Náučný chodník Brusnianske pieskové gule

K zaujímavým geologickým útvarom patria pieskové gule, ktoré sú tiež známe pod názvom kamenné či brusnianske, ktoré ležia neďaleko obce Chrenovec-Brusno. Ku kamenným guliam vedie aj Náučný chodník Brusnianske gule. Vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka a spoznajte tento nielen slovenský, ale aj svetový unikát.

Gule rôznych veľkostí

Brusnianske gule vznikli bez zásahu človeka

Brusnianske gule sú jedinečné pieskovcové guľovité útvary, ktoré sa nachádzajú v blízkosti obce Chrenovec-Brusno, neďaleko Prievidze. Väčšina pieskovcových gúľ sa nachádza v miestnom lome. Môžeme ich nájsť v lomovej stene alebo sú voľne ležiace na prístupovej ceste.

Chrenovské gule sú guľovité, elipsoidné a hríbovité pieskovcové útvary. Patria k regresným sedimentom málo spevnených piesčito-štrkovitých usadenín, ktoré zvetrávaním nadobudli tvar guľovitých a elipsovitých konkrécií. Niektoré z nich dosahujú veľkosť 10 cm – 2 m. Chrenovské gule sú dokladom ústupu mora z územia horného Ponitria počas starších treťohôr, približne pred 40 miliónmi rokov. 

Na Slovensku sa okrem obce Chrenovec-Brusno nachádzajú pieskovcové gule iba i v oblasti od čadčianskej časti Megoňky po obec Klokočov na Kysuciach. Žiaľ, mnohé tieto útvary boli zo svojich pôvodných miest odnesené obyvateľmi o čom svedčia záhradky v dedine, v ktorých sa pieskovcová guľa stala súčasťou skalky. Zostali už len tie „prirastené“ k skale a nedali sa odniesť.

K Brusnianskym guliam vedie náučný chodník z obce Chrenovec-Brusno

Vďaka Lucii Zemanovičovej vedie dnes k tejto unikátnej prírodnej pamiatke náučný chodník z obce Chrenovec-Brusno. Náučný chodník bol vybudovaný ako stredoškolská práca v roku 2012. Dnes je v pomerne horšom stave, čo však návštevníkov neodradí od návštevy. Chodník je dlhý približne 1,5 km. Na trase chodníka sa nachádzajú aj oddychové miesta s lavičkami a ohniskami.

Mapa náučného chodníka:

Mapa náučného chodníka
Mapa náučného chodníka Zdroj: Obec Chrenovec-Brusno
  1. Tu sa nachádzate
  2. Informačná tabuľa, vľavo – stará pieskovňa, vpravo – nová pieskovňa
  3. Stará pieskovňa, lokalita pieskových gúľ, oddychová zóna s ohniskom
  4. Ťažobná stena so zvyškami pieskových gúľ
  5. Schody – prevýšenie cca 15 metrov
  6. Oddychová zóna s ohniskom
  7. Lokality výskytu pieskových gúľ
  8. Prístup do pieskovne
  9. Informačná tabuľa, smer vľavo – pieskovňa, vpravo – vyhliadka
  10. Vyhliadka, oddychová zóna s ohniskom
  11. Smer Handlová – cca 400 m Stĺp s plastikou Immaculaty
  12. Smer Prievidza – cca 900 m železničná stanica Chrenovec

Výlet k Brusnianskym guliam môžete ukončiť oddychom v neďalekých kúpeľoch Bojnice či v hoteli Remata. Kúpele Bojnice, ale i Remata, ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov. Výlet k Brusnianskym guliam odporúčame spojiť aj s návštevou blízkeho Slovenského banského múzea v Handlovej

Fotografie

Pieskovcové gule vo svete

Podobné gule tým slovenským sa nachádzajú na približne ôsmich ďalších lokalitách v rámci celého sveta. Na juhu Kostariky objavili až približne päťsto gúľ s priemerom do 2,57 metra, pričom vážia do 16 ton. Gule sa nachádzajú aj na Novom Zélande. Vyskytujú sa ako veľké guľaté balvany vulkanického pôvodu vo väčších zhlukoch alebo samostatne. Ďalšie gule na nachádzajú v pralesoch Južnej Ameriky. Objavené aj v Rumunsku, Grónsku, Bosne, Mexiku či Škótsku.

Doprava

Chrenovec-Brusno je obec na Slovensku vo východnej časti okresu Prievidza, v centrálnej časti Handlovskej kotliny. Stredom obce prechádza cesta I/9, vedúca z Prievidze cez Handlovú do Zvolena, ako aj železničná trať Prievidza – Horná Štubňa. Do obce premáva aj autobusová doprava.

Ako sa dostať k Náučnému chodníku Brusnianske gule z bojnických kúpeľov

Kúpele Bojnice sú vzdialené od Náučného chodníka Brusnianske gule 14,5 km. Cesta autom vám zaberie 18 minút. Z kúpeľov pokračujte do Prievidze Bojnickou cestou. Následne z Košovskej cesty odbočte na obchvat Prievidze, a pokračujte smerom na Zvolen. Pri železničnej stanici pokračujte doprava cez rieku Handlovka.

Do obce premáva aj verejná doprava. Je však potrebné prestupovať v Prievidzi. Dĺžka ideálneho spojenia je 28 minút. Železničná aj autobusová zastávka sa nachádzajú na hlavnom alebo tesne pri hlavnom ťahu do Handlovej, neďaleko centra obce.

Parkovanie

Zaparkovať môžete v obci alebo blízko pieskovcového lomu.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Bývalá piesková baňa s kamennými guľami pozostatkom po ťažbe piesku. Obec sa postarala o vyčistenie, označenie a sprístupnenie miesta s ohniskom a lavičkami. Žiaľ chodia tam aj vandali a ničia informačné tabule a lavičky. Gule majú rôznu veľkosť a tvar, sú zarastené machom, takže splývajú s porastom
Ján M.

Krasna prechadzka a zaujimavy prirodny ukaz len odporucam
Janka A.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

GPS súradnice

Brusnianske gule: 48.7742244°, 18.7201697°

Mohlo by vás zaujímať

Bojnicko-dubnické cyklotrasy a traily Turistické trasy v Bojniciach a okolí

Ak ste priaznivcom turistiky či cyklistiky, okolie Bojníc je pre vás to pravé. Trasy z Bojnice sú rôznej náročnosti, vhodné pre rodiny s deťmi, seniorov, ale i náročnejších turistov. V článku si prečitate o najobľúbenejších cyklotrasách a turistických trasách v okolí Bojníc.

Zistiť viac
Prepoštská jaskyňa, neandertálci Múzeum praveku Bojnice

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore