Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne

Galéria M. A. Bazovského je multikultúrnym priestorom, ktorého služby sú určené pre laickú i odbornú verejnosť. Orientuje sa na výtvarné umenie 20. a 21. storočia. Nájdete tu diela umelcov z trenčianskeho regiónu, ale na svoje si prídu aj priaznivci hudby, filmu a umeleckého slova.

Brána

Na čo sa v Galérii M. A. Bazovského môžete tešiť

Bazovského galéria vám počas návštevy priblíži život a dielo Miloša Alexandra Bazovského obohatené aj o súkromné fotografie tohto významného umelca. Len samotná zbierka jeho diel pozostáva z viac než 1000 obrazov, kresieb a gvašov. 

Obdivovať môžete umelecké diela z 20. a 21. storočia od umelcov trenčianskeho regiónu (maľba, grafika a sochárstvo). Nájdete tu výtvarné diela z obdobia formovania základov slovenského výtvarného umenia po roku 1918 až do súčasnosti s prezentáciou významných osobností.

Galéria M. A. Bazovského prepája výtvarné umenie s hudbou, umeleckým slovom a filmom. Zapojenie viacerých zmyslov vám umožní hlbší zážitok z výstavy a umelecké diela sa vám tak dostávajú až pod kožu. Počas svojej histórie má galéria za sebou už 1107 individuálnych a kolektívnych výstav, čo je priemerne 27 výstav ročne.

Galéria M. A. Bazovského a jej expozície

  • I. poschodie je vyhradené súboru najvýznamnejších diel Miloša Alexandra Bazovského (1899 – 1968). Nájdete tu jeho olejomaľby, gvaše, tempery ale aj kresby.
  • Suterén je vyhradený slovenskému sochárstvu od 20. storočia až po súčasnosť.
  • Premenné výstavy tvoria najväčšiu plochu galérie. Sústredené sú na I. a II. poschodí.

Galéria M. A. Bazovského a jej história

Za vznikom galérie v roku 1969 stáli výtvarníci okolo maliara Ladislava Moška, ktorý bol aj prvým riaditeľom galérie. Založili ju rok po smrti národného umelca Miloša Alexandra Bazovského. V tomto období sídlili v kláštornom komplexe na Mierovom námestí z 19. storočia. Začalo sa obdobie budovania zbierkového fondu a zostavovanie prvých 3 trvalých expozícií, ktoré boli sprístupnené verejnosti v roku 1979.

Galérii sa postupne darí rozširovať zbierkový fond. Budujú sa partnerstvá a usporadúvajú mnohé výstavy doma i v zahraničí. V roku 1991 galériu začlenili pod správu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, odvtedy je jej oficiálny názov – Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne (GMAB).

V čase uplatňovania reštitučného zákona sa sídlo galérie vrátilo pôvodným majiteľom a to reholi piaristov na Slovensku. Ako nový objekt pre potreby GMAB bola vybraná historická budova z konca 19. storočia na Palackého ulici číslo 27. Po nevyhnutnej rekonštrukcii objektu, ktorá prebiehala od roku 1996, sa sem galéria Bazovského presťahovala v roku 2001.

Fotogaléria umeleckých diel

Míľniky

  • 1969 – Založenie galérie na čele s riaditeľom Ladislavom Moškom (túto funkciu zastával až do roku 1992).
  • 1979 – Sprístupnili sa prvé 3 trvalé zbierky:
    • výber z diel M. A. Bazovského;
    • časť zbierky slovenského výtvarného umenia 20. storočia; 
    • výtvarného umenia trenčianskeho regiónu.
  • 1979 – 1991 Rozširuje sa zbierkový fond a poriadajú sa výstavy doma i v zahraničí.
  • 2001 – Galériu presťahovali do nového sídla na Palackého ulici.
  • 22. marca 2002 – GAMB otvára nové priestory širokej verejnosti.

Stručný životopis Miloša Alexandra Bazovského (1899 – 1968)

Miloš Alexander Bazovský na fotografii


M. A. Bazovský sa narodil 11. januára 1899 v Turanoch nad Váhom, kde jeho otec pôsobil ako učiteľ.

Maliarske vzdelanie získal štúdiom na Akadémii výtvarných umení v Prahe (1919 – 1924), Budapešti a na súkromnej viedenskej maliarskej škole. Do študentského obdobia sa datuje aj počiatok jeho maliarskej tvorby.

Po ukončení štúdií sa vrátil do rodných Turian. V roku 1931 sa presťahoval do Martina. V historickom prostredí Turca mal dostatok inšpirácie, ktoré pretvoril do svojej tvorby. Venoval sa tu prevažne krajinomaľbe. V dielach začal uplatňovať sumárnejší abstraktný tvar pre vyjadrenie skutočnosti. V 50. rokoch, aj napriek tomu, že trpel existenčnými problémami, sa jeho tvorba vyhranila do najsugestívnejších podôb. Patria sem farebné, chvíľami až surrealistické, zátišia a krajinky.

Umelec, vo veku 69 rokov, umiera 15. decembra 1968. Pochovali ho v Trenčíne.

Jeho diela nájdeme skoro vo všetkých slovenských galérií, ale aj v súkromných zbierkach doma a zahraničí. V Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne nájdete bezpochyby najrozsiahlejšiu zbierku jeho diel na jednom mieste.

Na fotografii vľavo: Miloš Alexander Bazovský, zdroj: GMAB v Trenčíne

1

Doprava

Zo železničnej alebo aj autobusovej stanice vás ku Galérii Bazovského navedie červená turistická značka, ktorá vedie až k Trenčianskemu hradu. Značku opustíte tesne pri vstupe na pešiu zónu na Námestí SNP. Pešou chôdzou to zaberie necelých 10 minút.

Trenčianska Galéria M. A. Bazovského leží len pár kilometrov od Trenčianskych Teplíc. Návštevu galérie preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v Kúpeľoch Trenčianske Teplice. alebo pobytom v Kúpeľoch Nimnica.

Trenčianske Teplice Trenčín, 13,5 km

  • Z kúpeľov Trenčianske Teplice  premáva do Trenčína pravidelná autobusová doprava.
  • Autom cesta trvá okolo 20 minút. V Trenčianskej Teplej sa z cesty 516 napojte na cestu I/61.

Kúpele Nimnica Trenčín, 44,0 km

  • Z kúpeľov Nimnica sa do Trenčína dostanete kombináciou autobusového a vlakového spojenia s prestupom v Púchove.
  • Autom cesta trvá okolo 45 minút v prípade využitia diaľnice D1.

Kúpele Piešťany Trenčín, 50,0 km

  • Z kúpeľov Piešťany sa najrýchlejšie prepravíte do Trenčína s použitím vlakovej dopravy.
  • Autom máte na výber cestu po D1, alebo cestu prvej triedy I/61.

Parkovanie

Najideálnejšie parkovanie sa nachádza v Parkovacom dome na adrese Palackého ulici, necelých 50 metrov od trenčianskej galérie Bazovského. Parkovanie je spoplatnené, cena sa pohybuje od 1,00 €/hod.

Mapa miesta

Program/Akcie

Galéria MAB sa venuje aj kultúrno-vzdelávacím aktivitám, ktoré sú určené pre širokú verejnosť od najmenších návštevníkov až po odbornú verejnosť, ako sú:

  • komentované prehliadky premenných výstav; 
  • odborné prednášky;
  • tvorivé stretnutia – Ateliér pre seniorov, Večerný ateliér alebo Príbehy umenia (rozprávanie o dejinách výtvarníctva, prehliadky aktuálnych výstav s odborným výkladom);
  • koncerty vážnej hudby.

Na dočasných výstavách galéria prezentuje diela zo slovenskej, ale aj medzinárodnej umeleckej tvorby. 

Postrehy návštevníkov

Úžasné miesto, každý mesiac sa konajú nejaké výstavy či podujatia, niekoľko krát som tam bola s mojím 7-ročným synom a aj tomu sa veľmi páčilo.
Miriam M.

Vernisáž výstavy Horizonty súčasnosti 2019 . Veľa nadšencov, krásne vynovené priestory, info pult aj reinštalácia Bazovského expozície = super!!!.
Juraj J.

Vstupné/Cenník

Základné vstupné pre dospelého sa pohybuje okolo 2,00 €. Deti, študenti a seniori platia polovičné vstupné. K dispozícii sú aj zvýhodnené vstupenky pre skupiny, rodinné vstupné.

Deti do 6 rokov, zamestnanci TSK a OvZP TSK, novinári, pracovníci galérií, žiaci a študenti umeleckých škôl, pedagogický dozor a držitelia preukazu ZŤP maju vstup do galérie zdarma.

Tvorivé podujatia poriadané galériou sú sprístupnené za poplatok – okolo 3,00 € pre dospelú osobu, deti platia opäť iba polovičné vstupné.

Aktuálny cenník vstupného nájdete na oficiálnej webovej stránke Galérie M. A. Bazovského, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Galéria je otvorená od utorka do soboty. V pondelok, v nedeľu a počas inštalácie nových výstav je galéria zatvorená.

Orientačné otváracie hodiny:

  • Utorok – Piatok 9:00 – 17:00 hod.
  • Sobota 10:00 – 17:00 hod.

Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Galéria M. A. Bazovského, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne má za sebou už 50-ročnú históriu.

Kontakt

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne
Palackého 27
91101 Trenčín

GPS súradnice: 48.896247°, 18.042280°

Mohlo by vás zaujímať

Radenov dom v Čičmanoch (expozícia Považského múzea) Čičmany – história, kultúrne pamiatky a múzeum

Rázovitá slovenská obec Čičmany, ktorá leží uprostred krásnej fatranskej prírody, privíta ročne množstvo turistov. Lákadlom sú najmä tradičné ľudové prejavy – čičmiansky folklór, architektúra a azda najznámejší čičmiansky vzor. Spoznajte s nami históriu a tradičný život v Čičmanoch.

Zistiť viac
Kaštieľ Lednické Rovné a Sklárske múzeum Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne

Slovenské sklárske múzeum vás prevedie sklárskou históriou výroby skla na Slovensku až po súčasnosť. Je tu vystavený aj najstarší slovenský sklársky výrobok z roku 1636. V článku nájdete prierez dôležitých informácií o múzeu od histórie až po otváracie hodiny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore