Hájska skala a Hájska jaskyňa Ráztočno

Turistika k Hájskej skale, ktorá sa nachádza nad obcou Ráztočno, je obľúbeným výletným miestom domácich, ale i návštevníkov obce. Pod vápencovým svahom Hájskej skaly sa nachádza rovnomenná Hájska jaskyňa, ktorá je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno.

Hájska skala nad Rázotčnom

Hájska skala – obľúbené výletné miesto

Hájska skala je vápencový bralný svah, ktorý leží v pohorí Žiar nad obcou Ráztočno, v okrese Prievidza, vo výške 634 m n. m. Je zaujímavá najmä povrchovými krasovými útvarmi, tzv. škrapmi, ktoré vznikajú činnosťou presakujúcej vody bohatej na oxid uhličitý. Z vrcholu Hájskej skaly sa návštevníkom ponúkajú výhľady na Handlovskú dolinu, pohorie Vtáčnik, Ráztočno, Strážovské vrchy a aj na známy Bojnický zámok

Hájska skala je pomerne obľúbená medzi turistami, rodinami s väčšími deťmi, ale i skalnými lezcami. Táto 20 metrov vysoká vápencová skala je obľúbeným miestom pre športové horolezectvo či bouldering. 

Na Hájsku skalu sa môžete vybrať od železničnej stanice v Ráztočne. Modro značený chodník vás privedie až k Hájskej skale. Výstup z Ráztočna na Hájsku skalu trvá 40 až 50 minút. 

Hájska jaskyňa – jediná verejnosti voľne prístupná jaskyňa v pohorí Žiar

Pod Hájskou skalou sa nachádza verejnosti voľne prístupná Hájska jaskyňa. Jaskyňa bola vyhlásená za prírodnú pamiatku v roku 1994. Jaskyňa leží vo výške 589 metrov nad morom, je dlhá 25 m so 6 m vysokým dómom. Podľa archeologických nálezov bola jaskyňa obývaná už v neolite.

Hájska skala a jaskyňa je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno

Hájska skala je aj jednou zo zastávok náučného chodníka. Náučný chodník Remata je samoobslužný, obojsmerný, vedie cez rekreačné stredisko Remata, Sklenianske lúky, Ráztočnianske lazy až do obce Ráztočno. Počiatočný bod Náučného chodníka začína na železničnej stanici Remata. Náučný chodník Remata – Ráztočno má dĺžku 8,5 km a patrí k stredne náročným turistickým trasám. Minimálny čas na jeho prejdenie sú 4 hodiny. Na trase sa nachádza aj 12 informačných panelov:

  1. Základné údaje o náučnom chodníku
  2. Železničná trať Handlová – Horná Štubňa
  3. Rekreačné stredisko Remata a obec Ráztočno
  4. Bukovo-smrekový les
  5. Lúky na Bralovej skale
  6. Bralová skala
  7. Kremnické vrchy
  8. Sklenianske lúky
  9. Ráztočnianske lazy
  10. Hájska skala
  11. Ráztočnianska vyvieračka a história obce Ráztočno
  12. Základné údaje o náučnom chodníku
Pokojný chodník sviežim zeleným lesom, známy ako Hájska skala.

Zaujímavosti z náučného chodníka

  • V minulosti bola v oblasti Rematy pustovňa, dokazujú to nielen miestne povesti, ale aj archeologické nálezy zvyškov starého kostolíka či dubových truhiel.
  • Počas putovania náučným chodníkom sa dostanete hneď k dvom jaskyniam a to už spomínanej Hájskej jaskyni, ale aj k Jaskyni na Lazoch, ktorá bola vyhlásená za prírodnú pamiatku v roku 1955.
  • V blízkosti chodníka môžete natrafiť aj na voľne vyskytujúcu sa srnčiu zver, diviaky (predovšetkým v mesiacoch december/január a v apríli, keď privádzajú na svet mláďatá), ale aj na medveďa hnedého. Je preto vhodné dbať na osobnú bezpečnosť.

Fotografie

Načerpať sily po výlete na Hájsku skalu môžete v neďalekých bojnických kúpeľoch. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s víkendovým pobytom, určite neoľutujete. Ak by ste si chceli výlet predĺžiť, nevynechajte príležitosť navštíviť Slovenské banské múzeum v Handlovej.

Doprava

Obec Ráztočno leží vo východnej časti Prievidzského okresu, v Handlovskej kotline, na ceste I/9, vedúcej z Prievidze cez Handlovú do Zvolena. Na západe susedí s obcou Jalovec, na východe s mestom Handlová. 

Ako sa dostať k Hájskej skale z kúpeľov Bojnice

Hájska jaskyňa je od kúpeľov v Bojniciach vzdialená približne 20 km. Cesta autom vám zaberie 31 minút. Z Bojníc pokračujte do Prievidze, tu následne Košovskou cestou prejdite na obchvat a pokračujte po ceste číslo E572 smerom na Handlovú. 

Do Ráztočna premáva aj autobusová a vlaková doprava. Ideálny spoj s prestupom v Prievidzi trvá 33 minút. 

Parkovanie

Parkovanie je možné na vyhradených miestach v obci alebo pri železničnej stanici Rázočno.   

Mapa miesta

GPS súradnice

Hájska skala: 48.77262429°, 18.77863985°
Hájska jaskyňa:  48.7734246°, 18.7784149°

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Na Hájsku skalu som už veľmi dlho pozeral, lebo ju krásne vidieť s cesty na trase medzi Prievidzou a Handlovou. Vybral som sa ale na ňu po rokoch očumovania až dnes. Nebanujem, práve naopak, som milo prekvapený. Výhľad je obmedzený iba na určité strany, ale samotné miesto je krásne. Jednoduchá prechádzka, ktorá trvá max 45 minút. Nezabudnite navštíviť aj jaskyňu pod skalou. Stojí za to !!! 😉🦇 Určite sa sem ešte niekedy vrátim.
Miros L.

Veľmi pekná jaskyňa, ideálna pre deti a malých objaviteľov.Treba si zobrať so sebou staré oblečenie a fľašu vody na umytie rúk.
Keď je vonku mokro, aj jaskyňa je veľmi mokrá, klzká. Nástup je vtedy problematický.
Odporúčam zobrať si so sebou aj čelovku, prípadne lampáš.
Chodník sa dá ľahko nájsť, pri zostupe z Hajskej skaly kúsok pod vrcholom je vidno po pravej strane chodníček, ktorý smeruje pod skalu.
Lenka K.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Gule rôznych veľkostí Náučný chodník Brusnianske pieskové gule

K zaujímavým geologickým útvarom patria pieskové gule, ktoré sú tiež známe ako kamenné či brusnianske. Nájdete ich neďaleko obce Chrenovec-Brusno. Vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka a spoznajte tento nielen slovenský, ale aj svetový unikát.

Zistiť viac
Prepoštská jaskyňa, neandertálci Múzeum praveku Bojnice – Prepoštská jaskyňa

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore