> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Sklené Teplice > Výlety Sklené Teplice a okolie

Výlety Sklené Teplice a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_1feed6d9f108d598853e7e1518610a47"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Vyhliadka na turistickom okruhu Bralce

Okolie Sklených Teplíc ponúka množstvo možností trávenia voľného času. Ak sa rozhodnete spraviť si výlet do neďalekej Banskej Štiavnice, vyhradte si dostatok času. Na prejdenie všetkých turistických atrakcií, ktoré mesto pokúka by ste potrebovali aj pár dní, preto zhodnoťte vopred, čo by ste chceli navštíviť.

Medzi naše tipy na výlet rozhodne patrí návšteva známej banskoštiavnickej kalvárie, turistickej atrakcie Banka lásky, ktorá funguje ako jediný trezor na svete, v ktorom si zaľúbené páry môžu uschovať svoju lásku a návštevu azda najznámejších pamiatok Banskej Štiavnice – Starého a Nového zámku. Zaujímavá môže byť i návšteva jediného verejnosti prístupného kameňolomu Šobov s možnosťou vyhľadávania vzácnych kameňov.

Ak ste milovníkom turistiky, a uvažujete kam na turistiku v okolí Sklených Teplíc, nevynechajte návštevu prírodných rezervácií Kapitulské bralá, Bralce a Szabóova skala. Všetky sú určené skôr zdatnejším turistom, kvôli namáhavejšiemu výstupu a orientácii.

Možností, kam na výlet v okolí Sklených Teplíc, je mnoho. Stačí si len vybrať podľa svojich preferencií. Pre ľahšie plánovanie výletov udávame za názvom atrakcie aj vzdialenosť od Sklených Teplíc.

Hrady, zámky a kaštiele

Hrad Teplica – 1,5 km

Zrúcanina hradu Teplica, ktorý je tiež známy pod názvom Pustý hrad, sa nachádza nad obcou Sklené Teplice. V minulosti hrad strážil obchodné cesty, dnes k nemu vedie turistický chodník. Nenáročná turistika na Teplický hrad môže byť príjemným spestrením pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice.

Žakýlsky hrad – 7,5 km

Pozostatky gotického Žakýlskeho hradu sa nachádzajú na turistickej trase náučného chodníka Žakýlske pleso. Aj keď hrad ostal viditeľný viac-menej už len v teréne a kde tu môžeme objaviť jeho nepatrné zvyšky, turistika k tomuto zabudnutému miestu spríjemní popoludnie. Neďaleko sa nachádza Žakýlske pleso, po ktorom je náučný chodník pomenovaný.

Hrad Revište – 14 km

Hrad Revište je jedným zo strážnych hradov, ktoré v minulosti zabezpečovali dôležité obchodné cesty do banských miest, či chránili okolie pred nájazdmi nepriateľov. Aj keď je Revištský hrad v súčasnosti ruinou, ponúka svojim návštevníkom príjemnú, nenáročnú a zaujímavú turistiku náučným chodníkom s čarokrásnymi výhľadmi do okolia Žiarskej kotliny.

Hrad Šášov – 19 km

Zrúcanina hradu Šášov sa vypína na hradnom brale nad obcou Šášovské podhradie. Šášovský hrad láka mnohých milovníkov histórie či turistiky, najmä vďaka svojej vyvýšenej polohe a pozoruhodným výhľadom na okolie povodia Hronu.

Sitno a hrad Sitno – 30 km

Povesťami opradený vrch Sitno, ktorý dominuje Štiavnickým vrchom, je turisticky atraktívnou destináciou. Okolie ponúka množstvo možností ako tráviť voľný čas. Milovníci prírody, turistiky či histórie by nemali návštevu Sitna rozhodne vynechať.

Zvolenský zámok – 38 km

Zvolenský zámok patrí k najznámejším pamiatkam mesta Zvolen. V súčasnosti je zámok krásne zrekonštruovaný, v jeho interiéri sa nachádza expozícia Slovenskej národnej galérie. Pri návšteve Zvolena rozhodne nevynechate príležitosť prezrieť si tento skvost goticko-renesančnej architektúry.

Pustý hrad nad Zvolenom – 40 km

Pustý hrad je známou zrúcaninou stredovekého hradu nad mestom Zvolen. Vydajte sa náučným chodníkom, spoznajte históriu Dolného a Horného hradu a objavte dlhoročnú prácu archeológov. Návštevu Pustého hradu jendoznačne nebudete ľutovať.

Hrad Dobrá Niva – 47,4 km

Zrúcanina gotického hradu Dobrá Niva sa vypína nad obcou Podzámčok. V minulosti plnil dôležitú úlohu, najmä pri útokoch Turkov na naše územie. V súčasnosti sa z neho zachovala len nepatrná časť, čo však vôbec neuberá na atraktívnosti miesta. Vydajte sa s nami spoznať históriu dobronivského hradu.

Vígľašský zámok – 50 km

Vígľašský zámok patrí medzi najznámejšie zámocké hotely na Slovensku. V prekrásnom novozrekonštruovanom hoteli The Grand Vígľaš sa môžete ubytovať alebo ho navštíviť ako turista a prezrieť si jeho areál. Nevynechajte príležitosť spoznať slávne sídlo Dračieho rádu na Slovensku.

Kaštieľ v Dolnej Mičinej – 51,4 km

Kaštieľ v Dolnej Mičinej predstavuje krásny príklad zachovanej renesančnej fortifikačnej architektúry. Hoci je v súčasnosti pre verejnosť neprístupný, jeho návšteva rozhodne stojí za to. Ak plánujete výlet v okolí, určite nevynechajte príležitosť pozrieť si ho aspoň z vonku.

Historické zaujímavosti

Banská Štiavnica – 15 km

Banská Štiavnica a jej okolie patria k turisticky vyhľadávaným miestam. Bohatá história aj romantický nádych každoročne prilákajú množstvo domácich a zahraničných turistov. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, zaľúbené páry či aktívni seniori. Možností, ako tu tráviť čas, je viac než dostatok.

Vyhne – kedysi slávne kúpele – 17 km

Keď je reč o Vyhniach, asi každý z nás si predstaví areál obľúbeného termálneho kúpaliska. Nie každý však vie, že na jeho mieste pôvodne stáli známe kúpele Vyhne, ktorých obľuba presiahla hranice Uhorska. Vydajte sa s nami po stopách zabudnutej slávy kúpeľov vo Vyhniach.

Kremnica – 31 km

Mesto Kremnica patrí k známym historickým banským mestám. Aj keď svojou rozlohou v súčasnosti patrí k tým menším a ťažba drahých kovov tu už dávno zanikla, ponúka Kremnica svoje bohatstvo v podobe mnohých zachovaných historických pamiatok.

Mincovňa Kremnica – 31 km

Pre všetkých milovníkov, laikov aj odborníkov na numizmatiku, sa priam nabáda návšteva najstaršej mincovne na svete, ktorú nájdete v jednom z našich banských miest – Mincovňa Kremnica. Objavíte tu úžasnú históriu, počnúc od uhorských kráľov a ich zlatých dukátov, až po súčasnosť a razenie našich euromincí.

Pukanec – 41 km

Pukanec, dnes nenápadná obec na úpätí Štiavnických vrchov, v minulosti významné slobodné kráľovské banské mesto. V súčasnosti sa v obci nachádzajú pozostatky po jej niekdajšej sláve v podobe historických pamiatok, zaujímavé náučné chodníky či menšie múzeá, ktoré približujú návštevníkom bohatú históriu obce. Ak budete mať príležitosť, rozhodne si nenechajte ujsť jej návštevu.

Pevnosť Bzovík – 42,7 km

Pevnosť Bzovík alebo kláštor v Bzovíku? Oba názvy sú správne a popisujú jednu a tú istú historickú pamiatku. Pôvodne bola pevnosť v Bzovíku vystavaná ako kláštor. Počas svojej búrlivej histórie po mnohých vojenských obliehaniach bol napokon kláštor prestavaný na pevnosť.

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke – 50 km

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke bol vybudovaný nad pietnym miestom jednej z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny na Slovensku. Bol postavený podľa návrhu významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Pamätník obetiam fašizmu aj v súčasnosti neustále pripomína hrôzy druhej svetovej vojny a ľudskej nenávisti.

Sakrálne pamiatky

Kalvária v Banskej Štiavnici – 13,3 km

Kalvária v Banskej Štiavnici patrí medzi tradičné symboly mesta. Nachádza sa neďaleko historického centra na Ostrom vrchu. Výstup k vrcholu Kalvárie, ktorý tvorí Horný kostol, nie je náročný. Po ceste môžete obdivovať krásy jednotlivých zastavení, či kochať sa výhľadom do okolia.

Drevený artikulárny kostol a pamiatky obce Hronsek – 49 km

Drevený artikulárny kostol v Hronseku je jedným z mála zachovaných drevených kostolov, ktoré boli vybudované podľa konkrétnych pravidiel. Obec je zároveň známa aj ďalšími pamiatkami. Vydajte sa spolu s nami spoznať ďalšie pamiatky a históriu obce Hronsek.

Kostol svätého Martina v Čeríne – 53,4 km

Kostol svätého Martina v Čeríne sa hrdo vypína nad obcou a patrí ku krásne zachovaným gotickým kostolíkom. Nádherná fresková výzdoba interiéru, ale i duchovný pokoj miesta, vás prenesú do stredoveku.

Prírodné zaujímavosti

Kapitulské bralá – 2 km

Prírodná pamiatka Kapitulské bralá, ktorá sa nachádza neďaleko Sklených Teplíc, môže byť zaujímavá najmä pre zdatnejších turistov. Do istého bodu vás privedie turistická značka, ďalej už musíte pokračovať na vlastnú päsť. Návšteva unikátnych lávových výtvorov však rozhodne stojí za to.

Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala – 5 km

Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala sa nachádzajú neďaleko Sklených Teplíc na úpätí Štiavnických vrchov. Turistická trasa na Szabóovu skalu je pomerne nenáročná, naopak druhá turistická trasa k prírodnej rezervácii Bralce môže prekvapiť aj skúseného turistu.

Krištáľový kameňolom – 12 km

Krištáľový kameňolom sa nachádza neďaleko Banskej Štiavnice v lome Šobov. Kameňolom je z časti prístupný a ponúka možnosť zážitkového zberu vzácnych minerálov priamo z lomu. Atrakcia je zaujímavá ako pre deti tak pre dospelých.

Prírodná rezervácia Kamenné more vo Vyhniach – 15 km

Prírodná rezervácia Kamenné more sa nachádza nad obcou Vyhne. Zaujímavý prírodný výtvor, ktorý je pozostatkom po sopečnej činnosti, každoročne priláka mnoho turistov. Trasa je nenáročná, čiže je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Skalný hríb Čertova skala – 30 km

Skalný hríb Čertova skala je unikátnym prírodným výtvorom nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe. Ak sa vydáte po zastávkach náučného chodníka prírodnou rezerváciou Boky, budete mať možnosť spoznať tento európsky unikát aj vy.

Arborétum Borová hora – 40,2 km

Ak patríte k milovníkom prírody a rastlín, nevynechate príležitosť navštíviť unikátne Arborétum Borová Hora vo Zvolene. Arborétum ukrýva bohatú zbierku rôznych odrôd drevín, ruží, ale i suchomilných rastlín. Vďaka mnohoročnému úsiliu pracovníkov, bolo Arborétum Borová hora vyhlásené za chránené územie.

Náučný chodník Mičinské travertíny – 50 km

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko Sliača, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami národnú prírodnú pamiatku Mičinské travertíny a vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka Mičinské travertíny.

Múzeá

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici – 15 km

Expozície Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici predstavujú návštevníkom históriu regiónu Banská Štiavnica a najmä históriu baníctva. Zbierkový fond múzea je široký, na svoje si prídu celé rodiny, páry či seniori. Ak navštívite Banskú Štiavnicu, rozhodne nevynechajte príležitosť pozrieť si vystavené unikáty.

Múzeum Gýča Kremnica – 31 km

Ak máte zmysel pre humor, chcete sa schuti zasmiať, prípadne si zaspomínať aj na staré časy, neváhajte navštíviť Múzeum Gýča v Kremnici. Ide o jedinečné múzeum svojho druhu v celej Európe.

Slovenské banské múzeum v Handlovej – 35 km

Banské múzeum v Banskej Štiavnici spravuje aj Slovenské banské múzeum v Handlovej. Expozícia banského múzea v Handlovej sa zameriava najmä na históriu uhoľného baníctva a ťažbu hnedého uhlia. Odporúčame spojiť návštevu múzea s Turisticko-náučným banským chodníkom v Handlovej.

Ostatné

Banka lásky v Banskej Štiavnici – 13,5 km

Banka lásky v Banskej Štiavnici je unikátnym projektom, ktorý sa inde na svete nenachádza. Prehliadka je zážitkom nielen pre zaľúbencov, ale i pre priateľov či rodiny. Láska má predsa rôzne podoby.

Holidaypark Kováčová – 37,6 km

Holidaypark Kováčová je obľúbeným letným termálnym kúpaliskom v rovnomennej obci Kováčová. K dispozícii je pre návštevníkov niekoľko bazénov, rôzne vodné atrakcie, zaujímavý program, ale čo je najdôležitejšie – termálna liečivá voda.

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke vybudovali nad pietnym miestom jednej z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny na Slovensku. Bol postavený podľa návrhu významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Pamätník obetiam fašizmu aj v súčasnosti neustále pripomína hrôzy druhej svetovej

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke Čítať viac

Návrat hore