Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa patrí k pozoruhodným jaskyniam na Slovensku. Hoci krátka prehliadková trasa môže prekvapiť, istotne vás nadchne bohatá sintrová výzdoba jaskyne. Nenechajte si ujsť návštevu Važeckej jaskyne – perly medzi slovenskými jaskyňami.

Važecká jaskyňa – najznámejšia jaskyňa severného Slovenska

Važecká jaskyňa sa nachádza vo Važeckom krase na západnom okraji obce Važec. Vchod do jaskyne, ležiaci 8 m nad údolnou nivou Bieleho Váhu, je v nadmorskej výške 784 m. Hoci dĺžka prehliadky je podstatne kratšia, ako u iných slovenských jaskýň, len 235 metrov, o to viac vás uchváti bohatou kvapľovou výzdobou. Medzi najpozoruhodnejšie patrí 2 m vysoký a 80 cm široký kvapľový stĺp a Biele záclony v Húskovej sieni, Koralové jazierko v Jazierkovej sieni, Galéria či Zbojnícka komora. Jaskyňa je do značnej výšky vyplnená riečnymi usadeninami (Kostnica, Hlinená chodba, Čarovná záhradka).

Zaujímavosť

Zaujímavosťou jaskyne je napríklad aj to, že patrí k významným paleontologickým lokalitám – v jaskyni boli objavené pozoruhodné náleziská kostí jaskynných medveďov. Okrem medveďov je Važecká jaskyňa domovom unikátnej šťúrovky Eukoenenia spelaea, čím patrí medzi biospeleologické lokality európskeho významu. Zároveň tu bol zachytený aj výskyt niekoľkých druhov netopierov.

Prehliadková trasa

Dĺžka prehliadkovej trasy je 235 metrov, prevýšenie 5 metrov, 88 schodov. Doba trvania prehliadky asi 25 minút. Priemerná teplota v jaskyni sa pohybuje okolo 6,5 °C až 7,1°C, preto sa nezabudnite pri návšteve jaskyne aj v horúcom letnom dni teplo obliecť. Relatívna vlhkosť je 94 až 96 %.

Prehliadková trasa je nenáročná. Návštevu Važeckej jaskyne ocenia aj rodiny s malými deťmi či seniori.

Niečo z histórie Važeckej jaskyne

Jaskyňu objavil študent Ondrej Húska v roku 1922. Provizórne sprístupnená bola už v roku 1928. Po rekonštrukcii prehliadkového chodníka a inštalácii elektrického osvetlenia bola jaskyňa v roku 1954 sprístupnená už definitívne. Celková dĺžka jaskyne je 530 m, z čoho je sprístupnených 230 m pohodlnou prehliadkovou trasou. V roku 1968 jaskyňu vyhlásili za chránený prírodný výtvor.

Foto/Zdroj: Važecká jaskyňa je typická svojou modro-bielou a voskovo-žltou kvapľovou výzdobou / wikimedia.org / CC Peko

Važecká jaskyňa je typická svojou modro-bielou a voskovo-žltou kvapľovou výzdobou

Navštívte aj ďalšie jaskyne severného Slovenska

Slovensko je bohaté na prírodné krásy. Ak navštívite oblasť severného Slovenska, určite vám odporúčame navštíviť aj Beliansku jaskyňu, ktorá sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry, Demänovské jaskyne – ľadovú jaskyňu, jaskyňu slobody a v neposlednom rade európsky unikát – Dobšinskú ľadovú jaskyňu

Doprava

Obec Važec leží medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Najjednoduchší prístup je po diaľnici D1 či už od Liptovského Mikuláša alebo z Popradu. Z D1 použite výjazd Važec a pokračujte do obce cestou číslo 18. V obci sa nachádza železničná aj autobusová zastávka.

Ako sa dostať k Važeckej jaskyne z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú od Važeckej jaskyne vzdialené 34 km. K jaskyni sa dostanete cestou 534 smerom na Poprad a následne po ceste D1 alebo po ceste 539 smerom na Mengusovce. Časovo je trasa rovnaká. Do obce zídete výjazdom Važec, pokračovať je potrebné ďalej cez obec až k jaskyni.

Parkovanie

Parkovisko sa nachádza bezprostredne pred vchodom do jaskyne.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného pre dospelú osobu sa pohybuje okolo 8,00 €. Važecká jaskyňa je otvorená pre návštevníkov v určitých hodinách o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00, počas týždňa, okrem pondelkov a štátnych sviatkov. V zimným mesiacoch je jaskyňa pre verejnosť zatvorená.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov i skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Správa slovenských jaskýň, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Postrehy návštevníkov

Obhliadka jaskyne Síce trvá krátko, našej skupine 35 minút, moje očakávania boli nielenže naplnené, ale vysoko prekrocene. Parkovisko priamo pri jaskyni, toalety otvorené, čisté. Nevšimli sme si automat, chceli sme si dať kávu. Trasa nenáročná, pár schodov. Zvládnu to aj menšie deti. Pozor na platbu, ako v každej jaskyni len hotovosť, pre istotu.
Michaela L.

Pre mňa najkrajšia jaskyňa. Nádherná výzdoba aj pradávna história. Škoda že je troška v úzadí Demänovských jaskýň. Odporúčam návštevu aj pre malé deti. Vďaka sprievodcom a zaujímavej výzdobe sa dostanú do mnohých rozprávok. A na záver foto s poriadnym macom 😉.
Jozef D

GPS súradnice

Važecká jaskyňa: 49.0561981°, 19.9719009°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Turistické trasy v Tatrách sú vhodné aj pre deti Navštívte Tatry s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Zistiť viac
Ilustračný - turistika v horách Na Hrebienok v zime či v lete

Hrebienok patrí k najnavštevovanejším lokalitám v Tatrách. Vyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, alebo zdolajte nenáročnú trasu pešo, prezrite si Tatranský ľadový dóm a zvezte sa horskými kárami alebo sánkami naspäť do Smokovca. V zime či v lete, na Hrebienku sa nudiť rozhodne nebudete.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore