Gombasecká jaskyňa

Gombasecká jaskyňa patrí vývojovo medzi najmladšie jaskyne na Slovensku, no zároveň medzi najvýznamnejšie jaskyne Slovenského krasu. Je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Ľahko ju spoznáte podľa snehobielych 2 – 3 mm hrubých a až 3 m dlhých brčiek, ktoré sú európskou raritou.

Sintrové brčká v Gombaseckej jaskyni

Gombasecká jaskyňa je zapísaná do zoznamu UNESCO

Gombasecká jaskyňa sa nachádza v chotári obce Slavec v okrese Rožňava. Ide o kvapľovú jaskyňu v Národnom parku Slovenský kras. Jaskyňa vznikla v období druhohôr. Objavili ju dobrovoľní jaskyniari z Rožňavy v roku 1951. Jaskyňu sprístupnili v roku 1955. V roku 1995 bola zapísaná do zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. V roku 1996 Gombaseckú jaskyňu vyhlásili za národnú prírodnú pamiatku. 

Jaskyňa je dlhá 1525 m, ale pre verejnosť je sprístupnených len 285 m. Prehliadkovou trasou prechádzate dva razy, takže prehliadka trvá cca polhodinu. Prechádzka nie je náročná, prevýšenie je 7– 8 m.

Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od 9,0 °C do 9,4 °C, relatívna vlhkosť je 95 až 97 %. Preto kedysi slúžila aj ako sanatórium na liečenie chorôb dýchacích ciest, tzv speleoterapiu. Dnes sa už jaskyňa na liečbu nevyužíva, po návšteve si však môžete oddýchnuť vďaka wellness pobytu v neďalekých kúpeľoch Číž.

Gombasecká jaskyňa – prírodné pomery

Gombasecká jaskyňa je súčasťou Silicko-gombaseckého podzemného hydrologického systému, do ktorého patrí aj jaskyňa Silická ľadnica. Silická ľadnica je najnižšie položená ľadová jaskyňa mierneho klimatického pásma. Obe jaskyne oddeľuje doteraz neznámy úsek Čierneho potoka. Gombasecká jaskyňa vznikla eróznou činnosťou Čierneho potoka pozdĺž tektonických porúch.

V jaskyni sa vyskytujú stalaktity, stalagmity, rôzne sintrové náteky a kôry. Pozoruhodný je nález troglobionta, mnohonôžky rodu Typhloiulus sp. s dĺžkou tela 26 mm. Ide o doteraz najväčšieho nájdeného jaskynného živočícha. Netopiere sa tu vyskytujú len ojedinele v jarnom období. Pri vstupnej chodbe sa do jari zdržiavajú salamandry škvrnité. 

Gombasecká jaskyňa pozostáva z 5 siení

  • Sieň objaviteľov: Nachádza sa tu výzdoba sintrových brčiek v takom rozsahu ako v žiadnej inej jaskyni na Slovensku.
  • Sieň víl: Táto časť jaskyne je bohatá na stalaktity – brčká. Pravidelné presakovanie vody umožňuje ich narastanie aj dnes. Najdlhšie brčko meria 3 m. Môžeme tu obdivovať sintrovú výzdobu rôznych farieb, čo spôsobujú prímesy železa, horčíka a mangánu. Zelená farba je spôsobená machmi a riasami. 
  • Mramorová sieň: Mramorová sieň je najväčšia sieň. Nachádza sa tu 14 m hlboká studňa vytvorená v bielom vápenci rozpúšťacou činnosťou podzemnej vody. V sieni vyniká stalaktit dlhý 160 cm.
  • Herényiho sieň: Patrí medzi najkrajšie časti jaskyne a je pomenovaná po jednom zo svojich objaviteľov Ladislavovi Herényim. Je charakteristická bohatou brčkovou výzdobou.
  • Rozložníková sieň: Tu končí prehliadka jaskyne. Sieň je tiež pomenovaná po jednom z jej objaviteľov. Husto rastúce brčká pripomínajú kamenný dážď. Jaskyňa ďalej pokračuje nesprístupneným smerom v dĺžke cca 1200 m. 

Fotogaléria

Trasa

Z dediny Slavec vedie k jaskyni žltá turistická značka. 

Sprístupnená časť jaskyne má 285 m. Keďže sa však takmer celá trasa prechádza dva razy, je dĺžka prehliadkovej trasy 530 m. Doba trvania prehliadky je 30 min. Prevýšenie je 7 – 8 m.

Zaujímavosť o jaskyniach na Slovensku

  • Na Slovensku je známych viac ako 5650 jaskýň. Spomedzi 12 jaskýň sprístupnených širokej verejnosti je 6 súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO:
  • Dobšinská ľadová jaskyňa,
  • Domica,
  • Gombasecká jaskyňa,
  • Jasovská jaskyňa,
  • Krásnohorská jaskyňa a
  • Ochtinská aragonitová jaskyňa.

Doprava

Jaskyňa sa nachádza asi 13 km južne od okresného mesta Rožňava, na ľavej strane kaňonu Slanej medzi Rožňavou a Plešivcom. Z Tornale je jaskyňa vzdialená asi 20 km. Najbližšia autobusová zastávka je Slavec, rázcestie Silica. Priamy autobusový spoj premáva z Rožňavy. K jaskyni to je z autobusovej zastávky pešo asi 20 minút. Z vlakovej zastávky z dediny Slavec asi 45 minút.

Ako sa dostanem ku Gombaseckej jaskyni z kúpeľov Číž

Kúpele Číž sú od Gombaseckej jaskyne vzdialené asi 42 km. Z kúpeľov sa vydajte smerom na Tornaľu. Tu sa napojíte na E571/E58, ktorá vedie do Rožňavy. Niekoľko km za Plešivcom pred obcou Slavec zíďte na cestu č. 3009, ktorá vás privedie ku Gombaseckej jaskyni.

Parkovanie

Parkovisko sa nachádza v bezprostrednej blízkosti jaskyne.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Vstupné sa pohybuje od 3 – 7 €. Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Gombaseckej jaskyne, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Pekná jaskyňa vhodná aj pre malé deti, na začiatku a konci je zopár schodov. Lístky si treba kúpiť pri pokladni poniže parkoviska a vchod do jaskyne je cca 2 min. od parkoviska na opačnej strane. Prehliadka trvá cca 30-45 min. Má 280 m krát 2 lebo sa vraciate po rovnakej ceste. Zaujímavosťou sú slamky – brčká ako kvaple.
M. B.

Je to krásna jaskyňa. Náš sprievodca bol milý aj vtipný a aj napriek rúšku rozprával hlasno a zrozumiteľne. Žiaľ išli sme trošku pomaly no nevadilo to lebo si si mohol v kľude vychutnať to krásne miesto. Určite odporúčam ísť akurát sa dobre oblečte. Ten kto tam pôjde určite neoľutuje. 😝❤️❤️.
Karol K.

Otváracie hodiny

Gombasecká jaskyňa je počas sezóny od apríla do konca októbra otvorená denne okrem pondelka. V zimných mesiacoch od novembra do konca marca je jaskyňa pre verejnosť zatvorená.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Gombaseckej jaskyne, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Gombasecká jaskyňa a jej unikátne sintrové brčká

Kontakt

Správa slovenských jaskýň
Gombasecká jaskyňa, Slovenský kras, cesta č. 50
049 11 Plešivec

GPS súradnice: 48.5628014°, 20.4664993°

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ Betliar Kaštieľ Betliar

Kaštieľ Betliar patrí medzi najkrajšie a najlepšie zachované šľachtické sídla na Slovensku s pôvodným zariadením. Stojí uprostred rozsiahleho anglického parku. Ročne ho navštívi množstvo domácich, ale aj zahraničných turistov. Nenechajte si ujsť jeho návštevu aj vy.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Minerálny prameň Gemerka

Minerálny prameň Gemerka je medzi miestnymi známy ako šťavica. Gemerka je jedinečná predovšetkým svojím bohatým zložením horčíka a vápnika. Vyviera v oblasti Slovenského krasu a jej priaznivé účinky na zdravie si môžete vyskúšať aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore