Termoterapia v kúpeľoch – keď teplo slúži zdraviu

Teplo na zmiernenie bolesti využíva ľudstvo už od nepamäti. Nie je preto žiadnym prekvapením, že termoterapia patrí medzi najrozšírenejšie rehabilitačné a kúpeľné procedúry. Viete, kedy vám lekár predpíše procedúry z radu termoterapie a ako vám môže teploliečba pomôcť?

Zábal sa môže aplikovať na celé telo. Pacient sa na 20 minút zabalí do plachiet s rašelinou

Čo je to termoterapia

Termoterapia je v jednoduchosti povedané liečba teplom, resp. teploliečba. Je to metóda fyzikálnej terapie, pri ktorej pôsobí na ľudský organizmus tepelný podnet. Podľa rozsahu aplikácie rozlišujeme termoterapiu na celkovú a lokálnu a podľa použitého tepla, na vlhkú a suchú. 

Najväčšie využitie liečby teplom môžeme vidieť práve v kúpeľnej liečbe, kde sa používajú prevažne bahenné a rašelinové zábaly. Pri aplikácii termoterapie sa však využívajú aj umelé fyzikálne tepelné zdroje, napríklad parafín, rašelina, infračervené žiarenie, sauna či elektromagnetické vlny.

História – ako ľudstvo objavilo liečivé účinky tepla

Teplo sa na zmiernenie bolesti používa už veľmi dávno. Prvé skúsenosti boli, samozrejme, náhodné – slnkom vyhriaty piesok a horúca voda termálnych prameňov. Neskôr sa zistili aj pozitívne účinky otvoreného ohňa. Prvé využitie tepla v liečbe bolo teda inštinktívne a náhodné. Liečba teplom je však jednou z najstarších foriem uzdravovania. Jej liečivé účinky poznali už v starovekom Grécku a v Ríme.

Dnes je termoterapia jednou z liečebných metód súčasnej rehabilitačnej medicíny. Predstavuje moderný spôsob využitia tepla a chladu. Všetky termoterapeutické procedúry však musí indikovať, predpisovať a správne dávkovať lekár.

Účinky – na čo všetko je dobrá termoterapia

Pri správnej technike sú liečebné účinky termoterapie vysoko efektívne. Navyše sa pri nej pacienti cítia príjemne. Okrem toho má priaznivé účinky na liečbu postihnutého orgánu, ale aj dobré relaxačné účinky na celé telo a myseľ. 

V spojení so silou minerálnych vôd je neprekonateľná. Aj preto ju do svojich liečebných procedúr zaraďujú aj kúpele. Vybrať si môžete z obrovskej ponuky liečebných pobytov a vyskúšať si tak účinok tepla na zdravie na vlastnej koži.

Všetky teploliečebné procedúry majú liečebné účinky na telo. Prejavujú sa zvýšením prekrvenia organizmu, uvoľňujú svalstvo, pozitívne ovplyvňujú pohybové ústrojenstvo, posilňujú imunitný systém a odstraňujú bolesti. Významné sú však aj ich relaxačné účinky. 

Celotelová termoterapia – najobľúbenejšie celotelové kúpeľné procedúry

Z celotelových hypertermálnych procedúr sa v kúpeľoch využívajú peloidný kúpeľ, peloidný zábal, horúcovzdušné kúpele a sauny.

Peloidný kúpeľ

Pri aplikácii peloidného kúpeľa sa najčastejšie používa rašelina a slatina. Kúpeľ má hustotu ako redšia kaša a jeho teplota sa pohybuje v hodnotách 40 až 42 °C. Pacient sa pomaly ponorí do kúpeľa a ostane v relaxačnej polohe niekoľko minút bez pohnutia, aby sa neporušila vrstva tuhnúcej zmesi. Potom nasleduje relaxačný zábal, väčšinou na 30 minút.

Účinky rašelinového kúpeľa si môžete vyskúšať napríklad v Bardejovských Kúpeľoch

Peloidný zábal

Pri peloidnom zábale sa na plachtu nanesú 3 cm peloidnej kaše, do ktorej si človek ľahne. Rovnaká vrstva peloidu sa potom nanesie na prednú časť tela človeka, teda na končatiny, brucho a hrudník, pričom teplota zábalu je 42 až 48 °C.

Bahenný zábal zo vzácneho piešťanského liečivého bahna je najväčším lákadlom kúpeľov v Piešťanoch. Miestne liečivé bahno pôsobí blahodárne na pohybový aparát aj pokožku. Kúpele Piešťany vďaka tomu patria medzi najobľúbenejšie slovenské kúpele zamerané na ochorenia pohybového aparátu. 

Piešťanské liečivé bahno

Parný kúpeľ

Počas parného kúpeľa sa organizmus ohrieva teplým vzduchom (okolo 50 °C), nasýteným vodnými parami. Pri intenzívnom potení, ktoré pri vysokej vlhkosti vzduchu nemá ochladzovací účinok, dochádza k rýchlemu vzostupu teploty v organizme. 

Podobný účinok sa dosiahne aj v teplovzdušnom skriňovom kúpeli a v žiarovkovej skrini, kde po začiatočnom pomalom a príjemnejšom zohrievaní, ktoré je spojené s odparovaním potu, dôjde neskôr k nasýteniu vzduchu vodnými parami.

Unikátnym druhom parného kúpeľa je jaskynný parný kúpeľ Parenica, ktorý nájdete v kúpeľoch Sklené Teplice. 

Sauna

Saunovanie predstavuje pobyt v horúcom, extrémne suchom vzduchu, pri ktorom odparovaním potu dochádza k veľmi účinnému ochladzovaniu organizmu. Pri teplote 100 °C sa telesná teplota zvýši o 1 °C asi za 10 minút. Je veľmi dôležité, v akej výške je umiestnená pričňa, na ktorej sa pacient saunuje. Na jeden meter výšky počítame s rozdielom suchej teploty až o 10 °C. 

Parný náraz v saune sa vytvára vyliatím asi pol litra vody na horúce kamene, ktorá sa okamžite vyparí a zvýši vlhkosť vzduchu. Pacient to cíti ako nápor vlhkého tepla, ktorý rýchlo pominie. V tom čase sa zhorší možnosť ochladzovania potením a rýchlejšie stúpa teplota tela.

Aby saunovanie prinieslo čo najvyšší účinok a zároveň bolo bezpečné je potrebné pri ňom dodržiavať viacero pravidiel. Viac o správnom saunovaní nájdete v článku Saunovaním ku zdraviu – zásady a pravidlá

Lokálna termoterapia – najobľúbenejšie lokálne kúpeľné procedúry

Z lokálnej termoterapie sa v kúpeľoch najčastejšie využívajú parafínové zábaly a obklady, peloidné zábaly a obklady, čiastočné peloidné kúpele a limoplast. 

Parafín

V praxi najčastejšie používaným spôsobom aplikácie parafínu je ponorenie rúk do parafínového kúpeľa s teplotou 60 °C. Parafín sa môže nanášať aj štetcom. Má výnimočné vlastnosti a dokáže liečiť predovšetkým choroby pohybového aparátu, neurologické ochorenia a má aj estetické účinky.  Zjemňuje popraskanú a suchú pokožku. Je však ideálnou voľbou hlavne pri chronickej reumatickej artritíde alebo pri chorobách drobných kĺbov končatín. 

Lokálnu aplikáciu parafínu na bolestivé miesta, napríklad chrbticu, využívajú takmer všetky naše kúpele. 

Lokálny peloidný zábal

Pri peloidných zábaloch sa vrstva peloidu nanesie na plachtu, ktorá sa priloží na príslušnú časť tela, prekryje ďalšou plachtou a teplou prikrývkou. Pri čiastočných peloidných kúpeľoch sa končatiny ponoria do peloidnej kaše vo vedrách, používajú sa i šliapacie peloidné kúpele. 

Limoplast

Limoplast je liečebný prostriedok vytvorený zo zmesi parafínu, sušeného mletého bahna a malého množstva olejovitých prísad. Zmes je veľmi plastická a dobre sa prikladá i na nervové časti tela.

Limoplastový obklad si môžete vyskúšať v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Vďaka tejto 20 minútovej procedúre pocítite úľavu od bolesti pohybového aparátu a vaše svalstvo bude viac uvoľnené. 

Lokálna negatívna termoterapia – keď lieči chlad

V rámci komplexnej kúpeľnej liečby sa využívajú aj procedúry lokálnej negatívnej termoterapie (kryoterapia), keď lieči chlad, ako napríklad ochladzovanie prúdením, vyparovaním, ľadová masáž, ľadové obklady, ľadové vrecúška, kryogélové vrecúška a celá škála kryoprístrojov.

Aj chlad, podobne ako teplo, má mnoho pozitívnych účinkov na naše telo:

  • Studené obklady zmierňujú výrony a pomliaždenia.
  • Studená sprcha alebo kúpeľ je ideálnou voľbou pri bolestivej svalovici.
  • Kryokomora pomáha pri zápalovom ochorení kĺbov.
Stále úspešnejšia a vyhľadávanejšia je aj lokálna kryoterapia.

Indikácie a kontraindikácie – kedy využiť termoterapiu a kedy nie

Teploliečba sa odporúča pri akútnych úrazoch a zápaloch pohybového systému, pri chronických reumatických ochoreniach pohybového systému či pri reflexných svalových zmenách. 

Naopak, teploliečba sa neodporúča pri poruchách citlivosti, alergii na chlad a pri angíne pectoris.Terapia teplom sa nehodí, ak trpíte akútnym zápalom alebo máte horúčku. Pacienti s veľmi nízkym alebo veľmi vysokým krvným tlakom by sa takisto mali poradiť s lekárom. Procedúry nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kŕčovými žilami. Pri problémoch s chrbticou je zvyčajne vhodná len liečba suchým teplom. 

Tak, ako môže termoterapia telu prospieť, môže mu pri nesprávnej indikácii aj ublížiť. Posúdiť vhodnosť jednotlivých termoterapeutických procedúr by mal preto vždy lekár.

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia Kúpeľný pobyt ako prevencia

Azda každý z nás to zažil na vlastnej koži – pracovná únava, stres, bolesti chrbtice spôsobené sedavou prácou, či rôzne únavové ochorenia z manuálnej práce. Mnohé z týchto zdravotných problémov môžu byť predzvesťou vážnejších komplikácií.

Zistiť viac
Lávové kamene môžu byť prikladané pozdĺž chrbtice, na brucho, hruď, tvár, dlane či nohy. Masáž lávovými kameňmi

Masáž lávovými kameňmi je jednou z najlepších terapií na celkovú regeneráciu a relaxáciu organizmu. Lávové kamene tonizujú telo, pomáhajú odstraňovať škodlivé látky a zlepšujú krvný obeh. Pomôže vám bojovať s bolesťou, nespavosťou či psychickým tlakom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore