Letecké múzeum Slavnica

Letecké múzeum Slavnica ponúka výstavu unikátnych lietadiel pod holým nebom. Múzeum je krásnou ukážkou práce horlivého úsilia milovníkov leteckých strojov a lietania vôbec. V článku nájdete súhrn základných informácií o letisku, jeho polohe, otváracích hodinách a snáď aj niečo navyše, čo vás zaujme a podnieti k osobnej návšteve slavnického múzea.

Letecký záber na slavnické múzeum lietadiel

Niečo o vzniku leteckého múzea

Hlavným impulzom pre vznik tohto múzea bolo, keď mesto chcelo zošrotovať starú stíhačku. Milovníci lietadiel preto postupne poskupovali stroje ako napríklad Mig-15, Li-2, Čmelák alebo Mi-2 z letky Ministerstva vnútra. 

Najväčším lietadlom je určite 134A, ktoré vyrábala spoločnosť Tupolev v Sovietskom zväze v rokoch 1966 – 1984. Nadšenci Aeroklubu Dubnica nad Váhom už týmto spôsobom zachránili 9 lietadiel a jeden vrtulník. 

Míľniky letiska Slavnica

  • 1948 – založenie odbočky Slovenského národného aeroklubu v Domove mladých v Dubnici nad Váhom. Prvé letisko bolo svahové, pod Ostrým vrchom;
  • 1949 – postavenie prvého dreveného hangáru v obci Kolačín;
  • 1951 – založenie rovinného letiska aeroklubu Dubnica. Nachádzalo sa medzi škodovými závodmi Dubnica nad Váhom a obcou Prejta;
  • 1953 – zrušenie letiska z dôvodu výstavby strojárskeho závodu v Dubnici;
  • 1958 – dohoda o výstavbe nového letiska pri obci Slavnica;
  • 1963 – slávnostné otvorenie nového letiska Aeroklubu Dubnica nad Váhom pri obci Slavnica.

Koho múzeum zaujme a poteší?

Či už ste fanúšik lietania, náhodný cestovateľ, alebo aj návštevník neďalekých kúpeľov Trenčianske Teplice, veríme, že Letecké múzeum Slavnica vás dokáže zaujať. Ponúka zaujímavú zbierku vyslúžilých lietadiel, ktoré nadšenci letiska postupne zozbierali a vy máte možnosť si ich z tesnej blízkosti pozrieť v ich autentickom prostredí, a to pod šírym nebom.

Návštevu múzea lietadiel pri Slavnici doporučujeme kedykoľvek. Je to ideálne miesto, kde si dospelí aj deti prídu na svoje. Návštevníkom je k dispozícii i reštaurácia, kde sa môžete s ratolesťami osviežiť, prípadne zahriať.

Výlet do múzea môžete ukončiť oddychom v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Kúpele Trenčianske Teplice ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Ak ste horlivými nadšencami letectva a leteckej techniky, určite navštívte aj jedno z najznámejších podujatí na Slovensku – Letecké dni na Sliači. Pri leteckej a akrobatickej šou sa vám predstavia vojenské, ale aj civilné zložky letectva a vojenskej techniky. Ak ste zase nadšencami vojenskej histórie, v svetoznámom kúpeľnom meste Piešťany nájdete Vojenské historické múzeum, ktoré dokumentuje vojenské dejiny Slovenska.

Fotogaléria

Doprava

Letecké múzeum Slavnica sa nachádza na strednom Považí, severne od Dubnice nad Váhom, pri obci Slavnica v Ilavskom okrese. Poloha múzea v blízkosti diaľnice D1 a cesty prvej triedy I/61 (Bratislava – Senec) z neho robia ideálnu zastávku a spestrenie vašich výletov v tomto kraji.

V blízkosti letiska sa nachádza aj autobusová zastávka, ktorá je od Leteckého múzea Slavnica vzdialená cca 10 minút chôdze.

Trenčianske Teplice – Slavnica, 17,0 km

  • Z kúpeľov Trenčianske Teplice sa do obce Slavnica dostanete aj autobusovou dopravou, s prestupom v Dubnici nad Váhom. Aj napriek malej vzdialenosti sa čas odhaduje okolo 1,5 hodiny.
  • Osobným autom cesta zaberie okolo 25 minút. V Trenčianskej Teplej z  cesty 516 prejdete na  I/61 smer Dubnica nad Váhom.

Kúpele Nimnica – Slavnica, 30,0 km

  • Pri autobusovej doprave je nutné počítať minimálne s jedným prestupom a to v Púchove. Odhadovaný čas cesty je okolo 1,0 – 1,5 hod. .
  • Autom vám cesta k leteckému múzeu zaberie okolo 30 – 40 minút.

Parkovanie

Najbližšie verejné parkovisko k areálu letiska nájdete pri maloobchode Diana necelých 12 minút chôdze (GPS: 48.997794°, 18.180047°).
Parkovanie je možné aj priamo v areáli letiska za poplatok.

Mapa miesta

Program/Akcie

Na letisku sa pravidelné konajú rôzne akcie, o ktorých informuje správca Leteckého múzea Slavnica – Aeroklub Dubnica na svojich facebookových stránkach. Odkaz na ich FB stránky nájdete nižšie v Súvisiacich odkazoch.

Postrehy návštevníkov

Nemám čo vytknúť. Možnosť skokov z lietadla. Malé pohostenie, rozhodne to nieje na dlho, to len obzrieť pár lietadiel, v pozadí Vršatec.
N. M.

Otvorene múzeum starších lietadiel, stíhačiek, vrtuľníkov. Exponátov nie je veľa, ale na oboznámenie sa so strojmi stačí. Spojene spolu so športovým letiskom pre paragánov. Úžasná atmosféra. Je sa na co pozerať.
Iveta M.

Otváracie hodiny a vstupné/cenník

Letisko je otvorené počas celého týždňa v priebehu dňa. Vstup do Leteckého múzea Slavnica je bez poplatku.

Pre aktuálne informácie ohľadom otváracích hodín a vstupných poplatkov, prosím, navštívte oficiálne webové stránky Aeroklubu, pod ktorý spadá aj prevádzka Leteckého múzea Slavnica. Oficiálne stránky uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Video

Kontakt

Aeroklub Dubnica nad Váhom, o.z.
Letisko Slávnica č.8
01854 Slávnica

GPS súradnice: 48.998133°, 18.189986°

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ v celej svojej kráse. Pohľad z výšky odkrýva jeho nepravidelný tvar a rozsiahlosť. Dubnický kaštieľ a Grotta v súčasnosti a minulosti

Milujete históriu a zaujíma vás rod Ilešháziovcov? Potom navštívte dubnický kaštieľ. Múzeum, ktoré vám priblíži nielen históriu tohto starého rodu, ale aj mesta a regiónu Dubnice nad Váhom. Poďte s nami objaviť jeho poklady.

Zistiť viac
Kaštieľ Lednické Rovné a Sklárske múzeum Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne

Slovenské sklárske múzeum vás prevedie sklárskou históriou výroby skla na Slovensku až po súčasnosť. Je tu vystavený aj najstarší slovenský sklársky výrobok z roku 1636. V článku nájdete prierez informácií o múzeu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore