Vrch Holíš nad vodnou nádržou Nosice

Vrch Holíš je obľúbeným miestom výletov klientov užívajúcich si liečebný pobyt v kúpeľoch Nimnica. Ide o nenáročnú prechádzku, ktorú môžete absolvovať počas celého roka. Z vrcholu sa vám naskytnú najkrajšie výhľady nielen na kúpele, Nosickú priehradu, ale aj široké okolie.

Dvojkríž na vrchole Holíša nad Nosickou priehradou

Hradisko Holíš patrí medzi najvyššie sídliská na Považí

Hradisko Holíš na vrchu s rovnomenným názvom obývali ľudia púchovskej kultúry a patrí medzi najvyššie sídliská na Považí. Púchovská kultúra vznikla niekedy v 3. storočí p.n.l. splynutím lužického ľudu a nových prisťahovalcov – Keltov. Kelti boli majstrami v spracovaní železa a ako jedni z prvých začali na našom území používať hrnčiarsky kruh na výrobu keramiky. Ľud púchovskej kultúry ako prví razil aj vlastné mince.

Púchovská kultúra zanikla niekedy v prvých desaťročiach n.l. v dôsledku vojen vyvolaných tlakom germánskych kmeňov.

Nádherné výhľady z Holíša

Vrch Holíš sa nachádza  v nadmorskej výške len 533 m.n.m., napriek tomu sa vám z vrcholu naskytnú nádherné výhľady na okolitú krajinu. Za dobrej viditeľnosti uvidíte aj časti hrebeňa Malej Fatry, Veľký a Malý Manín, Súľovské skaly a Vršatské bralá. Okrem toho budete mať odtiaľto najkrajší výhľad na vodnú nádrž Nosice. Pri dobrom počasí môžete dovidieť až na Martinské hole.

Lesná cesta vedúca k vrcholu je s miernym stúpaním. Až pred posledným už prudším stúpaním sa nachádza altánok s lavicami a ohniskom. Na vrchole Holíša sa nachádza drevený kríž. Vedľa kríža je kovovú ružicu, ktorý ukazuje aké kopce odtiaľto vidíte. Okrem už spomínaných uvidíte aj vrch Klapy.

Foto / Zdroj: Panoramatický výhľad z vrchu Holíš nad Nosickou priehradou / wikimedia.org / finder / licencia CC
Foto / Zdroj: Panoramatický výhľad z vrchu Holíš nad Nosickou priehradou / wikimedia.org / finder / licencia CC

Trasa na vrch Holíš z kúpeľov Nimnica

Z Nimnice vedie na vrch Holíš modrá turistická značka. Prejdete pomedzi budovy kúpeľov na lesnú cestu. Cesta na vrchol trvá asi 30 min.,vzdialenosť je cca 2,5 km. Naspäť do kúpeľov sa dostanete rovnakou trasou ako ste prišli. Ak sa vyberiete po žltej značke, dostanete sa až na vrch Klapy, vzdialený asi 6,5 km. 

Po túre na vrch Holíš si môžete oddýchnuť v miestnych kúpeľoch Nimnica. Kúpele Nimnica ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci liečebných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Parkovanie

Parkovanie nájdete bez problémov. Bezplatné, resp. platené parkovisko sa nachádza v kúpeľoch Nimnica pred liečebným domom Salvator.

Mapa miesta

GPS súradnice

Vrch Holíš: 49.1487928°, 18.3683816°

Vstupné/Otváracie hodiny

Vrch Holíš je voľne prístupný celoročne bez obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Nenáročný výlet z Nimnických kúpeľov, cca 2.5 km, okrem jedného úseku nenáročné stúpanie, pred koncom sa sa posedieť v krytom altánku, na vrchole je tiež stôl a dve lavice.
Mr. Br

Kopec nad kúpeľmi Nimnica… chodník vedie cez les…na vrchole kríž, a kruh so značkami miest a kopcov…výhľady super.. panoramatické…vidno aj vápeč aj kopce Malej a Veľkej Fatry.. mesto Púchov… z vrcholu som pokračovala až do Púchova… cez salaš po žltej… never-ending story 😉 stále rôzne skratky, ktoré človeka vedia pomýliť…preto je dobré mať mapy online 🙂
Zuzana Š.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Považský hrad Považský hrad

Okolie Nimnice je bohaté na historické pamiatky. Popri relaxovaní v nimnických kúpeľoch máte teda možnosť navštíviť taktiež tieto zaujímavé miesta. Snáď najznámejším je Považský hrad, ktorý vyčnieva na strmom vrchu na pravom brehu rieky Váh.

Zistiť viac
Pohľad z cesty na Veľkú Skalku Kláštor Veľká Skalka

Kláštor Veľká Skalka patrí k miestam, ktoré vo vás prebudia mystický pokoj a pokoru. Jaskyňa, kláštor či kostolík poskytujú príležitosť zamyslieť sa nad svojím životom, alebo len na chvíľu spomaliť a vychutnať si prítomnosť.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore