Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu. V hudobnej sieni sa kedysi organizovali hudobné koncerty klasickej hudby, pretože sieň má vynikajúcu akustiku.

Belianska jaskyňa je preslávená svojou Hudobnou sieňou

Hudobná sieň v Belianskej jaskyni dostala meno podľa kvapiek dopadajúcich na hladinu jazierka. V sieni panujú výborné akustické podmienky, organizovali sa tu hudobné koncerty klasickej hudby. Počas prehliadky jaskyne máte možnosť si vychutnať aj ukážku tohto neopakovateľného hudobného zážitku. Táto sieň je navyše aj najväčší sprístupnený priestor jaskyne.

Najkrajšie zdobená časť Belianskej jaskyne je Galéria so sintrovým vodopádom

Galéria nad Hudobnou sieňou predstavuje jednu z najkrajšie zdobených častí jaskyne, kde dominuje veľký sintrový vodopád o dĺžke 56 m. Zbojnícka komora dostala pomenovanie podľa stalagnátu, ktorý pripomína sediaceho Jánošíka, nášho národného hrdinu. V pozadí je Klenotnica so Zlatým jazierkom. 

Liečivé účinky Belianskej jaskyne

Belianska jaskyňa je vďaka svojej vysokej vlhkosti a priemernej teplote 5 – 6 °C využívaná na klimatoterapiu – speleoterapiu. Ide o doplnkovú liečbu pri terapii dýchacích orgánov. V jaskyni sa nachádza prirodzený aerosol s obsahom viacerých prvkov, ktoré vhodne vplývajú na činnosť dýchacích ciest. Využívajú ju najmä pacienti sanatória Tatranskej Kotliny. Pobyt v jaskyni trvá 45 minút. 

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Belianskej jaskyne obľúbeným výletným miestom klientov užívajúcich si liečebný pobyt v klimatických kúpeľoch Vyšné Ružbachy.

Belianska jaskyňa leží na území TANAPu

Belianska jaskyňa leží v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry na území Tatranského národného parku. Jaskyňu nájdete neďaleko obce Tatranská Kotlina, v najvýchodnejšej časti Belianskych Tatier. Vchod do jaskyne leží na severnom svahu Kobylieho vrchu, asi 130 m nad hladinou riečky Biela. 

Prehliadková trasa Belianskej jaskyne

Jaskyňa je dlhá 3829 m, ale dĺžka prehliadky je len 1370 m a trvá asi 70 minút. Počas prehliadky jaskyne prejdete 860 schodov. Dozviete sa tu množstvo zaujímavých informácii o jej vzniku. Prehliadka jaskyne pozostáva z nasledovných priestorov:

  • Vstupná dvorana,
  • Vysoký dóm,
  • Palmová sieň,
  • Zbojnícka komora,
  • Veľký dóm,
  • Hudobná sieň.

Návštevu Belianskej jaskyne odporúčame skôr pre staršie deti. Ak ste ale nadšenci nosenia detí, môžete pri prehliadke využiť vaše nosiace pomôcky akým je šatka, či ergonomický nosič. S malým dieťaťom určite zvážte, či si na prehliadku trúfate. Stráviť totiž viac než hodinovú prehliadku utišovaním plačúceho dieťaťa, dá zabrať nielen rodičom, ale aj ostatným návštevníkom jaskyne.

Fotografie

Belianska jaskyňa – zaujímavosti

  • Belianska jaskyňa sa v roku 1896 stala po Dobšinskej ľadovej jaskyni, druhou osvetlenou jaskyňou na Slovensku.
  • V roku 1934 v jaskyni robili pokusy so zaľadnením spodných častí jaskyne, čo by zvýšilo atraktivitu jaskyne. Zaľadnenie prebehlo úspešne, ale poškodilo kvapľovú výzdobu a vápencové steny jaskyne popraskali, preto sa s pokusmi prestalo.
  • Vôbec prvý papierový sprievodca jaskyňou, z roku 1883, obsahoval aj 8 ilustrácií od významného maliara Ladislava Mednyánszkého. Ak sa chcete viac dozvedieť o tvorbe a živote tohto umelca, tak navštívte aj neďaleký kaštieľ v Strážkach.
  • V Belianskej jaskyni bolo zistených 8 druhov netopierov.
  • V jaskynných jazierkach žijú vzácne stygobiontné kôrovce. Z pravých jaskynných bezstavovcov sa vyskytujú chvostoskok a zriedkavé roztoče.
  • Belianska jaskyňa má aj vlastnú eurobankovku, v nominálnej hodnote 0 €, ktorá slúži ako suvenír. Momentálne ju, žiaľ, nikde nekúpite. Na 0-vých eurových bankovkách nájdete vyobrazené najdôležitejšie kultúrne a prírodné pamiatky, či významné osobnosti. A navyše sa tlačia na pravom bankovom papieri.

História Belianskej jaskyne

Vchod do jaskyne bol známy oddávna a poznali ho aj zlatokopi v prvej polovici 18. storočia. Svedčia o tom nápisy ich mien na stenách. V roku 1881 našli náhodne otvor do podzemia J. Husz a J. Britz. Za finančnej podpory mesta Spišská Belá zásluhou A. Kalsteina bol sprístupnený úsek po Palmovú sieň, koncom roku 1882 prerazili dnešný vchod. 

Belianska jaskyňa sa sprístupnila pre verejnosť v roku 1884, v roku 1896 v nej bolo zavedené elektrické osvetlenie, len 12 rokov po objavení žiarovky. V rokoch 1979 – 1980 bola prehliadková trasa upravená do dnešnej podoby.

Prístup k Belianskej jaskyni – vedie sem aj náučný chodník

K Belianskej jaskyni vedie náučný chodník z obce Tatranská Kotlina. Má dĺžku 820 m, prekonáva výškový rozdiel 122 m a výstup trvá asi 45 min., takže je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Na 6 zastávkach máte možnosť sa dozvedieť veľa zaujímavých informácií z okolia jaskyne, ako napovedajú už samotné názvy informačných tabúľ:

  • Tatranský národný park a Belianská jaskyňa
  • Fauna Belianskych Tatier
  • Flóra Belianskych Tatier
  • Vznik a vývoj Belianskej jaskyne
  • Fauna Belianskej jaskyne
  • História Belianskej jaskyne

Turistické zaujímavosti v okolí Belianskej jaskyne

Neďaleko Belianskej jaskyne v obci Tatranská Kotlina sa nachádza lanový park, vhodný pre deti aj dospelých. Okolie Belianskej jaskyne ponúka mnoho pre milovníkov turistiky, aquaparkov, aj histórie. Navštíviť môžete AquaCity Poprad, či celoročne otvorené termálne kúpalisko vo Vrbove, kde môžete stráviť príjemný deň s celou rodinou v každom ročnom období.

Viaceré tatranské túry v okolí sú vhodné aj pre deti. Ak si chcete vychutnať tatranské výhľady z iného uhla, vydajte sa do Bachledovej doliny na Chodník korunami stromov. Panoramatický výhľad sa vám naskytne na Belianske Tatry, Pieniny a malebné Zamagurie. 

Čím potešiť milovníkov histórie? Historické mesto pod Tatrami – Kežmarok je jedným z najstarších miest na Slovensku. Jeho historické jadro predstavuje mestskú pamiatkovú rezerváciu. V Ždiari si môžete pozrieť múzeum tradičnej goralskej kultúry Ždiarsky dom.

Doprava 

Belianska jaskyňa leží neďaleko obce Tatranská Kotlina. Poprad je vzdialený 30 km, Stará Ľubovňa 40 km. Nachádza sa na ceste I/66 medzi Spišskou Belou a Ždiarom. Od autobusovej zastávky v Tatranskej Kotline je Belianska jaskyňa vzdialená necelý kilometer. Cesta vám zaberie asi 30 minút pešo stúpaním do kopca ku vchodu do jaskyne.

Do Tatranskej Kotliny jazdia pravidelné autobusové linky z Popradu, Starého Smokovca, Tatranskej Lomnice a Kežmarku, smer Ždiar a Lysá Poľana. 

Ako sa dostať k Belianskej jaskyni z kúpeľov

Nový Smokovec – 16 km

Belianska jaskyňa je od kúpeľov v Novom Smokovci vzdialená 16 km, čo je približne 17 minút cesty autom. Z kúpeľov sa vydajte sa smerom na Tatranskú Lomnicu a odtiaľ pokračovať smerom do Tatranskej Kotliny.

Vyšné Ružbachy – 28 km

Kúpele Vyšné Ružbachy ležia od Belianskej jaskyne asi 28 km. Z kúpeľov Vyšné Ružbachy pokračujte do Nižných Ružbach, kde sa napojíte na cestu I/77 do Spišskej Belej. Tu odbočíte vpravo na cestu I/66 do Tatranskej Kotliny.

Parkovanie

Centrálne parkovisko je pri kolibe v Tatranskej Kotline.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekne miesto , ideálne na návštevu s celou rodinou. Cesta k jaskyni je udržiavaná , čistá , trvá zhruba 20~30 minút. Návšteva jaskyne trvá zhruba 70 minút a vo vnútri je stabilných 5 stupňov , preto je potrebné sa dobre obliecť. Sprievodca má výklad pri jednotlivých stanoviskách kde sa dozviete informácie o jaskyni. U sprievodcu je možné si zakúpiť povolenie na fotenie , čím sa vyhnete pokute alebo nepríjemnostiam. Sprievodkyňa bola veľmi milá.
Jakub F.

Boli sme s manželkou a synom na návšteve Belianskej jaskyne. Je to naozaj nádherné miesto na výlet. Chýba mi však na internete upozornenie, že od autobusovej zastávky je to asi 30 minút šliapania do kopca ku vchodu do jaskyne. Inak naozaj skvelý zážitok. Sú tam naozaj nádherné prírodné úkazy. Vrelo odporúčam návštevu tejto jaskyne.
Pali

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné do Belianskej jaskyne sa pohybuje od 5 – 10 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Belianskej jaskyne, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky - Správa slovenských jaskýň
Belianska jaskyňa
059 54 Tatranská Kotlina

GPS súradnice: 49.2288017°, 20.3115997°

Mohlo by vás zaujímať

Prameň Ščava Forbasy Cesta minerálnych prameňov

Pre severný Spiš a Pieniny je typická krásna príroda, čisté ovzdušie a množstvo liečivých prameňov. Veľa z nich poznali len miestni obyvatelia, a preto vznikla turistická cesta minerálnych prameňov. Každý prameň priaznivo pôsobí na iný zdravotný problém. Nájdite si ten svoj a načerpajte si z neho.

Zistiť viac
Ružbašský kráter Kráter vo Vyšných Ružbachoch

Kráter v areáli kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch je prírodné jazierko a najväčší travertínový kráter na Slovensku, naplnený termálnou minerálnou vodou. Kúpanie v ňom je oficiálne zakázané, no môže sa stať, že napriek zákazu narazíte na odvážlivcov, ktorí neodolajú a jazierko skúšajú na vlastnej koži.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore