Biely dom grófa Zamoyského

Biely dom grófa Zamoyského sa týči na skalnom útese nad kúpeľným parkom vo Vyšných Ružbachoch. Jeho fasáda z bieleho travertínu a architektúra inšpirovaná palácom v Monte Carle zaujme naozaj každého. Nemusíte byť ani kúpeľným hosťom, aby ste si na jeho terase vychutnali posedenie pri káve a nadýchali sa horského vzduchu presýteného živicou tatranských jedlí.

Pohľad na Biely dom grófa Zamoyského z parku

Dominanta kúpeľov a kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch – Biely dom

Biely dom grófa Zamoyského je architektonická dominanta kúpeľov a kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch. V roku 1882 sa stal majiteľom kúpeľov poľský gróf Andrej Zamoyski, majiteľ Ľubovnianskeho hradu. Bol tiež vlastníkom jedného z dvoch kameňolomov na biely vápenec, z ktorého pálili vápno. Ten sa nachádzal na okraji obce a bol stavebným materiálom na stavbu Bieleho domu. Andrej Zamoyski zomrel v roku 1927.

Syn Jan Zamoyski sa stal jeho dedičom. Oženil sa so španielskou princeznou Izabelou Bourbon. Vďaka nemu dochádza k mimoriadnemu rozvoju kúpeľov. Na travertínovej kope podľa návrhu architekta Kesselbauera dal postaviť exluzívnu budovu z bieleho travertínu s reštauráciou. Biely dom bol postavený v biedermeierovskom slohu v roku 1931. Názov domu je odvodený od bielych travertínových fasád.

Biely dom v minulosti a dnes

V minulosti bol Biely dom vyhľadávaným kultúrno-spoločenským strediskom poľskej šľachty. Na priečelí sú znázornené dva erby šľachtického rodu Zamoyski a kráľovského Bourbon. Postavený bol hlavne na účely stravovania. 

Až do súčasnosti slúži svojmu pôvodnému účelu, ale môžete si vychutnať kávu na jeho terase s krásnym výhľadom, aj keď práve nie ste na pobyte v kúpeľoch Vyšné Ružbachy. Konajú sa tu rôzne spoločenské a kultúrne podujatia, ale aj svadby.

Biely dom – reštaurácia v štýle paláca v Monte Carle

Poľský gróf Zamoyski chcel vybudovať reštauráciu v štýle Monte Carla, ktorá by slúžila na zábavu aj ako kasíno. Inšpiráciou mu bol istý palác v Monte Carle. Biely dom bol postavený v roku 1931. Nachádzala sa tu veľká kaviareň s terasou, reštaurácia a nočný bar. Bočné salóniky slúžili ako herňa a biliardová sála. V okolí reštaurácie sa upravili chodníky a vznikol altánok pre kúpeľnú kapelu. 

Spoločenskou udalosťou letnej sezóny bol Anna bál. Hostia prichádzali až zo vzdialeného okolia. Prevádzka kúpeľov bola na vysokej úrovni a spĺňala aj požiadavky náročnej klientely. Stretávala sa tu uhorská a poľská šľachta. Počas zimnej sezóny tu bolo veľa možností na využitie voľného času – sánkovanie, lyžovanie. V kúpeľnom parku pod Bielym domom bolo klzisko. Kúpele Vyšné Ružbachy boli v tej dobe jedny z najmodernejších v republike.

Fotografie

Doprava k Bielemu domu grófa Zamoyského v kúpeľoch Vyšné Ružbachy

Vyšné Ružbachy sa nachádzajú asi 15 km na západ od Starej Ľubovne. Keď idete zo Starej Ľubovne smerom do Kežmarku, príp. Popradu, v Nižných Ružbachoch odbočíte vpravo. 

Z obce Nižné Ružbachy sem vedie cesta 3. triedy č. 3124. Pôjdete stále rovno, až kým prídete do obce Vyšné Ružbachy a na prvej veľkej križovatke odbočíte vľavo. Po ľavej strane bude ružbašský kráter, o kúsok ďalej Švajčiarske domčeky. Odtiaľ je to pešo k Bielemu domu už len pár metrov.

Zo Starej Ľubovne, z obce Nižné Ružbachy a z Podolínca premáva do Vyšných Ružbách priamy autobusový spoj. Pokiaľ sa sem vyberiete z Kežmarku, rátajte s jedným prestupom.  

Parkovanie

Parkovanie je možné pri jednotlivých kúpeľných domoch. Je spoplatnené. Najbližšie k Bielemu domu sa nachádzajú Švajčiarske domčeky. Môžete zaparkovať aj pri vstupe do kúpeľného parku a prejsť sa parkom. 

Mapa miesta

Program/Akcie

V Bielom dome grófa Zamoyského sa koná množstvo spoločenských a kultúrnych podujatí. Usporadúvajú sa tu aj svadby.

Postrehy návštevníkov

Budova je stará, krásna zvonku. Bohužiaľ som nemal možnosť vidieť, ako to vyzerá vnútri. V sobotu je zatvorená v čase obeda. Je potrebné chodiť okolo budovy. Podľa môjho názoru to vyzerá skvele z druhej strany. Jan Zamoyski ju postavil pre svoju ženu. Zdá sa, že ide o kópiu jedného z palácov Monte Carlo. Pár krokov je malý vodopád s množstvom žab v ňom.
Joann W.

Objekt sa nachádza v kúpeľoch Vyšné Ružbachy. Využíva sa na rôzne spoločenské akcie, je v nej aj jedáleň pre kúpeľných hostí.
Ján H.

Kontakt

Kúpele Vyšné Ružbachy a.s.
Vyšné Ružbachy 48
065 02 Vyšné Ružbachy

GPS súradnice: 49.3048914°, 20.5582163°

Mohlo by vás zaujímať

Vápencový vodopád v Dlhom dóme Belianskej jaskyne Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu. V hudobnej sieni sa kedysi organizovali hudobné koncerty klasickej hudby, pretože sieň má vynikajúcu akustiku.

Zistiť viac
Vyšné Ružbachy kúpele Nestville expozícia vstup Nestville Park v Hniezdnom

Patríte k milovníkom tradičných remesiel? Nestville Park s celým areálom vám ponúka mnohé. Či už je to história liehovarníctva a s ním spojených remesiel, ochutnávka tradičných výrobkov alebo príjemné posedenie v reštaurácii či čokoládovni. Ak navštívite neďalekú Starú Ľubovňu, neobíďte aj Nestville Park v Hniezdnom.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore