Náučný chodník História Smokovcov

Náučný chodník História Smokovcov patrí k obľúbeným náučným chodníkom v Tatrách. Chodník vás prevedie históriou Starého a Nového Smokovca. Vďaka prechádzke jednoduchou a nenáročnou trasou spoznáte pamiatky a bohatú históriu dvoch najznámejších tatranských osád – Starého a Nového Smokovca.

Kostol v Starom Smokovci

Náučný chodník vás prevedie bohatou históriou Starého a Nového Smokovca

Náučný chodník História Smokovcov otvorili v roku 2025 v rámci otvorenia kúpeľnej a turistickej sezóny. Chodník začína pri autobusovej stanici. Na trase náučného chodníka nájdete sedem panelov plných textu a dobových fotografií o histórii Starého a Nového Smokovca.

Trasa chodníka je nenáročná, zvládnu ju rodiny s menšími deťmi a seniori. Chodník je prístupný celoročne. Predstavuje obľúbené spestrenie dňa aj pre klientov užívajúcich si liečebný pobyt v smokoveckých kúpeľoch.

Sprievodcovský prospekt náučným chodníkom je k dispozícii v Tatranskej informačnej kancelárii v Starom Smokovci.

Trasa náučného chodníka História Smokovcov

Vysoké Tatry, Starý Smokovec: autobusová stanica – prameň Smokovecká kyselka – Grandhotel Starý Smokovec – kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie – Nový Smokovec, hotel Palace – stanica TEŽ – autobusová stanica

  • Dĺžka: 2,1 km
  • Prevýšenie: 55 m
  • Čas prechodu: 1,5 h
  • Počet zastávok: 7
  • Náročnosť: nenáročná trasa

Východzí bod trasy začína na autobusovej stanici v Starom Smokovci a pokračuje okolo prameňa Smokoveckej kyselky, preto si nezabudnite vziať so sebou prázdnu fľašu na vynikajúcu tatranskú minerálku.

Ďalej budete pokračovať okolo Grandhotela Starý Smokovec, ktorý tvorí dominantu Starého Smokovca. Prejdete okolo kostola Nepoškvrnenej Panny Márie, ktorý bol postavený vo vysokohorskom alpskom štýle so svojím charakteristickým hrázdeným murivom.

Predposlednou zastávkou náučného chodníka je budova Kúpeľov Nový Smokovec – zrekonštruovaný hotel Palace.

Fotografie

Z histórie Starého a Nového Smokovca

Starý Smokovec je najstaršia tatranská osada a administratívne centrum Vysokých Tatier. Spolu s Tatranskou Lomnicou a Štrbským Plesom patrí medzi najvýznamnejšie tatranské strediská cestovného ruchu.

Blízko osady na ľavom brehu Slavkovského potoka na prelome nášho letopočtu fungovala železná huta, o čom svedčia archeologické nálezy hutníckych kokíl. Hutnícka minulosť lokality bola zachytená aj neďaleko pod Novým Smokovcom, kde sa našli pozostatky po hutníckej činnosti na lokalite Hámor. Stáli tu taviace pece.

V roku 1465 sa chotár stal majetkom rodiny Zápoľských, ktorí ho v 17. storočí predali Csákyovcom. Podnet k založeniu osady dal evanjelický kazateľ a prírodovedec Tomáš Tobias Mauksch. V roku 1797 dal Štefan Csáky pri známom prameni kyselky pod Slavkovským štítom vybudovať tri drevené ubytovne pre letných návštevníkov a kaplnku.

Osada sa pôvodne menovala Czákyho osada. Názov Schmeks sa začal používať až okolo roku 1830. Neskôr bola osada premenovaná na Staré Tatranské kúpele, od roku 1918 platí oficiálne ustálený názov Starý Smokovec.

V rokoch 1833 – 1867 bol nájomcom Smokovca spišskosobotský hostinský Ján Juraj Rainer, ktorý spolu s manželkou postavil hostinec a zriadil turistické ubytovne. Hlavnou funkciou osady v tomto období bola vodoliečba na báze kyselky. V roku 1875 vyrástol Nový Smokovec.

Najstaršie zachované stavby sú neďaleko prameňov smokoveckej kyselky – Švajčiarsky dom a vila Flóra. Neogotický kostol v Starom Smokovci z roku 1888 patrí medzi najkrajšie stavby v celých Vysokých Tatrách.

V roku 1904 tu otvorili prvý tatranský veľkohotel Grand. Druhá svetová vojna zabrzdila rozvoj Starého Smokovca. Po nej sa rozbehla nová výstavba hotelov a rekreačných zariadení. Ďalšia výstavba sa uskutočnila pred Majstrovstvami sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v roku 1970.

V súčasnosti patrí Starý Smokovec k centrám cestovného ruchu a zimných športov, blízky Nový Smokovec stále plní funkciu kúpeľného centra klimatických kúpeľov.

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky. 

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Mapa miesta

GPS súradnice

Náučný chodník História Smokovcov, bod číslo 1 / autobusová stanica: 49.1405367°, 20.2255239°

Postrehy návštevníkov

Keď chce niekto spoznať čo to o Tatrách a stráviť čas na čerstvom vzduchu spojený s pohľadmi ako na štíty tak do Popradskej kotliny, vrelo odporúčam. Vhodné pre všetky vekové kategórie. 👍👍👍
Ľuboš K.

Krásny náučný chodník, vhodný aj pre rodiny s deťmi.
Ondrej M.

Mohlo by vás zaujímať

Vápencový vodopád v Dlhom dóme Belianskej jaskyne Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu.

Zistiť viac
Triky z Tricklandie Tricklandia Starý Smokovec

Triky, kúzla, čáry – máry. Nie, nebojte, ide len o to prvé. Triky vytvára optická ilúzia a vy sa ocitnete v nevídanom svete, kde mozog neuverí tomu, čo oči vidia, alebo naopak? Vitajte v Tricklandii v Starom Smokovci.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore