

GPS súradnice: 49.166667°, 18.583333°

Mohlo by vás zaujímať

Labutie jazierko Rajecké Teplice Parky v Rajeckých Tepliciach

Ako by to bolo, ak by sa kúpeľní hostia vychutnávajúci si atmosféru pohody a relaxu, nemali kde poprechádzať. Parky v Rajeckých Tepliciach vám sprostredkujú, v príjemnej atmosfére zelene, zaujímavé zákutia mestečka.

Zistiť viac
Celkový pohľad Stratený budzogáň nazývaný aj Zbýňovský Chodník Stratený budzogáň

Chvíle strávené v rajeckých kúpeľoch si môžete krátiť rôzne. Ak ste typ, ktorý neobsedí, poďte sa prejsť náučným chodníkom cez lesy a lúky. Odmenou vám v cieli bude obrov Stratený budzogáň.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore