Sklársky skanzen Sklený sen a história výroby skla

Sklársky skanzen Sklený sen patrí medzi jedinečné múzeá na Slovensku. Bol založený v malebnej obci Valaská Belá, v ktorej história spracovania skla siaha až do 18. storočia. Príďte aj vy objaviť čaro tohto dnes už pomerne zabudnutého remesla.

Sklársky sen je jediným sklárskym skanzenom na Slovensku

Skanzen Sklársky sen sa nachádza v obci Valaská Belá, v okrese Prievidza. Ide o živé a jedinečné múzeum výroby skla predstavujúce návštevníkom tradíciu výroby skla, ktorá začala na týchto miestach v roku 1747. 

Sklársky skanzen založil Peter Dolinaj, ktorý skúsenosti práce so sklom načerpal pri práci v neďalekej sklárskej fabrike. Tradičnou prácou so sklom zakladateľ skanzenu prinavracia tomuto obdivuhodnému remeslu život.

Na čo sa môžete tešiť v skanzene?

Zakladateľ skanzenu pán Dolinaj vám predvedie prácu so sklom, výrobu jednotlivých výrobkov, tvarovanie a fúkanie skla a ukáže výrobky zo skla. Zároveň vám porozpráva aj o histórii výroby skla. Ukážka výroby trvá 50 min. Následne si môžete pozrieť výstavu už predtým vyrobených sklenených suvenírov. Niektoré výrobky z nich si môžete aj kúpiť priamo na mieste. 

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Hornej Nitry? Spojte spoznávanie krás sklárskeho umenia s pobytom v Bojnických Kúpeľoch.

Z histórie sklárstva vo Valaskej Belej

Obec Valaská Belá bola v minulosti známa predovšetkým výrobou skla. V Časti Gápel vznikla v 18. storočí sklárska huta. V roku 1791 pracovali v tamojšej sklárni 3 pece a stupy na drvenie kameňa. Vyrábalo sa tu tabuľové a od roku 1857 aj fúkané sklo. V roku 1904 postavili v osade novú skláreň a brusiareň a výroba sa tak rozšírila o brúsené, ryté, zlátené a o maľované sklo. 

História výroby skla

Sklárstvo patrí medzi najstaršie remeslá. Počiatky sklárstva siahajú až do doby bronzovej. Výroba a spracovanie skla započala v Egypte a Mezopotámii. Výrobky zo skla sú známe aj v mínojskej a mykénskej kultúre. Slávnymi sklárskymi majstrami boli aj Feničania. Najstaršie výrobky zo skla predstavovali malé ozdoby a nádobky. Techník na výrobu skla bolo väčšie množstvo – nádoby sa spracovávali omotávaním okolo hlineného jadra, ktoré sa po vychladení skleného výrobku rozbilo alebo sa výrobky odlievali do foriem. 

Rímske sklo a sklenené výrobky objavené na Slovensku

Rimania vyrábali mnoho rôznych druhov skla – poháre na pitie, sklené hranoly, okenné tabuľky a zrkadlá prostredníctvom rôznych techník. Medzi najluxusnejšie výrobky patrilo takzvané diatretové sklo, ktoré sa vyrábalo sústružením za studena z jedného kusa suroviny, pričom sa okolo nádoby vytvorila akási sieťová výzdoba, ktorá bola spojená s telom nádoby len tenkými tyčinkami. Takýto nález diatretového skla pochádza aj zo Slovenska – bohatého kniežacieho hrobu v Cejkove. 

Ďalšie originálne rímske sklenené výrobky pochádzajú z bohatých kniežacích hrobov zo Zohora a Vysokej pri Morave, z rímskeho vojenského tábora a osady v Gerulate (dnes Bratislava-Rusovce) a iných ojedinelých nálezov. Ďalší vzácny súbor sklenených nádob pochádza z kniežacieho hrobu z konca 3. storočia, ktorý bol objavený v Krakovanoch-Stráže či Ostrovanoch.

Sklo v stredoveku

V stredoveku si získalo svetové meno benátske sklo vyrobené v sklárni na ostrove Murana, blízko Benátok. Toto sklo vynikalo vkusom a umeleckým prevedením. Muranskí sklári boli majstrami mozaikových prác a priviedli k dokonalosti aj výrobu zrkadiel. Keď bol okolo roku 1680 objavený nový spôsob odlievania skla, stali sa vo výrobe sklených tanierov, tácni a podnosov najlepšími Francúzi.

Z histórie výroby skla na Slovensku

Vôbec prvý známy sklársky cech na Slovensku vznikol v Kremnici v roku 1579. Následne začali sklárske cechy vznikať aj v iných slobodných banských mestách ako v Banskej Bystrici, roku 1655 v Bratislave, od 17. storočia v Bardejove a v Košiciach. Sklárske huty na Slovensku začali vznikať v 17. storočí. Najstaršia sklená huta bola založená v roku 1630 v Novej Bani. Vyrábali v nej hlavne obločné sklo.

Spracovanie skla

Tekutá sklovina sa spracováva fúkaním, lisovaním, liatím ručne alebo strojovo. Následne sa sklo môže upravovať brúsením, leštením, maľovaním, leptaním. Medzi tradičné techniky spracovania skla patrí fúkanie skla. Fúkanie je klasická sklárska technika pre ručné, alebo strojové spracovanie skloviny. Princípom je prichytenie viskóznej skloviny na sklársku píšťalu, do ktorej sa tlačí vzduch. Tento na konci rúrky vytvorí bublinu. Súčasným tlačením vzduchu a otáčaním píšťaly sa sklovina udržiava osovo vycentrovaná čo sklárovi umožňuje pracovať s výrobkom. Na liatie skla sa využívali rôzne drevené či kovové formy. Tabuľové sklo sa vyrábalo  odlievaním do plochých foriem.

Technika fusingové sklo sa používa pri spekaní a tvarovaní skla za pomoci vysokých teplôt. Ako prví používali, techniku podobnú dnešnému fúzovaniu Egypťania a Rimania.

Fotogaléria

Doprava

Cez Valaskú Belú prechádza cesta II. triedy. Obec s najbližšími mestami a obcami spája autobusová doprava. Dopravu do obce zabezpečuje SAD Prievidza a SAD Ilava. Najbližšia železničná stanica je od obce vzdialená 25 km (železničná stanica Nováky) a 27 km (železničná stanica Ilava).

Ako sa dostať do Sklárskeho skanzenu Sklenný sen z kúpeľov v Bojniciach

Sklársky skanzen Sklený sen je vzdialený od kúpeľov v Bojniciach 27,3 km. Cesta autom vám zaberie 31 minút. Z Bojníc pokračujte cez bojnické kúpele smerom na Šútovce a Nitrianske Rudno, tu je potrebné odbočiť smerom na Lešťany a pokračovať až do Valaskej Belej. Ideálne autobusové spojenie s prestupom v Prievidzi trvá 1:20 h. 

Ako sa dostať do Sklárskeho skanzenu Sklenný sen z kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach

Sklársky skanzen Sklený sen je vzdialený od kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach vzdialený 42 km. Cesta autom vám zaberie 45 minút. Z Trenčianskych Teplíc pokračujte smerom na Dubnicu nad Váhom, cez Ilavu až do Valaskej Belej. Vzhľadom na väčšie množstvo prestupov odporúčame cestovať autom. 

Ako sa dostať do Sklárskeho skanzenu Sklenný sen z kúpeľov v Nimnica

Sklársky skanzen Sklený sen je od kúpeľov Nimnica vzdialené 50,3 km, cesta autom vám zaberie 46 minút. Z kúpeľov pokračujte do Púchova, tu pokračujte po ceste č. 49. hlavnou cestou. Následne zíďte z diaľnice výjazdom Ladce/Ilava. Prejdete cez mesto a pokračujte smerom na obec Horná Poruba a Dolná Poruba až do Valaskej Belej. Vzhľadom na množstvo prestupov odporúčame cestovať autom

Parkovanie

Bezplatné zaparkovať môžete pred vchodom do sklárskeho skanzenu Sklený sen.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného na osobu je 4,50 € (aktualizované v roku 2024). Návštevu sklárskeho múzea Sklený sen odporúčame dohodnúť si vopred.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a bližšie informácie nájdete na oficiálnej webovej stránke Sklárskeho skanzenu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Sklársky skanzen Sklený sen
Valaská Belá 20
972 28 Valaská Belá

GPS súradnice: 48.8873531°, 18.3932428°

Postrehy návštevníkov

Veľmi pútavá prezentácia práce sklára, ukážky so sprievodným slovom zaujímavým spôsobom priblížia toto tradičné remeslo malým aj veľkým. Všetky dodatočné otázky budú zodpovedané a okrem zážitkov, ktoré si odtiaľ odnesiete na celý život, si na pamiatku pre seba, ale aj suveníry pre blízkych a priateľov, nakúpite v obchodíku majstra sklára ručne vyrábané dekoračné aj úžitkové predmety. Pre nás to bol úžasný zážitok! Návštevu Sklárskeho skanzenu vrelo odporúčame všetkým, ktorí pôjdu okolo. Nezabudnite sa však objednať, lebo je to nevyhnutné. Telefónne číslo nájdete na webovej stránke Sklárskeho skanzenu.
Maťka H.

Majiteľ pútavým rozprávaním a ukážkami výrobky zo skla, zaujal dospelých a hlavne deti. Sú tam vystavené staré sklárske výrobky a nástroje na ich výrobu. V druhej miestnosti sú vystavené výrobky, ktoré sa dajú kúpiť. Pred domom je malé parkovisko, zmestí sa aj veľký autobus. Odporúčam navštíviť.
Jozef S.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ Lednické Rovné a Sklárske múzeum Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne

Slovenské sklárske múzeum vás prevedie históriou výroby skla na Slovensku až po súčasnosť. Najstarší slovenský sklársky výrobok je z roku 1636. V článku nájdete prierez dôležitých informácií o múzeu od histórie, otváracích hodinách až po možnosť parkovania<strong> </strong>v okolí.

Zistiť viac
Prepoštská jaskyňa, neandertálci Múzeum praveku Bojnice – Prepoštská jaskyňa

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea<em>.</em>

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore