Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku patrí k najnavštevovanejším atrakciám tohto najmenšieho mesta na Liptove. Nenáročná vychádzka na vrchol ponúka nezabudnuteľný výhľad na celé mesto a okolité vrchy a symbol Slovenska – Tatry.

Pohľad na Tatry zo Skalky

Vyhliadka Skalka ponúka najkrajší výhľad na celé mesto

Pri návšteve Liptovského Hrádku rozhodne nevynechajte príležitosť pokochať sa krásnym výhľadom na okolie. Túto možnosť máte z vyhliadky Skalka, ktorá sa nachádza v centre mesta, v blízkosti známeho hradu a kaštieľa v Liptovskom Hrádku. Trasa na vrchol je nenáročná, vhodná aj pre najmenších. Na vrchole vyhliadky stojí mohutný dvojkríž, od roku 2014 tam pribudla aj informačná panoramatická tabuľa, ktorá poukazuje na okolité vrchy. Zo Skalky máte možnosť za prívetivého počasia vidieť nielen na najmenšie liptovské mesto, ale aj okolité obce, Západné Tatry a Kriváň.

Fotografie

Tip na výlet

Mesto Liptovský Hrádok má čo ponúknuť. Okrem krásneho okolia vodného hradu s jazierkom, navštívte i Národopisné múzeum Liptovský Hrádok a známu expozíciu Múzea baníctva a hutníctva v časti Maša. Ak budete mať dostatok času navštívite aj Hrádocké arborétum, ktoré sa nachádza v blízkosti lesníckej školy.

Doprava

Mesto Liptovský Hrádok leží vo východnej časti Liptovskej kotliny pri sútoku Váhu s Belou. Je považované za centrum horného Liptova. Nachádza sa 10 km východne od Liptovského Mikuláša, 44 km severne od Brezna a 45 km západne od Popradu. Mesto leží na križovatke ciest I/18 a II/537. Severne od mesta prechádza diaľnica. Najbližší výjazd je za obcou Liptovský Peter na sever a za obcou Uhorská Ves na západ. Liptovský Hrádok má železničnú stanicu na trati č. 180 Žilina – Poprad. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. K dispozícii sú aj taxislužby. Najbližším letiskom je letisko Poprad – Tatry. 

Ako sa dostať k vyhliadke Skalka v Liptovskom Hrádku z Tatralandie

Z Apuaparku Tatralandia sa do Liptovského hrádku dostanete približne za 20 minút jazdy autom (cca 16 km). Z Tatralandie sa vydáte smerom na Liptovský Mikuláš po ceste 584. V Lipt. Mikuláši sa na kruhovom objazde napojíte na cestu číslo 18, ktorá vás zavedie až do Liptovského Hrádku. V Hrádku za cintorínom odpočíte na vedľajšiu cestu 537, ktorou prídete až pod vyhliadku Skalka.

Ako sa dostať k vyhliadke Skalka v Liptovskom Hrádku z Bešeňovej

Aquapark Bešeňová je vzdialený od Liptovského Hrádku približne 28 km. Najrýchlešie sa do Lipt. Hrádku dostaneme po diaľnici D1/E50 (spoplatnená), Z ktorej zídete výjazdom „Liptovský Hrádok“ a napojíte sa na cestu 537, ktorý vás popri liptovskom kaštieli dovedie až pod vyhliadku Skalka.

Ako sa dostať k vyhliadke Skalka v Liptovskom Hrádku z kúpeľov Lúčky

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku je od kúpeľov v Lúčkach vzdialená 33,6 km, cesta autom vám zaberie 26 minút. Z Lúčok je potrebné pokračovať do Liptovskej Teplej cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek), okolo Liptovského Mikuláša – použite výjazd Liptovský Ján. Následne pokračujte cez Uhorskú Ves a Roveň do Liptovského Hrádku. Vyhliadka sa nachádza neďaleko hradu v Liptovskom Hrádku.

Do Liptovského Hrádku premáva aj verejná doprava. Môžete využiť autobusové spojenie Lúčky – Liptovská Teplá / Lisková / Ružomberok a následne vlakom do Liptovského Hrádku Ideálne spojenie s prestupom trvá 50 minút.

Ako sa dostať k vyhliadke Skalka v Liptovskom Hrádku z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú od vyhliadky Skalka vzdialené približne 50 km. Máte možnosť cestovať dvoma trasami – po ceste číslo 537 smerom na Štrbské Pleso, cez Pribylinu a Liptovského Petra až do Liptovského Hrádku (cesta vám zaberie 44 minút) alebo smerom na Poprad po diaľnici – až po výjazd Liptovský Hrádok (cesta vám zaberie 33 minút). Vzhľadom na časovú náročnosť odporúčame cestovať autom nie verejnou dopravou. 

Parkovanie

Bezplatné parkovanie je možné na parkovisku, ktoré sa nachádza hneď vedľa hradu.

Trasa

Začiatok trasy na vyhliadku Skalka je hrad Liptovský Hrádok. Hneď vedľa hradu sa nachádza parkovisko, odkiaľ vedie lesná cesta, ktorá síce nie je označená, ale nájdete ju jednoducho – nachádza sa tu aj pamätník obetiam vojny či autobusová zastávka. Lesnou cestou budete pokračovať približne 10 minút nenáročným stúpaním k dvojkrížu. Na vrchol vyhliadky vedie niekoľko schodov. Trasa je nenáročná, vhodná pre rodiny s deťmi aj seniorov.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

Mapa miesta

GPS súradnice

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku: 49.0444508°, 19.7321641°

Postrehy návštevníkov

Pre ľudí, ktorí milujú vyhliadky je práve táto Skalka to pravé orechové. Nenáročný výstup vám z parkoviska zaberie možno 2-3 minútky rezkej chôdze. Tie výhľady stoja za to. Okrem toho, že zvrchu môžete pozorovať jazierko a blízky hrad, zaručene vás očaria ak kopčeky pár kilometrov vzdialených Vysokých Tatier. Väčšinu času su vrcholky zasnežené čo umucňuje celu atmosféru. Na vrchole Skalky sa nachdáza veľmi kríž. Super miesto.
Juraj B.

Je to krásna vyhliadka na skale v Liptkvskom Hrádku… Krásny výhľad na hrad a jazierko a mestečko a okolie… Na vyhliadke je kríž… V okolí sú parkoviska určite zaparkujete… Vyhliadka je do kopca aj pár schodov ku koncu treba zdolat… Za výhľad to stojí…
Jana V.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Priehrada Liptovská Mara Priehrada Liptovská Mara

Priehrada Liptovská Mara patrí k najznámejším a najnavštevovanejším vodným dielam na Slovensku. Vďaka širokým, turistickým či športovým možnostiam ročne priláka mnoho návštevníkov.

Zistiť viac
Lavička vďaky a prianí v kúpeľoch Lúčky Kúpeľný park v Lúčkach

Kúpele Lúčky sa nachádzajú v krásnej prírode obklopené hustými lesmi. Vďaka ich priaznivej polohe a významným liečivým zdrojom kúpele každoročne privítajú množstvo kúpeľných hostí.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore