9 najkrajších jaskýň na Slovensku

Slovensko patrí ku krajinám s nesmiernym prírodným bohatstvom. Naozajstným unikátom, okrem termálnych a minerálnych liečivých vôd, je podzemné bohatstvo. Medzi jaskyne na Slovensku patrí niekoľko tisícok podzemných priestorov a jaskýň, avšak len malá hŕstka z nich je sprístupnená aj návštevníkom. Je priam neuveriteľné, že z pätnástich klasicky sprístupnených jaskýň, je až šesť z nich súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme 9 najkrajších jaskýň na Slovensku.

Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa slobody je najdlhšou jaskyňou na Slovensku a patrí do prvej desiatky najkrajších jaskýň Európy. Je súčasťou podzemného krasového systému v Demänovskej doline pod Nízkymi Tatrami. Jaskyňu tvoria rozsiahle dómy, siene a chodby rozprestierajúce sa na šiestich jaskynných úrovniach.

Pri prehliadke Demänovskej jaskyne slobody si môžete vybrať z dvoch okruhoch, tradičný a dlhý okruh. Tradičný okruh má dĺžku 1 150 m a prevýšenie 86 m. Na trase je 913 schodov. Dlhý okruh má dĺžku 2 150 m, rovnaké prevýšenie a 1 118 schodov. Dĺžka trvania prehliadky tradičného okruhu je asi 60 min, pri veľkom okruhu približne 100 min. 

Jaskyňa Domica

Jaskyňa Domica patrí medzi najkrajšie jaskyne Slovenska a je najdlhšou jaskyňou Slovenského krasu. Zároveň patrí aj k jaskyniam svetového významu, zapísaná je v zozname svetového dedičstva UNESCO. Je prepojená s jaskyňou Čertova diera a tvorí jednotný celok s jaskyňou Baradla v Maďarskej republike. Jaskyňa Domica je výsledkom korozívno-erozívnej činnosti podzemného toku Styx a Domického potoka. Jaskyňa oplýva bohatou sintrovou výplňou, nájdeme tu aj kaskádové jazierka (Rímske kúpele, Plitvické jazierka), cibuľovité stalaktity či sintrové vodopády.

Celková dĺžka jaskynného komplexu je 25 km. Dĺžka samotnej Domice je 5368 m, z nich je 1315 m sprístupnených verejnosti. Krátky okruh prehliadky má dĺžku 780 m. Dĺžka trvania prehliadky krátkeho okruhu je asi 45 minút.

Rímske kúpele v jaskyni Domica

Foto/Zdroj: Rímske kúpele v jaskyni Domica / wikimedia, licencia cc, Jojo

Jasovská jaskyňa

Jasovská jaskyňa, podobne ako Gombasecká jaskyňa, patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne v parku Slovenský kras. Známa je nielen výskytom bohatej kalcitovej sintrovej výplne, pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov ale aj širokým druhovým zastúpením netopierov. V jaskyni objavili aj viaceré archeologické nálezy rovnako ako v jaskyni Domica. Aj Jasovská jaskyňa je na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. 

Prehliadkový okruh má dĺžku 720 m, prehliadka trvá asi 45 minút.

Gombasecká jaskyňa 

Gombasecká jaskyňa patrí medzi najmladšie jaskyne na Slovensku, no zároveň medzi najvýznamnejšie jaskyne Slovenského krasu. Je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Nachádza sa v chotári obce Slavec v okrese Rožňava. Je dlhá 1525 m, ale pre verejnosť je sprístupnených len 285 m.

Keďže sa však takmer celá trasa prechádza dva razy, dĺžka prehliadkovej trasy je 530 m, doba trvania prehliadky 30 minút. V jaskyni sa vyskytujú stalaktity, stalagmity, rôzne sintrové náteky a kôry.

Foto/Zdroj: Sintrové brčká v Gombaseckej jaskyni / wikimedia, licencia cc, Semu

Sintrové brčká v Gombaseckej jaskyni

Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa sa nachádza uprostred krásnej prírody Nízkych Tatier v  katastrálnom území obce Valaská a Bystrá v okrese Brezno, neďaleko rekreačného strediska Tále na južnej strane Nízkych Tatier. Jej dĺžka je viac ako tri kilometre.

Jaskyňa uchváti návštevníkov rôznymi zaujímavými útvarmi, medzi ktoré patria kvapľové záclony, sintrové platne, nástenné vodopády, sintrové jazierka a, samozrejme, stalaktity a stalagmity. Medzi najkrajšie výtvory patria Zvonivé stalaktity v Katakombách, Baldachýn nad Riečišťom a Kováčska vyhňa pred Peklom.

Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia. Prehliadka trvá 45 minút.

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňu nájdete neďaleko obce Tatranská Kotlina, v najvýchodnejšej časti Belianskych Tatier. Belianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. V Hudobnej sieni Belianskej jaskyne panujú výborné akustické podmienky, organizovali sa tu hudobné koncerty klasickej hudby.

Belianska jaskyňa je vďaka svojej vysokej vlhkosti a priemernej teplote 5 – 6 °C využívaná na klimatoterapiu – speleoterapiu podobne ako Jasovská jaskyňa.

Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 m s prevýšením 125 m, na trase je 874 schodov. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 minút.

Vápencový vodopád v Dlhom dóme Belianskej jaskyne

Foto/Zdroj: Vápencový vodopád v Dlhom dóme Belianskej jaskyne / flickr.com, Kamil Porembiński

Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa je jedna z najznámejších jaskýň na severnom Slovensku. Hoci dĺžkou patrí medzi kratšie sprístupnené jaskyne, známa je výskytom bohatej kvapľovej výzdoby či pozoruhodnými paleontologickými nálezmi. Važecká jaskyňa sa nachádza vo Važeckom krase na západnom okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom.

Dĺžka prehliadkovej trasy je 235 metrov. Doba trvania prehliadky asi 25 minút.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Jedna z unikátnych jaskýň svetového významu zapísaná tiež do zoznamu UNESCO sa nachádza v národnom parku Slovenský raj. Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete. Jej monumentálne zaľadnenie tisícročia pretrváva v nadmorskej výške iba 920 až 950 m, právom preto patrí medzi najkrajšie jaskyne na Slovensku. Jaskyňa má niekoľko úchvatných častí, medzi ktoré patria zaľadnená Veľká a Malá sieň, Ruffínyho koridor a Zrútený dóm.

Zaujímavosťou jaskyne je skutočnosť, že do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roku.

Dĺžka jaskyne dosahuje 1483 m, dĺžka prehliadky je 515 m.

Najväčšia zaľadnená jaskyňa na Slovensku – Dobšinská ľadová jaskyňa

Foto/Zdroj: Najväčšia zaľadnená jaskyňa na Slovensku – Dobšinská ľadová jaskyňa / wikimedia, licencia CC, dariusz woźniak

Jaskyňa Driny

Jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku. Nachádza sa v Smolenickom krase v Malých Karpatoch juhozápadne od Smoleníc, v blízkosti rekreačného strediska Jahodník. Zároveň patrí medzi hlavné turistické atrakcie Malých Karpát. V porovnaní s ostatnými jaskyňami, v ktorých zväčša prevládajú mohutnejšie podzemné priestory, predstavuje sústavu užších puklinových chodieb. Jej podzemné priestory dekoruje bohatá sintrová výplň.

Prehliadkový okruh má dĺžku 450 m, pobyt v jaskyni trvá asi 35 minút.

Všetky najkrajšie jaskyne na Slovensku z nášho článku sa nachádzajú neďaleko obľúbených slovenských kúpeľov. Spojenie liečebného pobytu v slovenských kúpeľoch a spoznávanie prírodných krás v okolí tak môže byť dokonalou dovolenkou.

Mapa miesta

GPS súradnice

Demänovská jaskyňa slobody: 48.9981003°, 19.5851002°
Jaskyňa Domica: 48.4777985°, 20.4703007°
Gombasecká jaskyňa: 48.5628014°, 20.4664993°
Jasovská jaskyňa: 48.6772003°, 20.9769001°
Bystrianska jaskyňa: 48.8395004°, 19.5949001°
Dobšinská ľadová jaskyňa: 49.0162010°, 19.5827999°
Belianska jaskyňa: 49,2288017°, 20.3115997°
Važecká jaskyňa: 49,0561981°, 19.9719009°
Jaskyňa Driny: 48.5004005°, 17.4020996°

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný - turistika v horách Turistické trasy z Tatranskej Lomnice

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktorá patrí k najobľúbenejším rekreačným centrám. Trasy sú zoradené od tých nenáročných až po náročné turistické trasy na tatranské štíty.

Zistiť viac
Helioterapia 3 dôvody, prečo stráviť dovolenku v kúpeľoch na Slovensku

Dobrú dovolenku už nemusíte hľadať pri mori za hranicami, ale aj na Slovensku. Obávate sa, či to nebude nuda? Rozhodne nie. Neveríte? Nasledujúce dôvody vás určite presvedčia, že slovenské kúpele majú čo poskytnúť aj vám. Tak neváhajte a navštívte ich aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore