Liečivé zdroje kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec patria medzi klimatické kúpele s dlhou tradíciou liečby. Vďačia za to prírodným liečivým zdrojom, ktoré v kombinácii s aktívnou rehabilitáciou a kúpeľnými procedúrami napomáhajú k zlepšeniu zdravotného stavu ľudí už vyše storočie.

Areál Kúpeľov Nový Smokovec je priam stvorený na prechádzky

Klimatické kúpele Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sa nachádzajú vo vysokohorskom prostredí Vysokých Tatier. Sú situované v centre Tatranského národného parku, ležia v nadmorskej výške 1010 m.n.m. Práve vysokohorskej polohe vďačia kúpele za ideálne klimatické podmienky na liečbu.

Klimatické kúpele tu vznikli práve vďaka priaznivým podmienkam na liečenie nešpecifických chorôb dýchacích ciest. V Tatrách v súčasnosti naďalej fungujú aj ďalšie odborné liečebné ústavy, napríklad v Tatranskej Polianke, Tatranskej Kotline, Tatranských Matliaroch či Hornom Smokovci, no klimatické kúpele sa nachádzajú už len v Novom Smokovci.

Vznik kúpeľov sa datuje do polovice 19. storočia. Od roku 1995 sú akciovou spoločnosťou a okrem kúpeľnej liečby a procedúr ponúkajú kongresové služby a wellness.

Kúpeľný areál kúpeľov Nový Smokovec tvoria liečebné domy Palace, Branisko a Palace Grand, ktoré spolu s ostatnými budovami a smokoveckým kúpeľným parkom vytvárajú typickú tatranskú osadu, ktorá bezprostredne nadväzuje na Starý Smokovec. Nový Smokovec je spolu so o Starým Smokovcom jedno z centier letnej a zimnej rekreácie, turistiky a zimných športov vo Vysokých Tatrách.

Klimatické podmienky vhodné na liečenie

Medzi dôležité prírodné liečivé zdroje patria ideálne klimatické podmienky, ktoré sú vhodné na liečenie. Podľa švajčiarskej klasifikácie sú kúpele Nový Smokovec zaradené do klimatoterapeutickej oblasti so stupňom stimulácie 2 s ionizujúcim stupňom vyššej polohy.

Nízky tlak vzduchu, vplývajúci z vysokohorskej polohy, ročne priemerne 1850 hodín slnečného svitu, čistý, bezprašný, ozónom a voňavými silicami presýtený vzduch, priemerná vlaha ako aj vyrovnaná priemerná teplota vytvárajú ideálne klimatické podmienky na liečbu.

Ďalšou výhodou kúpeľov je to, že sa nachádzajú nad vrstvou prachovej a dymovej zóny, čím je daná vysoká čistota vzduchu takmer bez baktérii a alergénov. Práve vďaka ideálnym podmienkam sa kúpele využívajú na liečbu netuberkulóznych chorôb dýchacích ciest, duševných chorôb, chorôb z povolania či chorôb z porúch látkovej výmeny a žliaz.

Liečebné metódy kúpeľov Nový Smokovec

Základnou liečebnou metódou v kúpeľoch Nový Smokovec je klimatoterapia a aktívny pohyb pacientov na čerstvom vzduchu. Pohyb je spojený s nenáročnými turistickými trasami v okolí v krásnom prostredí Tatier. V kombinácii s dychovou rehabilitáciou a liečebným telocvikom, individuálnymi inhaláciami a radom ďalších balneologických a fyziatrických procedúr a diétnym stravovaním, dosahujú kúpele Nový Smokovec veľmi dobré výsledky v liečbe.

Pri liečbe využívajú kúpele elektroliečbu, inhalácie, balneoterapiu v podobe rašelinových zábalov, diétoterapiu, klimatickú liečbu, rôzne druhy masáží, liečebný telocvik, svetloliečbu a teploliečbu, špeciálne terapie a vodoliečebné procedúry.

Fotografie

Klimatické kúpele v minulosti

Kúpele vo Vysokých Tatrách v minulosti, ale aj v súčasnosti, využívajú kombináciu prírodných  liečivých zdrojov, pričom niektorý z nich je dominantný. Klimatické kúpele v minulosti poskytovali aj balneoterapiu či pitné kúry. Na liečebné účely sa tiež používala prírodná tatranská voda vo forme jedľových a kosodrevinových kúpeľov.

Tatranské minerálne vody

Tatranské vody s blahodarnými účinkami priťahovali pozornosť rôznych vedcov a balneológov. Tatranskú Smokovskú kyselku je dnes možné ochutnať v altánku nad Starým Smokovcom. Ďalšia známa Tatranská minerálka sa plní do fliaš a distribuuje. Známy minerálny premeň sa dodnes nachádza medzi Tatranskými Matliarmi a Tatranskou Kotlinou. Ostatné pramene zanikli v dôsledku stavebnej činnosti priamo na prameňoch.

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky.

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Postrehy návštevníkov

Velmi by som chcela podakovat vsetkym rehabilitacnym sestričkam za velmi mily,profesionalny a ustretovy pristup k pacientom.
Monika P.

Skvelí lekari, tím zdravotníkov, personál recepcie, výborná strava, prístup k pacientom. Skvelí ste👍❤
Elena K.

Mapa miesta

Kontakt

KÚPELE NOVÝ SMOKOVEC a.s
Nový Smokovec 32
062 01 Vysoké Tatry-Starý Smokovec

GPS súradnice: 49.137744°, 20.21871°

Mohlo by vás zaujímať

Geopark v Gánovciach, informačné tabule Gánovské travertíny

Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny patrí k najvýznamnejším paleontologickým a archeologickým lokalitám nielen na Slovensku. Prečítajte si históriu významného objavu, ktorý tu bol objavený.

Zistiť viac
Turistický rázcestník na Hrebienku Na Hrebienok v zime či v lete

Vyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, alebo zdolajte nenáročnú trasu pešo a zvezte sa horskými kárami alebo sánkami naspäť do Smokovca. V zime či v lete, na Hrebienku sa nudiť rozhodne nebudete.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore