11 slovenských minerálok liečilo v kúpeľoch

Minerálne vody sa stali súčasťou nášho každodenného života. Hasíme nimi nielen náš smäd, ale aj zdravotné problémy. Slovenské minerálky nemusíme hľadať len v obchodoch, často sa nachádzajú v blízkosti kúpeľných zariadení alebo sú dokonca ich súčasťou. 

Minerálne vody majú priaznivé účinky na rôzne zdravotné problémy

Minerálna voda na Slovensku

Slovensko je bohaté na pramene podzemnej vody s mnohými, priam zázračnými účinkami. Celkovo na Slovensku pramení viac ako 1600 liečivých prameňov. Uznaných máme u nás  23 minerálnych prameňov s blahodárnymi účinkami na organizmus. Pre porovnanie Česká republika má len 10 takýchto minerálnych prameňov. 

Slovenské minerálne pramene majú rôzne zloženie. Uhličité, sírne, železnaté, jódové, hydrogenuhličitanovo-vápenato-horečnaté. Najlepšie slovenské minerálky sa plnia do fliaš. Nájdete ich na pultoch našich, aj zahraničných obchodov. 

Známe slovenské minerálky ako súčasť liečebných pobytov v kúpeľoch

Mnohé slovenské minerálky boli v minulosti súčasťou kúpeľných komplexov, ktoré dnes už neexistujú. Pri konzumácií niektorých minerálok vám tak dnes už ani nenapadne, akú významnú úlohu táto voda v minulosti plnila. 

Pripravili sme pre vás prehľad tých najlepších slovenských minerálok, ktoré sa v minulosti používali aj na kúpeľnú liečbu. Patria medzi ne nasledujúce známe minerálne pramene: 

Minerálna voda Ľubovnianka

Minerálna voda Ľubovnianka bola súčasťou spišských Ľubovnianskych kúpeľov pri obci Stará Ľubovňa. Počas 2. svetovej vojny síce kúpele zanikli, ale kúpeľné budovy dodnes slúžia na rekreačné účely. 

Minerálna voda Ľubovnianka s prirodzeným obsahom CO2 sa nielen plní do fliaš a predáva, ale môžete si ju nabrať aj voľne. Najznámejší je minerálny prameň Andrej, ktorý pôsobí priaznivo pri chorobách zažívacieho traktu. Okrem toho vám táto stredne mineralizovaná voda pomôže aj pri ochoreniach močových ciest, gynekologických problémoch či rôznych nervových ochoreniach. 

Ak obľubujete nedotknutú prírodu a turistiku, odporúčame vám spoznať aj ďalšie minerálne pramene na Spiši, ktoré sú súčasťou Cesty minerálnych prameňov

Minerálna voda Baldovská 

Minerálna voda Baldovská bola súčasťou Baldovských kúpeľov, s ktorými sa spája dlhá história. Kúpele vznikli v 18. storočí. Pred druhou svetovou vojnou patrili Baldovské kúpele židovskému podnikateľovi Ladislavovi Friedovi z Levoče

Potom získalo kúpele Spišské biskupstvo, avšak po vojne sa ich vzdalo a boli zoštátnené. Kúpeľné budovy zbúrali a na ich mieste vznikol závod na výrobu minerálnej vody. 

Minerálna voda Baldovská je najstaršia minerálna voda plnená do fliaš. Vhodná je pri žalúdočných a črevných chorobách či osteoporóze

Minerálne vody Cigeľka a Salvator

Minerálne vody Cigeľka a Salvator vyvierajú na území východného Slovenska. Zdroje týchto slovenských minerálnych prameňov ležia v blízkosti Bardejovských Kúpeľov. Tieto kúpele spĺňajú predpoklady ako na balneologické, tak aj na klimatické kúpele, vďaka čistote vzduchu a blízkosti ihličnatých lesov. 

V minulosti sa nachádzali kúpele aj priamo v obci Cigeľka, kde sa na liečbu využíval miestny liečivý prameň, známy ako minerálna voda Cigeľka. Vodu z tohto prameňa si dnes kúpite na pultoch obchodov, alebo naberiete zadarmo priamo z prameňa v obci. Cigeľka neutralizuje žalúdočné kyseliny, pomáha pri pálení záhy a pri poruchách lymfatického systému. 

Zdroj minerálnej vody Salvator sa nachádza v neďalekej obci Lipovce. Táto stredne mineralizovaná voda s bohatým obsahom železa pôsobí priaznivo pri žalúdočných a črevných ochoreniach, cukrovke, či močových kameňoch. 

Minerálna voda Korytnica

Minerálna voda Korytnica predstavuje sírano-hydrogénuhličitú, vápenato-horečnatú a slabo mineralizovanú prírodnú, liečivú minerálnu vodu. Pochádza zo zdroja z prameňa v osade Korytnica – kúpele v Nízkych Tatrách, kde v minulosti stáli legendárne kúpele Korytnica. Dnes tu už síce kúpele nenájdete, no nabrať si miestnu liečivú vodu priamo z prameňa tu môžete dodnes. 

Minerálka Korytnica je typická priaznivým pomerom vápnika a horčíka, a predovšetkým nizkym obsahom sodíka. Odporúča sa pre osoby s diabetom, kardiovaskulárnymi ochoreniami, ochoreniami tráviaceho traktu, či pri nedostatku vápnika.

Vedeli ste, že v minulosti pil vodu z tohto prameňa aj Ľudovít Štúr, či cisár František Jozef? 

Minerálna voda Brusnianka

Minerálka Brusnianka pochádza z prameňa Ondrej, ktorý pramení v oblasti Slovenského Rudohoria, v areáli Kúpeľov Brusno. Brusnianka je stredne mineralizovaná voda s obsahom horčíka, vápnika a ďalších minerálov. 

Vďaka svojmu zloženiu má preukázateľne priaznivý vplyv na funkčné ochorenia čriev, pankreasu a žlčníka. Používa sa aj ako doplnok pri športe a ťažkej manuálnej práci. 

Minerálne vody, ktorých pramene ležia v blízkosti známych kúpeľov

Mnohé ďalšie slovenské minerálky síce nie sú priamo súčasťou liečby v kúpeľoch, no pramenia neďaleko kúpeľov a sú svojím zložením podobné liečivej vode, ktorá sa využíva v blízkych kúpeľoch. Medzi takéto pramene patria napríklad nasledujúce známe minerálky: 

Minerálne vody Budiš a Kláštorná 

Zdroj týchto minerálnych vôd sa nachádza v blízkosti známych slovenských kúpeľov Turčianske Teplice. Ich história siaha až do 13. storočia, vďaka čomu patria k jedným z najstarších kúpeľov na Slovensku

Vedeli ste, že minerálku Budiš si môžete načerpať zadarmo aj sami priamo z prameňa? Táto minerálna voda je stredne mineralizovaná, prírodná, hydrogénuhličitanovo-síranová liečivá voda. Má priaznivé účinky na tráviaci trakt, dýchací systém, činnosť obličiek; dopĺňa dennú potrebu vápnika.

Zdroj minerálnej vody Kláštorná, ktorá je bohatá na obsah vápnika, sa nachádza neďaleko obce Kláštor pod Znievom. 

Pitný prameň Kollár, v pozadí s Modrým kúpeľom, Turčianske Teplice

Minerálna voda Slatina

Táto minerálka vyviera v obci s rovnomenným názvom Slatina v blízkosti kúpeľov Dudince, kde si môžete voľne nabrať aj z prameňa dudinskej minerálnej vody, známej ako “vajcovka”. Tieto kúpele liečia choroby srdcovo-cievneho systému a pohybového aparátu. Minerálka Slatina je vhodná na žalúdočné problémy, pri cukrovke a kataroch horných dýchacích ciest.

Minerálna voda Mitická

Zdroj minerálky Mitická nájdeme v Trenčianskych Miticiach, v blízkosti kúpeľov Trenčianske Teplice. Podľa starej povesti tieto kúpele vznikli na mieste, kde liečivé pramene objavil chromý pastier pri hľadaní zatúlanej ovečky. 

Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach s rozlohou asi 18 ha a rastlinami z celého sveta je príjemným oddychovým miestom, kde si môžete vychutnať aj  spomínanú minerálnu vodu Mitická. Minerálna voda Mitická má prijateľný obsah sodíka, ktorý v kombinácií s draslíkom z nej robí minerálku vhodnú na každodenné pitie.

Minerálna voda Sulinka 

Táto minerálna voda má svoj zdroj pri obci Sulín, ktorá sa nachádza v blízkosti Kúpeľov Vyšné Ružbachy. Vďaka ich vlastnostiam sa tu liečia nervové choroby a depresívne stavy, prispievajú k liečbe krvného tlaku a mozgovej aterosklerózy. Prameň Sulinka je súčasťou cesty minerálnych prameňov. Sulinka pomáha pri liečbe cukrovky a zápale močových ciest. V regióne severného Spiša a Pienin sa nachádza viac ako 80 minerálnych prameňov, čo je európsky unikát. Ďalším miestnym unikátom je ružbašský Kráter s priemerom 20 m a hĺbkou 3 metre, ohraničený travertínovým valom.

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia Kúpele – prevencia aj liečba

Pracovná únava, stres, bolesti chrbtice. Mnohé z týchto problémov môžu byť predzvesťou vážnejších komplikácií. V tomto prípade sú výbornou možnosťou na zabránenie vzniku vážnejších zdravotných problémov kúpele a kúpeľné pobyty pre samoplatcov.

Zistiť viac
Slnko, relax, príjemná spoločnosť. Stačí si len vybrať ten naj kúpeľný pobyt pre vás. Ako vybrať vhodný kúpeľný pobyt

Jedna z najlepších vecí, ktorá vás môže postretnúť počas dovolenky v kúpeľoch je, že ste na dovolenke, ale zároveň aj aktívne robíte niečo pre svoje zdravie a budúcnosť. Tak prečo to nevyužiť? Pomôžeme vám a krok za krokom vám ukážeme ako vybrať kúpeľný pobyt.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore