Kúpeľný park Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec ležia v krásnej tatranskej prírode pod majestátnym Slavkovským štítom. V súčasnosti tieto obľúbené klimatické kúpele tvoria kúpeľné domy Palace, Branisko a Palace Grand, ktoré sú obklopené menším kúpeľným parkom. Prečítajte si o kúpeľoch v Novom Smokovci a o ich vzhľade v minulosti.

Veľká budova pred trávnatou plochou s horami v pozadí.

Kúpele Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú situované v centre Tatranského národného parku v osade Nový Smokovec. Základy kúpeľníctva v Novom Smokovci otvoril v roku 1876 MUDr. Mikuláš Szontagh, ktorý tu založil Sanatórium na liečbu tuberkulózy a Basedowovej choroby.

V súčasnosti patria Kúpele Nový Smokovec k najznámejším klimatickým kúpeľom na Slovensku. Obľube sa tešia najmä vďaka liečbe tuberkulóznych ochorení dýchacích ciest, ale i chorôb látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, duševných ochorení a chorôb z povolania. Prírodné liečivé zdroje v smokoveckých kúpeľoch tvoria liečivé prvky tatranskej klímy, ktoré sa vyznačujú najmä neobyčajnou čistotou vzduchu.

Kúpeľný park v Novom Smokovci

Kúpele Nový Smokovec v súčasnosti tvoria kúpeľné domy Palce Grand, Branisko a hotel Palace. Areál kúpeľov je pomerne malý, čo však kompenzuje poloha kúpeľov priamo pod Slavkovským štítom. Hotel Branisko je postavený v klasickom tatranskom štýle, leží uprostred kúpeľného parku, ktorému dominujú stromy, kríky a chodníčky lemované lavičkami či moderné umelecké sochy.

Hotel Branisko je centrom kúpeľnej terapie a poskytuje liečebné procedúry. Moderný zrekonštruovaný hotel Palace zas ponúka klientom moderné ubytovacie zariadenie podobne ako je to v prípade hotela Palace Grand.

Kúpeľný park klimatických kúpeľov je podstatne menší ako v prípade veľkých kúpeľných parkov v Kúpeľoch Bojnice, Bardejovských Kúpeľov či v piešťanských kúpeľov. Pacienti využívali k liečbe predovšetkým pohyb v prírode, ktorej sa nabažili v okolí kúpeľov. Nebolo preto potrebné, aby tu v minulosti budovali obrovské kúpeľné parky s alejami, ktoré by slúžili na prechádzky kúpeľných hostí. Stačila len menšia kvetinová výsadba a  parčík s jazierkom.

Fotogaléria

Vzhľad kúpeľov v Novom Smokovci v minulosti

V roku 1875 si prenajal doktor Mikuláš Szontagh 20 hektárový zalesnený pozemok. Na prenajatom pozemku sa rozhodol založiť vlastné Sanatórium na liečbu tuberkulózy a Basedowovej choroby. Novovznikajúcu osadu pomenoval Nový Smokovec. Prú budovu v tirolskom štýle, na štíte strechy s typickou zvoničkou, dali do prevádzky 1. júla 1876. Kúpeľný dom bol neskôr rozšírený z oboch strán prístavbami. Obidve budovy poskytovali na tú dobu vysoký štandard (dnes Branisko 1 a Branisko 2).

Pozdĺž kúpeľnej promenády dal Mikuláš Szontagh v roku 1891 postaviť štvorpodlažný objekt – hotel Európa v typickom švajčiarskom štýle. Za slávobránou pri vstupe do osady bol prvým objektom bazár s turistickými potrebami, literatúrou a rôznymi suvenírmi. Vznikol v roku 1891 a patril známemu obchodníkovi Teodorovi Kertészovi z Budapešti.

Po ľavej strane promenády postavili ešte v najstarších časoch osady menšiu hrazdenú vilku Hôľna ruža. Na mieste starej nevyhovujúcej reštaurácie a kaviarne z roku 1877 dal majiteľ‘ kúpeľov v roku 1895 postaviť novú. Od západu sa na kaviareň napájala nová reštaurácia. Dve jedálne reštaurácie, kaviareň a vedľa nej spoločenský salón s 32 m dlhou a 6 m širokou zimnou záhradou, prepojili presklenou krytou kolonádou. Medzi budovy z najstaršieho obdobia osady patria aj vila Erika.

Uprostred parkových úprav osady Nový Smokovec zriadili aj dodnes existujúce umelé Szontaghovo jazierko. Nad ním na opačnej strane chodníka, na terajšom voľnom priestranstve pod liečebňou Palace, stáli v minulosti vily Genciana a Cyclamen.

Tatranské sanatórium a detská liečebňa

Po vzniku reprezentačných grand hotelov v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese, sa rozhodol syn Mikuláša Szontága, ktorý prevzal po smrti otca vedenie kúpeľov, vybudovať‘ konkurencieschopné veľké protituberkulózne sanatórium. S výstavbou sa začalo v roku 1917, do užívania až 28.júna 1925. Komfortom a medicínskym zariadením predstihla nová budova všetky dovtedajšie horské sanatória v Európe.

V prvej polovici 90. rokov 19. storočia vznikla dodnes existujúca vila Paula. V juhozápadnom susedstve vily Paula vzniklo okolo roku 1900 honosné letovisko Vojtecha Polyáka.

Ústredie Červeného kríža v záujme rozšíriť preventívnu protituberkulóznu starostlivosť pristúpilo k výstavbe modernej detskej liečebne. Slávnostné otvorenie Ozdravovne Charlotty Garrigue Masarykovej sa uskutočnilo 17. januára 1937.

Zo západnej strany na nachádzalo bývalé letovisko grófky Júlie Telekiovej. Pre manželku nechal túto honosnú vilu v roku 1907 postaviť gróf Alexander Teleki. Až do rozpadu monarchie tu manželia trávili veľa času hlavne v letných mesiacoch. Vo vile sa schádzali významné osobnosti vtedajšieho umeleckého sveta, politici a vplyvní podnikatelia.

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky.

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

Kostol v Starom Smokovci Chodník História Smokovcov

Náučný chodník História Smokovcov patrí k obľúbeným náučným chodníkom v Tatrách. Chodník vás prevedie históriou Starého a Nového Smokovca. Vďaka prechádzke jednoduchou a nenáročnou trasou spoznáte pamiatky a bohatú históriu dvoch najznámejších tatranských osád – Starého a Nového Smokovca.

Zistiť viac
Otvorený priestor výstavnej časti múzea Múzeum TANAPu

Ak patríte k milovníkom prírody a obzvlášť tej tatranskej, zaiste sa vám na potulkách nepodarilo vidieť všetky živočíchy, ktoré tam žijú. Máme pre vás tip, kde ich nájdete pokope a ešte ich aj môžete v pokoji pozorovať. Bližšie spoznať faunu a flóru, môžete v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore