Dubnický kaštieľ a Grotta

Milujete históriu a zaujíma vás rod Ilešháziovcov? Potom by ste mali navštíviť dubnický kaštieľ. Múzeum, ktoré tu sídli, vám priblíži nielen históriu tohto starého rodu, ale aj mesta a regiónu Dubnice nad Váhom. Poďte s nami objaviť jeho poklady. Veríme, že vás v mnohom zaujme i prekvapí.

Pohľad na átrium dubnického kaštieľa

Prečo navštíviť kaštieľ v Dubnici nad Váhom

Dubnický kaštieľ je zaradený do zoznamu kultúrnych pamiatok, ale patrí tiež k najväčším kaštieľom na Slovensku. Sídli v ňom múzeum, ktoré má vlastivedný charakter so zameraním na históriu bývalých majiteľov z rodu Ilešháziovcov, ale aj rodiny Sina.

Kaštieľ má nepravidelný pôdorys. Tvorí ho ústredný dvor – Átrium, ktorej svah vytváral bezpečnostnú priekopu. Celá stavba mala byť obranyschopná a na tento účel tu slúžili aj strieľne. 

Nachádzajú sa tu nielen unikátne historické umelecké diela, artefakty, ale aj dobové písomnosti a predmety týkajúce sa tradičnej ľudovej kultúry. Uvidíte tu vzácny historický nábytok, zbierky historických zbraní, ale aj impozantné portréty rodiny Ilešháziovcov. V priľahlom areáli parku nájdete aj unikátnu umelú jaskyňu Grottu s vyhliadkovou vežou.

Stručná história kaštieľa

Po vybudovaní kaštieľa Gašpar Ilešházy presťahoval svoje sídlo z Trenčianskeho hradu do Dubnice. Osadil tu aj protitureckú vojenskú posádku. Mesto Dubnica (známa tiež ako Dubnicze, Dubnicz, Dubnitz, Máriatölgyes) a dubnický kaštieľ sa odvtedy stali hlavným sídlom rodu Ilešháziovcov.  Po smrti Gašpara pokračovali vo zveľaďovaní kaštieľa aj jeho rodinní nástupcovia. Sedem generácií (1637 – 1835) kaštieľ postupne rozširovalo a budovalo až do dnešnej podoby. 

Z tohto obdobia je tu uložená rodová zbierka obrazov a historických predmetov zo života členov rodiny. Prevažujú pritom portréty mužských členov rodu. Maľby majú okrem toho jednotné neutrálne pozadie, rovnakých rozmerov. Dochované sú aj diela zobrazujúce rôzne zátišia, mytologické scény, či krajinky a sakrálne obrazy. Impozantná bola aj ilešháziovská knižnica, ktorú tvorilo až 6000 vzácnych diel, medzi nimi aj Dubnická kronika v uhorských dejinách.

V roku 1835 sa Štefan II. Ilešházy rozhodol predať rodinné sídlo finančníkovi Jurajovi Sinovi. Vďaka nemu nastal čas rozmachu domáceho obchodu a priemyslu. V rovnakom duchu rozvoja a spoločenskej úlohe kaštieľ zažíva aj za čias Ifigénie d´Harcourt, ktorá sa rozhodla vytvoriť pompézne prostredie na prijímanie hostí. V tomto období dochádza aj zveľaďovaniu a rozmachu aj priľahlých kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach. 

Milníky histórie

  • 1637 – 1642 Výstavba opevneného renesančného kaštieľa v Dubnici nad Váhom pod vedením Gašpara Ilešházyho.
  • 1659 – 1676 Pôdorys stavby sa rozšíril, zatvorilo sa nádvorie a vybudovala sa aj vstupná veža.
  • 1704 – 1708 Zbúranie časti konštrukcie aj muriva vplyvom poškodenia kuruckými vojakmi.
  • 1719 – 1723 Kaštieľ prestavaný v barokovom štýle pod vedením rodiny Ilešháziovcov.
  • 1723 – 1729 Založenie francúzskeho parku okolo kaštieľa s alejou, jazierkami, jaskyňou, zoologickou záhradou a aj vyhliadkovou vežou a bludiskom.
  • 1733 Vybudovanie oranžéria s posuvnou strechou, ktorá neskôr slúžila ako skleník pre exotické citrusy (ananásy, pomaranče, citróny či figy).
  • 1790 Oprava kaštieľa a pretvorenie francúzskeho parku na anglický.
  • 1818 – 1820 Úprava a tiež rozšírenie bočného krídla kaštieľa a následne zjednotenie fasády.
  • 1838  Kaštieľ kúpil barón Juraj Sina. 
  • 1876 Grófka Ifigénia D´Harcourt prebudovala park na voľnokrajinársky, ponechali aj stávajúce prvky drobnej architektúry a dobudovali drevený altánok v štýle čínskej pagody. 
  • 1909 Maďarská banková a obchodná spoločnosť v Budapešti odkupuje od grófky Ifigénie časť jej majetku vrátane kaštieľa v Dubnici aj s príslušenstvom.
  • 1912 Ignác Schanzer, akcionár lesopriemyslnej spoločnosti a vtedajší správca objektu, dal zaviesť do kaštieľa vodovod aj elektrický prúd.
  • 1923 – 1945 Rôzne využitie napríklad: ústav pre hluchonemých, školská družina, ubytovňa pre robotníkov, chemická čistiareň, stolárstvo a podobne. Toto obdobie sa zle odzrkadlilo na technickom stave a nakoniec došlo k výraznému poškodeniu kultúrnej pamiatky.
  • 2010 Do kaštieľa sa sťahuje Dubnické múzeum.

Historické fotografie

Súčasnosť

V kaštieli dnes sídli mimo múzea aj galéria a mestské informačné centrum. Stálu expozíciu môžete obdivovať v galérii, tvoria ju diela dubnických výtvarníkov.

Viac ako 15 miestností kaštieľa ponúkajú ukážky zariadenia z rôznych slohových období, od konca 17. storočia až do začiatku 20. storočia. Všetky exponáty pochádzajú z kaštieľa a sú autentické. Dozviete sa tiež veľa zaujímavých informácií o majiteľoch kaštieľa, o unikátnej oranžérii, ale aj ilešháziovskej knižnici.

V prípade, že sa vydáte na veľký prehliadkový okruh, čaká vás nielen prehliadka Grotty s vyhliadkovou vežou, ale aj krajinársky Park Jána Baltazára Magina, kde môžete obdivovať vzácne dreviny pochádzajúce z 19. storočia.

Dubnická grotta – architektonická pýcha Považia

Na Slovensku nájdete len dve takého stavby, ale iba táto jediná je zrekonštruovaná. Dubnická grotta s vyhliadkovou vežou sa nachádza v neďalekom parku Jána Baltazára Magina, hneď vedľa kaštieľa. Ľudovo je táto pamiatka známa skôr ako „babylon“.

Grottu tvorí umelá jaskyňa vybudovaná z tufového a lomového kameňa a letný altánok osemuholníkového pôdorysu, ktorá vám poskytne zaujímavý výhľad na okolie Považia a Vršatec. Vybudoval ju ilešháziovský rod v období založenia parku okolo kaštieľa (1723 – 1729). V stene Grotty sú umiestnené erby Gašpara Ilešháziho a jeho ženy Heleny Thurzovej.

Samotná veža pozostáva z 3 častí:

  • krbovej miestnosti, kde sa nachádzajú vitrážové novogotické okná a pôvodná podlaha z riečnych kameňov; 
  • spoločenskej miestnosti s novogotickými vitrážovými oknami, v minulosti sa tu nachádzal šachový stolík a steny zdobili tapety so striebornými ornamentami;
  • vyhliadkovej veže, z ktorej si návštevníci môžu vychutnať nádherné výhľady.

Na vrch vyhliadkovej veže sa vychádza po kamenných schodoch. Povráva sa, že kedysi z veže Grotty bolo možné vidieť až Trenčiansky hrad, dokonca, že ich spája tajná chodba.

V 40. rokoch vežu zničil požiar. Našťastie v septembri roku 2009 sa začala Grotta opravovať pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne. Opravilo sa murivo, stropy, prístupové chodníky, ale vystavali sa aj nové múry a podlahy. Rekonštrukcia samotnej veže sa realizovala podľa zachovaných dobových fotografií a nákresov, pričom ukončená bola v roku 2010.

Toto miesto je bezpochyby príjemné a romantické. Je aj vyhľadávaným miestom pre svadobné fotografie, či už v interiéri alebo exteriéri. Viac informácií o tejto možnosti vám s radosťou poskytnú v kaštieli. Oficiálny kontakt uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Fotogaléria – kaštieľ a Grotta dnes

Doprava

Kaštieľ sa nachádza v Dubnici nad Váhom, v okrese Ilava v blízkosti kostola sv. Jakuba, pri Parku Ján Baltazára Magina. Z hlavnej cesty Obrancov mieru na kruhovom objazde odbočíte na Námestie sv. Jakuba. 

Dubnický kaštieľ leží len pár kilometrov od kúpeľov Trenčianske Teplice. Návštevu kaštieľa preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v kúpeľoch Trenčianske Teplice.

Trenčianske Teplice –  Dubnica nad Váhom, 10,2 km
  • Z kúpeľov Trenčianske Teplice sa do Dubnice dostanete autobusovou dopravou. Cesta trvá v priemere 30 minút.
  • Osobným autom cesta trvá necelých 15 minút. V Trenčianskej Teplej z  cesty 516 prejdete na  I/61 smer Dubnica nad Váhom.
Nimnica – Dubnica nad Váhom, 30,4 km
  • Pri autobusovej doprave je nutné počítať minimálne s jedným prestupom, a to v Púchove. Odhadovaný čas cesty je okolo 1 hodiny.
  • Autom vám cesta k dubnickému kaštieľu zaberie okolo 30 minút. Na trase sa nachádzajú spoplatnené úseky.

Parkovanie

Priestranné parkovisko sa nachádza na Cintorínskej ulici. Odtiaľ vás čaká už len pár minút chôdze a ste pri kaštieli. Parkovať sa dá aj na ulici Pod kaštieľom, kde sa nachádzajú klasické sídliskové parkoviská.

Mapa miesta

Program/Akcie

Pravidelne sa tu konajú Ilešháziovské panské hody a Nočné prehliadky.

Postrehy návštevníkov

Dubnický kaštieľ pochádza zo 17. storočia. Pôvodne renesančný štvorkrídlový objekt prešiel barokovou a klasicistickou úpravou. V minulosti bol chránený priekopou a opevnením. V súčasných rokoch (2020 až 2021) prechádza rekonštrukciou vnútorné nádvorie. V kaštieli sa nachádzajú zbierky Dubnického múzea, ktoré určite stoja za to vidieť. Prehliadka je komentovaná, so sprievodcom/sprievodkyňou, a zahrňuje aj Grottu v priľahlom parku.
Filip P.

Krásne prostredie, skvelé múzeum a k tomu všetkému milí personál. Stojí za navštívenie
Marco F.

Vstupné/Cenník

Na výber máte dva okruhy, a to malý alebo veľký, od čoho sa odvíja aj výška vstupného:

  • malý okruh – kaštieľ, vstupné pre dospelú osobu cca 4,00 €;
  • veľký okruh – kaštieľ a Grotta (umelá jaskyňa), vstupné pre dospelú osobu cca 4,50 €.

Dôchodcovia, študenti a ZŤP majú nárok na zľavnené vstupné. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov a rôzne skupiny nájdete na facebookovej stránke dubnického kaštieľa, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy. Na tejto stránke máte zároveň možnosť online rezervácie vstupeniek.

Otváracie hodiny

Kaštieľ a múzeum sú otvorené od utorka do nedele. Pondelok je kaštieľ zatvorený. Otváracia doba je rozdelená na hlavnú sezónu (máj až október) a mimo sezónu (november až apríl).

Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Dubnického kaštieľa (Dubnického múzea), ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Video

Video približuje interiér i exteriér kaštieľa.
Rekonštrukcia dubnickej grotty

Kontakt

Dubnický kaštieľ
Nám. sv. Jakuba 623/5
018 41 Dubnica nad Váhom

GPS súradnice: 48.963150°, 18.168885°

Mohlo by vás zaujímať

Letecký záber na slavnické múzeum lietadiel Letecké múzeum Slavnica

Letecké múzeum Slávnica ponúka výstavu unikátnych lietadiel pod holým nebom. Múzeum je krásnou ukážkou práce horlivého úsilia milovníkov leteckých strojov a lietania vôbec. Informácie o letisku, jeho polohe, otváracích hodinách a snáď aj niečo navyše, čo vás zaujme a podnieti k osobnej návšteve slavnického múzea.

Zistiť viac
Pohľad z galérie v odpočivárni Hammam Trenčianske Teplice

Chceli by ste sa ocitnúť aspoň na malú chvíľu v ďalekom Oriente? Poďte s nami objaviť prostredie maurskej odpočivárne Hammam, ktoré sa ukrýva v srdci trenčianskych kúpeľov. Pýtate sa kto a prečo ich u nás postavil? Používajú sa aj v súčasnosti? Na tieto a mnoho iných otázok nájdete odpovede práve tu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore