> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Rajecké Teplice > Výlety Rajecké Teplice a okolie

Výlety Rajecké Teplice a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_82feb61a26ad97c9e247055ad78ac036"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Pohľad na Vrátnu dolinu z Poludňového grúňa

V prípade, že sú vám Rajecké Teplice už "primalé" a všetky turistické atrakcie ste už pobehali, neobávajte sa, že by ste sa tu nudili. Ak potrebujete poradiť kam na výlet z rajeckých kúpeľov, tak ste tu správne. Je síce potrebné vyhradiť si trochu viac času na výlet mimo kúpeľného mesta, ale pokiaľ viete, čo chcete vidieť a ako ďaleko sa to nachádza, stíhate to.

V okolí Rajeckých Teplíc nájdete hneď niekoľko zaujímavých tipov na výlety. Vybrať si môžete zo stredovekých hradov, malebnej prírody ako stvorenej na turistiku a cykloturistiku, či atrakcií, ktoré nenájdete takmer nikde inde – splav Váhu na pltiach a Slovenský betlehem.

Vďaka rôznorodej ponuke atrakcií v okolí Rajeckých Teplíc, ten pravý výlet na skrátenie voľného času si počas pobytu v Rajeckých Tepliciach nájde určite každý.

Za názvom turistickej zaujímavosti uvádzame vzdialenosť pre lepšiu orientáciu a jednoduchšie plánovanie kam na výlet z Rajeckých Teplíc.

Hrady a zámky

Kuneradský zámok – 7 km

Bývalý lovecký kaštieľ je postavený v krásnom secesnom štýle podľa francúzskej architektúry. Po rokoch chátrania a nešťastných požiaroch získal nových majiteľov. Tí sa pustili do rekonštrukcie, ktorej cieľom má byť celková obnova stavby a sprístupnenie zámku širokej verejnosti.

Lietavský hrad – 14 km 

Na skalnom brale sa majestátne týči jeden z najzachovalejších stredovekých hradov a druhý najväčší na Slovensku, známy Lietavský hrad. Ako to už bývalo v tých časoch zvykom, spočiatku slúžil ako strážny, avšak v priebehu dejín ho zastihol osud jemu podobných hradov na Považí.

Budatínsky hrad 17 km

Na sútoku riek Váh a Kysuca, tróni prekvapujúco zachovalý, Budatínsky hrad. Obklopený rozsiahlym historickým parkom priam láka bližšie spoznať jeho históriu a prehliadnuť si všetky jeho zákutia. Najskôr bol hradom, neskôr zámkom a dnes slúži ako múzeum širokej verejnosti.

Hrad Strečno 25 km

Na majestátnom vysokom brale sa týči strážca Strečnianskeho priesmyku - stredoveký hrad Strečno. Ponúkne vám oveľa viac ako len notoricky známy obraz hradu a vlniacu sa rieku Váh v údolí pod ním. 

Starý hrad Varín 30 km

Pravdepodobne vám bude známejší hrad Strečno. Možno ste však netušili, že má neďaleko svojho staršieho brata – Starý hrad Varín. Aj keď je menej slávny, stojí za to, aby ste si k nemu naplánovali svoj výlet. Obzvlášť, keď sa vám z neho naskytne jedinečný výhľad na jednu podmanivú prírodnú pamiatku.

Považský hrad – 34 km

Popri relaxovaní v kúpeľoch máte možnosť navštíviť taktiež tieto zaujímavé miesta. Snáď najznámejším je Považský hrad, ktorý vyčnieva na strmom vrchu na pravom brehu rieky Váh.

Historické zaujímavosti a sakrálne pamiatky

Zrúcanina Kostola sv. Heleny Stránske – 3 km

Na potulkách Rajeckou dolinou natrafíte na rôzne turistické zaujímavosti, ale zrúcaninu gotického kostola zo 14. storočia len tak hocikde nenájdete. Či už ste milovníkom cyklistiky, alebo zaujímavých pikošiek z histórie, nájdete si určite to svoje. Príďte teda pozrieť ruinu Kostola sv. Heleny do Stránskeho.

Obec Čičmany – 26 km 

Dedinka preslávená svojou ľudovou architektúrou a najmä domčekmi vyzdobenými ako perníkové chalúpky. Čičmiansky vzor sa stal slávnym široko-ďaleko a dnes ho nájdeme nielen na dreveniciach priamo v obci.

Prírodné zaujímavosti

Orchidey v okolí Rajca 6, 5 km

Keď počujeme slovo orchidea, dýchne na nás exotická vôňa trópov. Mnohí netušia, že okolie mestečka Rajec v Rajeckej kotline je známa botanická lokalita, kde rastú unikátne orchidey. V katastrálnom území Rajca bolo zistených 22 druhov a jeden medzidruhový kríženec.

Chránené šujské rašelinisko 9 km

Chránené šujské rašelinisko je národná prírodná rezervácia a unikátny ekosystém. Miestni ho nazývajú Čierne blato, názov je odvodený od čiernej rašeliny. Kedysi sa tu rašelina ťažila, dnes je toto územie útočiskom pre viaceré vzácne živočíchy a rastliny. Preto pri jeho návšteve dbajte na podmienky ochrany prírody. 

Turistické a náučné chodníky

Cyklotúra Rajeckou dolinou 

Rajecká dolina je stvorená nielen na turistiku, ale aj na cyklotúry. Cyklotrasa Rajeckou dolinou vás prevedie jej najkrajšími miestami. Okrem krásnej prírody na vás čakajú mnohé zaujímavostí a pamiatky tohto regiónu. Trasa je vhodná pre rekreačných cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi.

Skalky – 3 km

Vrch Súľovských skál nad Rajeckými Teplicami je obľúbenou turistickou trasou s lesnými cestičkami a dobrým značením. Známe sú rôznymi skalnými útvarmi a tiež skalnými stenami vhodnými pre lezcov. Na vrchu nájdete aj prístrešok so stolom a lavicami pre turistov.

Náučný chodník okolím Rajeckého hradu – 6,5 km

Počuli ste už o Rajeckom hrade? Existoval len jedno storočie, preto ho väčšina z nás nepozná. Ak by ste chceli vedieť, kde kedysi stál a zároveň absolvovať príjemnú prechádzku, zavítajte do mesta Rajec a vydajte sa po Náučnom chodníku okolím Rajeckého hradu, ktorý vás dovedie priamo k jeho nálezisku.

Národná prírodná rezervácia Kľak – 30 km

Názov nesie podľa svojho vrcholu Kľak, ktorý ponúka nádherný výhľad na okolité vrchy. Dostať naň sa môžete z rôznych východiskových bodov, odkiaľ vás už bude sprevádať turisticky značená trasa. Unikátna je svojou vápencovou vegetáciou a bukovým pralesom.

Súľovské skaly – 40 km 

Národná prírodná rezervácia je vyhľadávanou turistickou atrakciou pre svoje nádherné vápencové skalné útvary. Turistické trasy vás prevedú po všetkých ich zákutiach vrátane známej gotickej brány a bývalého Súľovského hradu.

Národný park Malá Fatra – 43 km

Národný park Malá Fatra ukrýva množstvo krásnych prírodných úkazov, preto sa radí medzi slovenské prírodné skvosty. Členitý reliéf je charakteristický bralami, tiesňavami a skalnatými štítmi. Dve tretiny územia zaberajú lesy. Zastúpené sú tu pestré rastlinné a živočíšne spoločenstvá. Malá Fatra predstavuje raj pre návštevníkov, ktorí hľadajú pokoj a odpočinok.

Lyžiarske strediská

  • Skipark Rajecká Lesná – 13 km
  • Lyžiarske stredisko Fačkovské sedlo Kľak – 23 km
  • Lyžiarske stredisko Javorinka – Čičmany – 27 km

Ostatné

Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej – 13 km 

Nielen počas vianočného obdobia, ale po celý rok, môžete obdivovať v Rajeckej Lesnej  jeden z najväčších slovenských betlehemov. Výjavy zobrazené a vyrezané do dreva vás chytia za srdce a istotne si v nich nájdete svoj obľúbený kút našej krajiny.

Plte na Váhu – 24 km

Jedinečný zážitok na vode si zaručene užijete pri splavovaní plťou na rieke Váh. Očarí vás ničím neporušená príroda ako aj výhľady, ktoré z cesty cez okno auta určite neuvidíte.

Radenov dom v Čičmanoch (expozícia Považského múzea)

Čičmany – história, kultúrne pamiatky a múzeum

Rázovitá slovenská obec Čičmany, ktorá leží uprostred krásnej fatranskej prírody, privíta ročne množstvo turistov. Lákadlom sú najmä tradičné ľudové prejavy – čičmiansky folklór, architektúra a azda najznámejší čičmiansky vzor. Spoznajte s nami históriu a tradičný život v Čičmanoch.

Čičmany – história, kultúrne pamiatky a múzeum Čítať viac

Návrat hore