Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa sa nachádza uprostred krásnej prírody Nízkych Tatier. Prehliadka je nenáročná, vhodná aj pre rodiny s deťmi. Ak máte chuť stráviť horúce letné chvíle v príjemnom a zdraviu prospešnom prostredí, nenechajte si ujsť príležitosť na návštevu jaskyne.

Bystrianska Klenotnica

Bystrianska jaskyňa je najväčšou jaskyňou južnej strany Nízkych Tatier

Jaskyňa v Bystrej sa nachádza v katastrálnom území Valaská a Bystrá v okrese Brezno, neďaleko rekreačného strediska Tále na južnej strane Nízkych Tatier. Bystrianska jaskyňa patrí k národným prírodným pamiatkam a je najväčšou jaskyňou južnej strany Nízkych Tatier.

Jej dĺžka je viac ako tri kilometre a hĺbka dosahuje približne 100 m. Vchod do jaskyne sa nachádza v nadmorskej výške 565 m. Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia, nachádza sa tu len 26 schodov. Prehliadka trvá 45 min. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 5,7 do 6,7 °C. Vďaka priaznivým podmienkam sa v rámci jaskyne od roku 1971 koná speleoterapia, pri ktorej sa lieči astma a horné dýchacie cesty.

Vzhľad Bystrianskej jaskyne

Bystrianska jaskyňa predstavuje typ riečnej jaskyne vytvorenej v stredotriasových tmavosivých vápencoch podzemným tokom Bystrianky. Jaskyňa pozostáva z dvoch častí: zo Starej a Novej jaskyne. Výzdoba jaskyne nie je až taká bohatá, ako napríklad v prípade Demänovskej jaskyne slobody či Domice

Napriek tomu môžeme pozorovať prírodne vytvorené útvary ako kvapľové záclony, sintrové platne, nástenné vodopády, sintrové jazierka a samozrejme, stalaktity a stalagmity. Medzi najkrajšie výtvory patria Zvonivé stalaktity v Katakombách, Baldachýn nad Riečišťom a Kováčska vyhňa pred Peklom.

Fotogaléria

Zaujímavosti

  • Južne od jaskyne sa nachádza priepasť Peklo, ktorá bola objavená v roku 1956 pri sondovacích prácach.
  • V Starej jaskyni sa v súčasnosti už výzdoba nenachádza pretože tu kvapľové útvary jednoducho odumreli a zvetrali.
  • Najspodnejšími jaskynnými priestormi preteká podzemná rieka Bystrianka. Riečka sa objavuje vo vyvieračkách vo Valaskej, kde do roku 1906 poháňala kamenný mlyn.
  • Priestory Starej jaskyne boli známe od nepamäti. Počas SNP sa v nej ukrývali partizáni a obyvatelia Bystrej. Dodnes sa tu nachádza pamätná tabuľa, ktorá pripomína zastreleného partizána.
  • V jaskyni sa zdržiava až 13 druhov netopierov, najhojnejšie podkovár malý (Rhinolophus hipposideros) a netopier obyčajný (Myotis myotis).

História objavenia Bystrianskej jaskyne

Jaskyňa bola známa obyvateľom už od nepamäti. Ako prví sa do podzemia odvážili vstúpiť J. Kovalčík a E. Laubert v roku 1923. V roku 1926 bola objavená priepasť Peklo, ktorou sa neskôr zostúpilo do Novej jaskyne. Prieskum jaskyne pokračoval členmi Karpatského spolku v Banskej Bystrici.

V roku 1932 odkryli Dolný vchod do novej jaskyne. Počas 2. svetovej vojny sa stala jaskyňa svedkom zastrelenia jedného z partizánov, ktorí sa tu ukrývali. Jaskyňu v aktuálnom stave sprístupnili od roku 1968.

Míľniky

  • 1923 –  do jaskyne vstúpili J. Kovalčík a E. Laubert;
  • 1926 – objavené Peklo;
  • 1932 – odkrytý Dolný vchod do Novej jaskyne (východ terajšej prehliadkovej trasy);
  • 1939 – 1940 – Družstvo bystrianskych jaskýň sprístupňuje časť jaskyne bez elektrického osvetlenia;
  • 2. sv. vojna – jaskyňa slúžila ako úkryt partizánov, jeden z nich bol na mieste aj zastrelený;
  • 1968 – jaskyňa sprístupnená pre verejnosť; 
  • 1973 – Bystriansku jaskyňu vyhlásili za chránený prírodný výtvor.

Doprava

Bystrianska jaskyňa sa nachádza na južnom okraji obce Bystrá v okrese Brezno. Obec leží medzi Podbrezovou a Mýtom pod Ďumbierom. Z Banskej Bystrice smerom cez Podbrezovú na Tále je vzdialenosť 40 km, z Brezna cez Valaskú 12 km.

Pri jaskyni sa nachádza aj zastávka autobusu – Bystrá, jaskyňa.

Ako sa dostať k Bystrianskej jaskyni z kúpeľov Brusno

K Bystrianskej jaskyni sa dostanete autom za približne 23 min. Jaskyňa je od Brusna vzdialená 22,5 km. Je potrebné po vydať sa po ceste č. 66 smerom na Brezno, v obci Valaská odbočiť smerom na Mýto pod Ďumbierom na cestu č. 72.

Do Bystrej pravidelne premáva aj autobusová doprava z Brusna. Potrebné je však prestúpiť v Brezne. Autobus vás dovezie priamo na zastávku Bystrá, Jaskyňa. Cesta trvá približne hodinu podľa zvoleného dopravného spojenia.

Bystrianska jaskyňa sa nachádza juhozápadne od obce Bystrá, približne 5 minút (120 m) pešej chôdze z parkoviska na južnom okraji obce Bystrá. 

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na vyhradenom parkovisku, z ktorého vedie prístup k jaskyni.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Cenník vstupov sa pohybuje v rozmedzí od 5,00 € – 30,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Správy slovenských jaskýň, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Parkovanie pár metrov od vstupu jaskyne. Dobre značená cesta ku vchodu. Pred vstupom do jaskyne sú záchody. Fyzicky nenáročná prehliadka s krásnymi útvarmi rôzneho typu (priepaste, komíny, stalagtity…). Prehliadka trvá 45 min. a východ je na ‚opačnej‘ strane hory (zvonku to je cca 100m od vchodu). Osobne by som uvítal cca 15 min naviac, aby som si tie pohľady mohol detailnejšie vychutnať.
Pavel M.

Veľmi pekná a ľahko prístupná jaskyňa. Vzdialenosť od parkoviska len pár desiatok metrov. Parkovisko bezplatné aj keď trochu malé. Ale možno to spôsobilo že sme tam boli v letnej sezóne a v sobotu. Vybavenie dobré – reštaurácia, predajňa suvenírov, bufet, čisté wc a zadarmo!!! Celý dojem kazila len pani sprievodkyňa ktorá sa tvárila ako keby jej uleteli včely, teda slušne povedané 😊
Tomáš Č.

Otváracie hodiny

Otváracie hodiny Bystrianskej jaskyne sa môžu líšiť vzhľadom na sezónu a jednotlivé dni.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Správy slovenských jaskýň, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Bystriansku jaskyňu spravuje Správa slovenských jaskýň:

Správa slovenských jaskýň
Bystrianska jaskyňa
977 01 Brezno

GPS súradnice: 48.8394696°, 19.5948192°

Mohlo by vás zaujímať

Rotunda na Chopku Turistika na Chopok a Ďumbier aj s deťmi

Turistické trasy smerom na Chopok a Ďumbier patria medzi najkrajšie a turistami najvyhľadávanejšie trasy Nízkych Tatier. V okolí týchto dvoch majestátnych končiarov sa nachádza množstvo značených turistických trás, čo vytvára príležitosť spoznať prvý a tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier z každej strany. My sme pre vás pripravili jeden z tých jednoduchších variantov, ktorý zvládnu aj rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Skanzen Vydrovo – dom horára Lesnícky skanzen Vydrovo v Čiernom Balogu

Lesnícky skanzen Vydrovo sa nachádza v blízkosti Čierneho Balogu, neďaleko okresného mesta Brezno. Návšteva tohto krásneho lesníckeho skanzenu v lone horehronskej prírody je vhodná aj pre tých najmenších. Môžete sa prejsť po náučnom chodníku, či vyskúšať jazdu Čiernohronskou lesnou železnicou. Vydajte sa spolu s nami spoznávať históriu lesníctva a krásy prírody.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore