Tatranský ľadový dóm

Tatranský Ľadový dóm je atrakcia, ktorú nestačí navštíviť len raz. Každý rok sa v zimnom období totiž predstaví v inom šate. Právom preto ide o jednu z najväčších atrakcií Vysokých Tatier.

Ľadový dóm na Hrebienku

Ľadový dóm patrí medzi najväčšie turistické atrakcie v Tatrách

Hrebienok patrí k najnavštevovanejším lokalitám vo Vysokých Tatrách. Vďačí za to aj povestnému Tatranskému ľadovému dómu, ktorý otvorili po prvýkrát v roku 2013. Ľadový dóm na Hrebienku každoročne navštívi množstvo domácich, ale aj zahraničných turistov.

Návštevníci tu majú možnosť zhliadnuť každý rok tisíce ľadových blokov, prostredníctvom ktorých sú vytvorené umelcami impozantné diela. Každý rok sa Tatranský ľadový dóm nesie v inej tematike:

  • 2023/2024 Westminster Abbey z Londýna;
  • 2022/2023 bazilika Božieho hrobu v Jeruzaleme;
  • 2020/2021 katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela;
  • 2019/2020 katedrála Notre Dame v Paríži;
  • 2018/2019 Bazilika Sv. Petra v Ríme spolu s Berniniho kolonádou;
  • 2017/2018 španielska Sagrada familia;
  • 2016/2017 Spišká gotika;
  • 2015/2016 Baroko;
  • 2014/2015 Večne spievajú lesy;
  • 2013/2014 Pražská gotika.

Tatranský ľadový dóm 2023/2024

Tento rok priniesol ľadový dom do Tatier kúsok Londýna. Na Hrebienku vyrástla ľadová kópia Westminsterského opátstva. Londýnsky gotický kostol Westminster Abbey je známy tým, že tu prebiehajú kráľovské korunovácie, svadby a pohreby od roku 1066. Korunovali tam nielen zosnulú kráľovnú Alžbetu II., ale aj súčasného kráľa Spojeného kráľovstva Karola III.

Plagát k ľadovému dómu v Tatrách

Ako aj po minulé roky, aj tento rok, je hlavným staviteľom ľadového dómu umelec Adam Bakoš. Rukami slovenských, českých, poľských a nemeckých ľadových rezbárov prešlo až neuveriteľných 1880 blokov ľadu. Ľadový dóm je aj tento rok umiestnený v kupole o priemere 25 m s najvyšším bodom stavby, ktorý aktuálne dosahuje výšku 11,5 m.

Tento rok sa môžu návštevníci tešiť aj na zaujímavú novinku. Každý deň, od 17.11.2023 do 14.4.2024, vypadne z ľadového diela jedna spomienková sklenená guľôčka. Kto ju nájde, môže si ju odniesť domov ako unikátny suvenír. Čas vypadnutia ukazujú jednoručičkové hodiny v dóme, ale nájdete ho zverejnený i na sociálnych sieťach a webe. Prezradíme, že v dóme sú až 3 miesta, kde môžete očakávať vypadnutie guľôčky, čím návšteva ľadového dómu dostáva dobrodružný náboj.

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky.

Ako sa dostať na Hrebienok z kúpeľov Nový Smokovec

Z kúpeľov v Novom Smokovci to máte na Hrebienok, k Tatranskému ľadovému domu, naozaj kúsok. Vybrať sa sem môžete viacerými spôsobmi a cestou sa môžete zastaviť aj v neďalekom zrkadlovom bludisku Tricklandia:

  • pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca,
  • turistickým chodníkom po zelenej turistickej značenej trase zo Starého Smokovca, ktorá vedie až k vodopádom Studeného potoka a Rainerovej chate,
  • asfaltovou cestou zo Starého Smokovca.

Ako sa dostať na Hrebienok z Aquacity Poprad

Aquacity Poprad je od údolnej stanice lanovky v Starom Smokovci vzdialené 15,8 km, autom vám jazda zaberie 15 minút. Z Popradu pokračujte po ceste číslo 534 až do Starého Smokovca. Verejnou dopravou sa pri ideálnom spojení dostanete do Starého Smokovca za 17 minút.

Ako sa dostať na Hrebienok z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od údolnej stanice lanovky v Starom Smokovci vzdialené 42 km, jazda autom vám zaberie 42 minút. Z Vyšných Ružbách postupujte cez Nižné Ružbachy a Spišskú Belú, Tatranskú Lomnicu až do Starého Smokovca. Verejnú dopravu vzhľadom na počet prestupov neodporúčame.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstup do Ľadového dómu je zdarma. Tatranský ľadový dom je otvorený od novembra do apríla, konkrétne od od 17.11.2022 do 16.04.2023 v čase 9:00 – 16:15 hod.

Viac informácií môžete získať na oficiálnych stránkach organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktorú uvádzame v časti Súvisiace odkazy.

Mapa miesta

GPS súradnice

Tatranský ľadový dóm: 49.1584915°, 20.2234633°

Postrehy návštevníkov

Videla som to konecne naživo. Úchvatné dielo. Steny ľadu boli úplne hladké. Krásne nasvietene. Veľmi pekne. Veľké ďakujeme ľuďom, ktorí vymýšľajú, vyrábajú takéto majstrovské diela. Vstup bol bezplatny ale na OP. Boli sme niečo po 10tej, tak bolo málo ľudí. Poobede sa to tam riadne zaplnilo návštevníkmi.
Martin K.

Prekrásna každoročná atrakcia na hrebienku. Každému kto bude v Tatrách, odporúčam navštíviť. Príjemná prechádzka, krásne výhľady, a pre pohodlnejších, zubačka až hore.
Martin M.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Zelené Pleso Turistické trasy z Tatranskej Lomnice

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko obľúbených turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktoré sú zoradené od nenáročných až po náročné trasy na tatranské štíty.

Zistiť viac
Ski Park Vyšné Ružbachy Lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách

Plánujete pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy počas zimného obdobia a túžite si užiť rodinnú dovolenku na lyžiach? V nasledujúcom článku vám predstavíme obľúbené lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore