Svetloliečba – liečebná fototerapia

Aj samotné slnko, ktoré na nás svieti z neba, má mnoho liečivých účinkov. Navodzuje v nás celkový pocit šťastia a spokojnosti. Dodáva nášmu telu vitamín D a pozitívne pôsobí aj na ochorenia kože. Preto aj pobyt na slnku môžeme nadnesene označiť za formu svetloliečby. Fototerapia využíva špecifické svetlo, ktoré má ešte oveľa intenzívnejšie účinky. Aké? Presvedčte sa sami.

Samotné slnko má liečivé účinky

Čo je to fototerapia – nie je svetlo ako svetlo

Fototerapiu často nazývame aj terapiou svetelnou. Nie je to liek, ale spôsob liečby.  Fototerapia je neinvazívnou terapiou. Je založená na schopnosti svetla prenikať v závislosti od použitej farby do rôznej hĺbky kože. Preto sa na rôzne choroby používa rôzne svetlo. Svoje využitie nachádza v kozmetike, ale aj v medicíne a psychiatrii. 

Fototerapia je v jednoduchosti povedané liečba svetlom. Pri liečbe sa využíva polarizované a nepolarizované svetlo, pričom podľa vlnovej dĺžky sa môžu pri procedúrach s nepolarizovaným svetlom uplatňovať 3 druhy žiarenia: ultrafialové, infračervené a viditeľné svetlo.

Ultrafialové svetlo

Ultrafialové svetlo vyvoláva zmeny predovšetkým v povrchových vrstvách kože. Najvýraznejšie účinky má UV B žiarenie, ktoré tvorí vitamín D, zvyšuje svalovú výkonnosť, hojí rany, popáleniny a lieči hnisavé ochorenia kože. Žiarenie však spôsobuje krátkodobý erytém – sčervenanie kože v miestach žiarenia. Ultrafialové žiarenie pomáha aj pri liečbe osteoporózy, osteomalácie, rachitídy, pri mimopľúcnej TBC, lumbagu, neuralgie či pri hojení exémov.

Infračervené svetlo

Infračervené svetlo má nízku energiu fotónov. Žiarenie preniká do tkanív, až pod kožné štruktúry a tiež vyvoláva erytém. Aplikácia trvá len 10 až 15 minút, pričom pacient pociťuje pocit tepla, nikdy nie pálenia. Žiarenie má analgetický, stimulujúci a spazmolytický účinok a posilňuje obranné mechanizmy. Pomáha pri liečbe pohybového systému, chronickej bronchitídy, sinusitídy a spazmov hladkého svalstva.

Polarizované svetlo

Pri polarizovanom svetle sa využíva laser alebo biolampa. Obe zariadenia stimulujú biologické procesy a majú analgetický účinok. Ovplyvňujú úroveň pH, zvyšujú metabolizmus buniek, pomáhajú pri liečbe kožných, neurologických, ortopedických problémov a v neposlednom rade majú tieto procedúry aj kozmetický charakter, keďže vyhladzujú vrásky.

Liečebné procedúry fototerapie – solux, biolampa či laser?

V rámci svetloliečby sa najčastejšie stretávame s tromi druhmi procedúr, ktoré sa využívajú napríklad v rehabilitačných zariadeniach a kúpeľoch. 

Solux

Solux je metóda, pri ktorej sa pomocou prístroja lokálne aplikuje infračervené svetlo. Zväčša sa využíva pri chronických ochoreniach pohybového systému alebo pri ochoreniach dýchacích ciest, no ožarovaním možno dosiahnuť viaceré liečebné účinky, napríklad zvyšuje obranyschopnosť organizmu. 

Biolampa

Biolampa využíva polarizované svetlo. Pôsobí regeneračne na tkanivá, čiže na väzy, jazvy a chrupavky. Má aj protizápalové účinky, preto môže pomôcť napríklad aj pri liečbe dekubitov. 

Laser

Laser má výrazné biostimulačné účinky. Dokáže uľaviť od bolesti alebo pomôcť pri zápaloch. Vôbec nebolí a pôsobí do hĺbky. 

Všetky uvedené fototerapeutické procedúry sú súčasťou liečby v kúpeľoch. Využívajú sa napríklad ako súčasť liečebných pobytov zameraných na ochorenia pohybového aparátu či pri liečbe rôznych kožných ochorení. 

Benefity – ako pomáha fototerapia

Svetlo vo všeobecnosti podporuje rast a regeneráciu živých tkanív, zlepšuje prekrvenie a metabolizmus a posilňuje imunitu. Prechádzka v prírode, keď krásne svieti slnko, dokáže s našim telom naozajstné zázraky. A fototerapia špeciálnym svetlom ich dokáže robiť ešte väčšie. 

Okrem fyzických problémov rieši fototerapia napríklad aj depresie a úzkosť, pretože má pozitívny vplyv na náladu. Využíva sa teda aj v psychiatrii. Klienti si okrem iného liečia pomocou fototerapie aj ekzémy, akné a ďalšie dermatologické problémy. Pri kožných chorobách, napríklad pri ekzéme a psoriáze, vie byť fototerapia priam zázračná. Stretnúť sa s ňou môžete aj v rámci pobytov zameraných na kožné a dermatologické choroby

Kontraindikácie – kto nemôže využívať svetloliečbu

Fototerapia sa využíva pri liečbe novorodeneckej žltačky

Svetloliečba je obľúbená procedúra, ktorá sa však predpisuje lekárom. Mali by sa jej vyhýbať predovšetkým ľudia, ktorí majú zvýšenú telesnú teplotu, nádorové ochorenia, vredy, poruchy srdca alebo poruchy citlivosti. Liečba fototerapiou je nevhodná u ľudí trpiacich klaustrofóbiou a závažným kardiovaskulárnym ochorením. Nevyhnutná je ochrana zraku a niektorých častí tela počas ožarovania. 

Relatívnou kontraindikáciou je detský vek – deti do 3 rokov by sa nemali opaľovať, ani absolvovať fototerapiu. Aj napriek tomu je však fototerapia u detí takmer bežným javom, keďže sa využíva pri liečbe novorodeneckej žltačky.

Fototerapia u detí a novorodencov

Ak má dieťatko silnú formu žltačky, slnenie pri okne nepostačuje na účinnú liečbu. V takýchto prípadoch sa používa modré svetlo – fototerapia lampou. Dieťatko sa pod ňu umiestňuje za účelom odbúrania bilirubínu. 

História – ako vznikla fototerapia

Liečba svetlom sa začala využívať už v 19. storočí. Veľkú obľubu si však táto metóda získala až na začiatku 20. storočia, keď Dr. Finsen zistil, že slnečné žiarenie má baktericídny účinok a že dokáže ničiť mikroorganizmy. 

A svoju obľúbenosť si drží dodnes a zoznam ochorení a zdravotných problémov, pri ktorých fototerapia účinne pomáha sa naďalej rozširuje.

Mohlo by vás zaujímať

Sonoforéza sa odporúča všetkým, ktorí túžia po pružnej pokožke a vyhladení vrások. Sonoforéza

Mladšia, žiarivejšia a hydratovanejšia pokožka? To je len zlomok benefitov, ktoré vám prinesie procedúra s názvom sonoforéza, alebo inak povedané ultrazvukové vstrebávanie aktívnych látok.

Zistiť viac
Liečebný dom Central po dokončení Liečivý sírovodík zo Smrdák

Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení a chorobách pohybového ústrojenstva.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore