Lovecký zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine

Lovecký zámoček Hohenlohe nájdete v Tatranskej Javorine. Patrí k národným kultúrnym pamiatkam. Jeho majiteľom je Slovenská republika. Poľovnícky zámoček Hohenlohe je od roku 2015 otvorený aj pre verejnosť. Spoznajte s nami históriu Loveckého zámočka v Tatranskej Javorine.

Veľký hnedý poľovnícky zámoček Hohenlohe stojí na zelenej lúke.

História zámočku Hohenlohe

Drevený zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine dal postaviť v rokoch 1883 – 1885 vtedajší magnát a vlastník javorinského panstva, pruské knieža Christian Craft Hohenlohe-Öhringen, ktorý vo svojej dobe patril k najbohatším ľuďom sveta. Zámoček navrhol architekt Jean Leindecker, interiér mal na starosti čalúnnik z cisárskeho dvora.

Postavený bol ako dvojpodlažná drevená stavba zrubovej konštrukcie v historizujúcom štýle. Objekt zámočku pozostával z hlavnej a hospodárskej budovy, ktoré sú navzájom prepojené chodbou. Miesto stavby vybrali práve kvôli dokonalým výhľadom, na tatranskú prírodu. Zámoček vysvätil v lete 1885 evanjelický farár a dvaja katolícki kňazi. V zámočku žil Hohenlohe aj so svojou družkou poľskou umelkyňou Ottíliou Lubraniec-Dąmbski.

Knieža Hohenlohe zomrel v roku 1926. Pochovali ho podľa jeho poslednej vôle na javorinskom cintoríne, vedľa svojej družky Ottílie. Majetok zdedil jeho bratranec, ale keďže mu zámoček spôsoboval čoraz väčšie dlhy najmä neplatením daní, v roku 1935 ho predal Československej republike. Po ustanovení Tatranského národného parku prešlo niekdajšie panstvo do správy parku.

Čiastočnou prestavbou prešiel zámok v rokoch 1975 – 1977, kedy bol prevedený na Stranícky podnik služieb Praha. Vymenili sa poškodené podlahy, spodné trámy a obnovený bol aj nábytok. Priestory zámočku následne využívali predstavitelia komunistického režimu.

Zámoček pruského kniežaťa je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 2009. Od roku 2004 sa využíva na reprezentačné účely a je pod správou Kancelárie prezidenta SR, kam prešiel zo správy Národnej rady SR a z užívania Tatranským národným parkom.

Fotografie

Čaro zámočku uchváti aj dnes

Pôvodná podoba loveckého zámočku sa zachovala až dodnes, čiže poschodovú drevenú stavbu v historizujúcom štýle máte možnosť vidieť tak, ako bola pôvodne postavená. V interiéri zámočku Hohenlohe môžete obdivovať značnú časť pôvodného vybavenia, vrátane ďalekohľadu od mníchovského optika Jacoba Merza, loveckých trofejí, zbraní, fotografií, obrazov a gongu na zvolávanie spoločenských udalostí.

Ak by ste sa chceli aj vy cítiť ako sa cítil knieža Hohenlohe, máte tú možnosť aj v súčasnosti, hoci nie v doslovnom slova zmysle. Samozrejme, zámoček neslúži pre verejnosť na ubytovanie, ak však v tomto krásnom prostredí máte chuť zotrvať, odporúčame ubytovať sa v hoteli President Hotel Montfort, ktorý sa nachádza hneď v tesnej blízkosti loveckého zámočku.

Prehliadka zámočku Hohenlohe

Vstup je možný celoročne každý štvrtok vo vymedzených otváracích hodinách, mimo štátnych sviatkov a dňov pracovného pokoja. Prehliadka trvá približne 15 – 25 minút. Maximálny počet návštevníkov pri jednom vstupe je 20. Vstupné sa neplatí.

Zaujímavosti

  • Poľovnícky zámoček Hohenlohe hostil viacero zahraničných prezidentov pri formálnych aj neformálnych stretnutiach. Prezident Andrej Kiska ho v decembri 2015 prvýkrát otvoril verejnosti.
  • Na svojom území Hohenlohe najprv v roku 1887 celkom zakázal vstup turistom a neskôr, po spore s Uhorským karpatským spolkom, stanovil turistické trasy a termíny návštevnosti.
  • Pri vzniku Tatranského národného parku predstavovalo javorinské panstvo jedno z prírodne najzachovalejších území. Viaceré opatrenia na ochranu prírody z obdobia kniežaťa Hohenloheho plynule prešli do zásad ochrany národného parku.

Doprava

Tatranská Javorina je severotatranská podhorská obec neďaleko poľských hraníc. Od Ždiaru sa Tatranská Javorina nachádza približne 11 kilometrov a od hraničného priechodu do Poľska na Lysej Poľane 2,5 kilometra. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať k loveckému zámočku Hohenlohe z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú od loveckého zámočka Hohenlohe vzdialené 35 km, jazda autom vám sem zaberie 38 minút. Z Tatranskej Javoriny je potrebné pokračovať cestou číslo 537 cez Tatranskú Lomnicu, následne odbočíte na cestu číslo 66, prejdete okolo Belianskej jaskyne, cez Ždiar, v ktorého blízkosti sa nachádza Chodník korunami stromov v Bachledovej doline, až do Tatranskej Javoriny. Ideálne spojenie verejnou dopravou predstavuje autobusové spojenie s prestupom v Starom Smokovci, v dĺžke 1 hodiny. 

Ako sa dostať k loveckému zámočku Hohenlohe z Aquacity Poprad

Aquacity Poprad je od loveckého zámočka vzdialené približne 43 km, jazda autom vám zaberie 45 minút. Z Popradu pokračujte cez Veľkú Lomnicu. Následne odbočíte na cestu číslo 66, prejdete cez Ždiar až do Tatranskej Javoriny. Vzhľadom na množstvo prestupov neodporúčame verejnú dopravu.

Ako sa dostať k loveckému zámočku Hohenlohe z kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od loveckého zámočka vzdialené približne 46 km, jazda autom vám zaberie 46 minút. Z Vyšných Ružbách pokračujte cez Nižné Ružbachy do Spišskej Belej, kde následne odbočíte na cestu číslo 66 cez Ždiar až do Tatranskej Javoriny. Vzhľadom na množstvo prestupov neodporúčame verejnú dopravu.

Parkovanie

Parkovanie je k dispozícii vedľa objektu zámočka.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstup do zámočku je bezplatný. Otvorený je celoročne každý štvrtok v otváracích hodinách 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00, okrem štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Prehliadku si môžete rezervovať na telefónnom čísle 0905 243 618 alebo e-mailom na javorina@prezident.gov.sk, najneskôr 7 dní pred príchodom.

Postrehy návštevníkov

Krásny historický zámok a okolie , perfektný sprievodca. 👍 Škoda že je otvorený iba 1 deň v týždni…
Peter G.

Dnes sme boli prvýkrát a páčilo sa nám. Nádherné prostredie, všade naokolo krásna príroda. Škoda, že je bežne zatvorené, pre verejnosť je vyhradený iba štvrtok. Areál je upravený. Ideálne ako poobedná prechádzka aj s deťmi, prípadne pre starších ľudí. Zámoček dýcha históriou. Oplatí sa prísť 🙂
František R.

Mapa miesta

GPS súradnice

Lovecký zámoček Hohenlohe: 49.2742129°, 20.1419062°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Selfie okienko “branka K zdraviu" pri Kúpeľoch Nový Smokovec Zdroj: JaR Chodník História Smokovcov

Náučný chodník História Smokovcov patrí k obľúbeným náučným chodníkom v Tatrách. Chodník vás prevedie históriou Starého a Nového Smokovca. Vďaka prechádzke jednoduchou a nenáročnou trasou spoznáte pamiatky a bohatú históriu dvoch najznámejších tatranských osád – Starého a Nového Smokovca.

Zistiť viac
Ždiarske zrubové domy sú typické svojou farebnosťou Múzeum Ždiarsky dom

Obec Ždiar je rázovitou podtatranskou obcou so svojimi typickými tradíciami, architektúrou či folklórom a kultúrou. Tradície obce prezentuje Múzeum Ždiarsky dom, kde sa môžete zoznámiť s bohatou históriou regiónu alebo si na vlastnej koži skúsiť, aké je to nosiť tradičný ľudový goralský kroj.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore