Dom ilúzií v Bojniciach

Dom Ilúzií v Bojniciach je zdroj nezabudnuteľných zážitkov pre malých i pre veľkých. Ak nebudete vedieť kam s deťmi v Bojniciach, nevynechajte túto obľúbenú turistickú atrakciu. Môžete si byť istí, že v Dome ilúzií nebudete veriť vlastným očiam, a to doslova.

Legendy – Dom Ilúzií Bojnice

V Dome ilúzií neuveríte vlastným očiam

Dom Ilúzií sa nachádza na námestí neďaleko Bojnického zámku či bojnických kúpeľov. Návšteva tejto jedinečnej galérie a múzea v jednom je zážitkom pre malých i pre veľkých. Dom ilúzií je atraktívna turistická atrakcia, ktorá sa zameriava na optické ilúzie, trikartové umenie a moderné formy zobrazovania reality. Cieľom všetkých uvedených umeleckých smerov je vytvorenie vizuálnych ilúzií a optického klamu, ktoré dokážu oklamať ľudský mozog. 

Čo na vás čaká v Dome ilúzií v Bojniciach?

V Dome ilúzií na vás čakajú mnohé optické ilúzie, s ktorými sa môžete hrať či lúštiť optické hádanky. Čakajú na vás najznámejšie optické ilúzie, ale i rôzne zaujímavé umelecké diela a umelecké inštalácie. Nezabudnite si vziať so sebou fotoaparát, pretože fotografovanie a dotýkanie sa vystavených exponátov je vítané. 

Fotografie

Dom Ilúzií Bojnice

Dom Ilúzií Bojnice zdroj: FB Dom Ilúzií

Kaleidoskop – Dom Ilúzií Bojnice

Kaleidoskop, zdroj foto: Zdroj: Dom Ilúzií Bojnice

Čo je vlastne op-art a trick-art?

Oba umelecké smery majú spoločný zámer vytvoriť ilúziu a oklamať ľudský mozog.

Op-art 

Op-art, alebo optické umenie, je smer výtvarného umenia, ktorý sa začal rozvíjať koncom 50. a začiatkom 60. rokov 20. storočia. Op-artové diela využívajú poznatky z geometrie, fyziognómie a optiky. Snahou je dosiahnuť optický klam pohybu alebo nestabilít pomocou väčšinou čiernobielych geometrických obrazcov, rastrov a vzájomne sa prekrývajúcich lineárnych a plošných útvarov. Názov bol použitý prvýkrát v roku 1964 na prípravách na výstavu The Responsive Eye v Múzeu moderného umenia v New Yorku. 

Trik-art

Tric- art, alebo trikartové umenie, je umenie, ktoré vytvára vizuálne ilúzie, ktoré dokážu oklamať náš mozog. Dielo je v podstate hra umelca a pozorovateľa. Výsledkom je to, že človek sa stáva súčasťou diela. Vo francúzštine sa tento štýl či umelecký smer nazýva Trompe-l’oeil – čo v preklade znamená oklamať zrak. Tento umelecký smer vytvára dojem trojrozmerného objektu alebo priestoru. Najznámejšie takéto zobrazenia poznáme už z antického Ríma v podobe Pompejských štýlov, renesančnej a barokovej iluzívnej fresky.

Levitujúci mních – exteriér Domu Ilúzií Bojnice

Doprava

Mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7 . Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidza, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb. 

Parkovanie

V meste sa nachádza niekoľko dostupných parkovísk, ktoré sú spoplatnené (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Jednotlivé atrakcie môžu mať k dispozícii vlastné parkoviská. Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil.

Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku. Najbližšie spoplatnené parkovisko je vzdialené od Domu ilúzií 300 metrov.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Paráda!!! Ak by sa dalo dať desať hviezdičiek, dám desať.Skvele sme sa zabavili. Odporúčam však ísť najneskôr dve hodiny pred záverečnou dovnútra. Aby ste stihli všetko pozrieť, vyskúšať, pofotiť sa. Personál je milý. Dostanete pri vstupe prehrávač ktorý vám bude pri jednotlivých ilúziách rozprávať o tej danej konkrétnej.
My sme sa veľmi zabavili, strávili sme tu skoro dve hodiny. Personál bol ochotný aj počkať kým si vyskúšame všetko ( po záverečnej) a ešte nás aj veľmi ochotne vyfotil.
Je to skvelá nielen zábava ale sa veľa nového dozviete.
Vstupné stojí za to.
Odporúčam, určite choďte kuk!!!
Martina M. 

Odporúčam. Veľmi sme si to užili. Personál veľmi milí, ochotní odfotiť vás. Vysvetľovali nám, ako odfotit, aby výsledná fotka bola este perfektná. Fakt sa venovali všetkým zakaznikom.
Martina K.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Dom ilúzií v Bojniciach je otvorený každý pracovný deň a počas víkendov v doobedných a poobedných hodinách. Vstupné sa pohybuje v rozmedzí od 6,- až do 8,- €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Domu ilúzíí, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Dom ilúzií
Hurbanovo nám. 5/7
972 01 Bojnice

GPS súradnice: 48.7799801°, 18.5804291°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad z Hradu Uhrovec Hrad Uhrovec

Hrad Uhrovec patrí k obľúbeným výletným miestam nielen pre milovníkov histórie, ale i turistiky. Zrúcanina stredovekého Uhrovského hradu v súčasnosti predstavuje atraktívne miesto v lone prírody, návštevníci hradu si môžu okrem histórie hradu vychutnať i okolitú prírodu.

Zistiť viac
Prepoštská jaskyňa, neandertálci Múzeum praveku Bojnice

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore