Smokovecká kyselka

Mnohé z liečivých minerálnych vôd Slovenska vyvierajú práve vo Vysokých Tatrách. Ochutnajte aj vy obľúbenú minerálnu vodu, známu ako Smokovská kyselka. Nabrať si ju môžete bezplatne.

Smokovecká kyselka

Pramene pomenované po bájnych dvojčatách Castor a Pollux

Smokovecká kyselka patrí k obľúbeným pitným zdrojom na území Vysokých Tatier, s priaznivými účinkami na zdravie. Vyviera na území osady Starý Smokovec, v blízkosti Grandhotela Starý Smokovec a galérie kúziel Tricklandia.

V druhej polovici 19. storočia boli dva smokovecké pramene pomenované menami Castor a Pollux, podľa dvojčiat z gréckej mytológie. Voda z nich bola veľmi obľúbená a exportovaná po celom Uhorsku.

Po víchrici, ktorá sa prehnala Tatrami v roku 2004, sa lokalita revitalizovala. Pramene  oplotili a zabezpečili. Vybudovala sa aj nová plnička vôd, vďaka ktorej sa voda z prameňov distribuuje v sklených obaloch pod názvom Tatranská minerálka.

Pod prameňmi vznikol parčík, nad výverom vody vybudovali altánok. Minerálny prameň vyteká zo zachyteného výveru rúrkou a slúži verejnosti na pitné účely. Okolie minerálneho prameňa je upravené a udržiavané, v súčasnosti je pomerne navštevované a využívané turistami.

Smokovecká kyselka a jej zloženie

Smokovecká kyselka je prírodná, hydrouhličitanová, vápenatohorečnatá, uhličitá, studená hypotonická voda. Má železité zafarbenie, hodnotou pH 3,4 a teplotou 6 °C.

Patrí k minerálnym vodám, ale obsah minerálnych látok je chudobný, pretože Tatry sú pre svoje podložie celkovo chudobné na minerálne látky. Táto voda skoro vôbec neobsahuje vápnik. Má slabý minerálny zápach a dobrú chuť. Určená je na pravidelnú konzumáciu.

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky. K prameňu kyselky vás zavedie aj trasa náučného chodníka – História Smokovcov, ktorej počiatočný bod začína na autobusovej stanici Starý Smokovec.

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Železitá kyselka, riadne studená, osviežujúca, s výrazným hrdzavým sfarbením. Pekne upravený prameň s možnosťou naberania kyselky priamo do fľaše. Taktiež je pekne upravené okolie prameňa s povrchovým prevedením odtoku, kde na krásne upravenom zelenom trávniku vynikne farebný odtieň samotnej prírodnej vody.
Maruán Š.

Pekná čistá studnička v nenápadnom prostredí. Je možne si vodu napustiť. Deti sa vyhrajú aj v malých jazierkach pod ňou. Krásne prostredie. Nad kyselkou je chodník vedúci na smokoveckú vyhliadku.
Monika Z..

GPS súradnice

Smokovecká kyselka: 49.1430503°, 20.2236255°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Turistické trasy v Tatrách sú vhodné aj pre deti Nenáročné turistické trasy v Tatrách pre rodiny s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz každý Slovák. Známe trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Zistiť viac
11 slovenských minerálok liečilo v kúpeľoch

Minerálne vody sa stali súčasťou nášho každodenného života. Hasíme nimi nielen náš smäd, ale aj zdravotné problémy. Slovenské minerálky nemusíme hľadať len v obchodoch, často sa nachádzajú v blízkosti kúpeľných zariadení alebo sú dokonca ich súčasťou. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore