Zoologická záhrada v Bojniciach

ZOO Bojnice patrí medzi najnavštevovanejšie zoologické záhrady na Slovensku. Leží v čarokrásnom prostredí mesta Bojníc, neďaleko známeho Bojnického zámku. Návšteva Zoo Bojnice s deťmi môže byť zážitkom, ale zároveň aj poučením, že prírodu a zvieratá treba ochraňovať.

Pavilón zebier v ZOO Bojnice

ZOO Bojnice je najstaršou zoologickou záhradou na Slovensku

Národná zoologická záhrada Bojnice je najstaršou zoologickou záhradou na Slovensku. Otvorená bola 1. apríla 1955. Jej rozloha je v 41 hektárov. Je domovom viac ako 360 druhov zvierat s celkovým počtom viac ako 2700 exemplárov z celého sveta. Areál zoo je čiastočne svahovitý, zalesnený, s voľnými lúkami a prirodzeným členením jednotlivých expozícií a pavilónov.

Čo môžeme vidieť v ZOO Bojnice?

  • Pavilón Slonov a menších afrických druhov,
  • Expozícia Medveďov Hnedých,
  • Voliéry Papagájov a exotického vtáctva,
  • Detská Zoo expozícia s domácimi druhmi zvierat,
  • Výbehy kopytníkov,
  • Vodné vtáctvo, ostrov a pavilón lemurov, expozícia tamarínov a pásovcov,
  • Voliéry vodného vtáctva,
  • Voliéry dravých vtákov a sov,
  • Voliéry supov a kondorov,
  • Australská fauna,
  • Pavilón primátov,
  • Expozície šeliem,
  • Výbehy veľkých vtákov,
  • Akváriá a teráriá,
  • Expozícia Ázijskej fauny,
  • Skleník Motýľov,
  • Naučný chodník karpatskej fauny.
Samica bažanta pestrého (Bažant Edwardsov)

Čo môžeme zažiť v ZOO Bojnice?

Návšteva ZOO v Bojniciach môže byť nezabudnuteľným zážitkom najmä pre deti. Okrem množstva zvierat, ktoré v ten deň uvidia, sa môžu dosýtosti vyhrať na detskom ihrisku a v Detskej ZOO. Práve tu majú deti možnosť aj pohladkať zvieratká ako somáriky, kozy či ovce.

ZOO Bojnice pripravuje pre návštevníkov rôzne predstavenia so zvieratami alebo zážitkové programy, ktoré ponúkajú návštevníkom nevšedný pohľad na zoo či prácu v zoo. Pri záujme o tieto predstavenia je však potrebné kontaktovať ZOO niekoľko dní vopred.

V areáli bojnickej ZOO sa nachádza aj vyhliadková plošina s výhľadom na Bojnický zámok. Práve toto miesto je jedno z najfotografovanejších častí Bojníc, ak sa sem vyberiete, nezabudnite si spraviť fotografiu do rodinného albumu. V samotnom areáli ZOO Bojnice sú k dispozícii pre návštevníkov bufety s občerstvením a obchodíky so suvenírmi.

Zaujímavosti

  • Národná ZOO Bojnice je jedinou štátnou zoologickou záhradou v SR. Jej zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR.
  • Bojnická ZOO má najväčšiu kolekciu zvierat zo všetkých slovenských ZOO. Približne 260 druhov z tejto kolekcie vystavuje ako jediná ZOO na Slovensku.
  • ZOO Bojnice ako jediná na Slovensku chová slona afrického.
  • Zoologická záhrada v Bojniciach venuje veľkú pozornosť zachovaniu ohrozených populácií fauny, zoológovia sú zapojení do reintroindukcie – programu, keď sa zviera narodí a chová v zajatí, a potom sa vracia na územia, kde kedysi žil alebo stále žije tento druh. Špeciálnou pýchou Bojnickej ZOO sú dva bažanty Edwards. Počet týchto vtákov bol v Ázii znížený na nulu. Dvaja jedinci narodení v Bojnickej ZOO boli zaslaní do ich prirodzeného biotopu.
  • Bojnická ZOO je domovom páru Mačiaka Rolowayovho – opice zo západnej Afriky. V jeho domovine nemohla byť populácia zachránená. Vo svete ostalo len 33 jedincov, všetky žijú v zajatí. Bojnická ZOO je jediná v Európe, kde sa môžete stretnúť s týmto druhom.

Fotografie

Doprava

Mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7. Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Pár kilometrov od ZOO nájdete i obľúbené kúpele, kde sa môžete pristaviť a ochutnať liečivú silu bojnických termálnych prameňov. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Bojniciach, určite neoľutujete.

Parkovanie

Národná ZOO Bojnice nemá k dispozícii pre svojich návštevníkov vlastné parkovacie miesta. Pohodlne však môžete zaparkovať v Bojniciach na mestských alebo súkromných parkoviskách.

V meste sa nachádza niekoľko dostupných parkovísk, ktoré sú spoplatnené (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Jednotlivé atrakcie môžu mať k dispozícii vlastné parkoviská. Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil. Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku.

Mapa miesta

Program/Akcie zoologickej záhrady v Bojniciach

ZOO Bojnice pravidelne usporadúva rôzne podujatia a programy pre deti i dospelých. Obľúbené sú zážitkové programy, kedy sa každý z nás môže na jeden deň stať ošetrovateľom zvierat či kuchárom v ZOO. Národná zoologická záhrada tiež spolupracuje so školami formou výučbových programov či táborov pre deti. ZOO Bojnice pravidelne organizuje i rôzne podujatia k medzinárodným či svetovým dňom. Pripravované podujatia nájdete na oficiálnej webovej stránke ZOO Bojnice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

ZOO ako vždy nesklamala. Počasie vyšlo bolo krásne. Prešli sme ju skoro celu a videli kopec roboty čo sa v nej porobilo resp. stále sa robí zveľaduje.
Stanislav S.

Super zoo. Vstupné 8€ dospelá osoba. Obhliadka trvalá aj s veľkým okruhom do kopca cca 3 hodiny ☺️
Veronika M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje od 4,00 € do 8,00 €. Otváracie hodiny sa môžu líšiť v závislosti od sezóny.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke ZOO Bojnice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mohlo by vás zaujímať

Hojdačky, preliezky sú ideálne pomôcky pre vyplnenie voľného času detí. Kam s deťmi v Bojniciach

Kam s deťmi v Bojniciach? Ak plánujete navštíviť mesto Bojnice, vaše ratolesti budú mať o zábavu postarané. Okrem známych atrakcií, tu môžete natrafiť aj na tie menšie, v blízkosti turisticky atraktívnych miest. Zabaviť sa v labyrinte zrkadiel, do sýtosti sa vyšantiť na skákacích hradoch či spoznať dinosaury.

Zistiť viac
Plážové kúpalisko Bojnice – detské ihrisko pri vodnej nádrži Plážové kúpalisko Bojnice

Plážové kúpalisko Bojnice, každoročne privíta mnohých návštevníkov. Kúpalisko má k dispozícii okrem bazénov aj väčšiu vodnú plochu, rôzne športoviská, ale i detské ihriská. O zábavu sa postarajú rôzne hudobné skupiny na festivaloch, ktoré sa na plážovom kúpalisku konajú v priebehu letných mesiacov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore