Uhrovské múzeum

Uhrovské múzeum v obci Uhrovec patrí k menším, ale o to dôležitejším múzeám. Jednotlivé expozície prezentujú návštevníkom históriu obce Uhrovec – od jej prvej zmienky, až po súčasnosť, život obyvateľov či významné osobnosti. Ak máte záujem dozvedieť sa viac o histórii tejto významnej obce, nevynechajte príležitosť navštíviť múzeum v obci Uhrovec.

Budova Uhrovského múzea

Uhrovské múzeum prevedie návštevníkov históriou obce Uhrovec

Rekonštrukciou budovy v centre mesta sa vytvorili výborné podmienky na vytvorenie múzea v obci Uhrovec. Táto malebná obec v okrese Bánovce nad Bebravou je známa mnohými pamiatkami, ale i osobnosťami. Múzeum návštevníkom približuje každodenný život obyvateľstva Uhrovca, prácu, zvyky, či ľudový odev a v neposlednom rade i významné osobnosti, ktoré sa v Uhrovci narodili alebo tu pôsobili. Súčasťou múzea v Uhrovci je i Turisticko-informačné centrum.

Múzeum predstavuje miestne fabriky, sklársku a paličkovú továreň s ich výrobkami, rezbárske práce z obdobia rezbárskej školy v Uhrovci roku 1875 a ekonomicko-hospodársky potenciál obce od minulosti po súčasnosť. Jednou z najpútavejších častí expozícií je zbierka vzácneho uhrovského skla z miestnej sklárne. S históriou obce sa môžu návštevníci oboznámiť prostredníctvom bohatej zbierky dobových fotografií. Nachádzajú sa tu aj panely, ktoré prezentujú mikroregión Uhrovská dolina či sála s premietacím plátnom a infocentrum pre mládež.

Čo môžeme vidieť v Uhrovskom múzeu?

Jednotlivé expozície Múzea v Uhrovci prezentujú:

  • históriu obce Uhrovec,
  • históriu Zayovských firiem a podnikov pôsobiacich v obci a blízkom okolí,
  • tradície ľudu Uhrovskej doliny i samotného Uhrovca,
  • ľudové odevy, kroje a ručné práce,
  • pracovné náradie, domáce potreby,
  • osobnosti obce Uhrovec.

Pri návšteve obce Uhrovec nevynechajte návštevu hoci verejnosti neprístupného Zayovského kaštieľa, rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka či neďalekého Hradu Uhrovec. Návštevu pamiatok spojte s nenáročným výletom a vydajte sa po stopách Náučného chodníka Striebornica. Po návšteve Uhrovca si môžete dopriať odpočinok v neďalekých kúpeľoch Bojnice.

Fotogaléria

História obce Uhrovec

Napriek nepriaznivým terénnym a životným podmienkam bolo územie Uhrovskej doliny osídlené v praveku. Prvá zmienka o obci pochádza z roku 1258. Po stáročia patrilo toto remeselné mestečko s trhovými právami panstvu Zayovcov, ktoré malo sídlo spočiatku na hrade Uhrovec, neskôr v kaštieli priamo v obci. Príslušníci rodiny Zay tu žili od 16. storočia až do druhej svetovej vojny.

Obyvateľstvo sa zaoberalo najmä poľnohospodárstvom, pestovalo víno vo vinohradoch a ovocie v niekoľkých sadoch, ktoré spracovávali sušením. Okrem toho tu bolo i niekoľko rybníkov.

Uhrovec od 19. storočia po súčasnosť

Od prvej polovice 19. storočia pôsobili v obci Uhrovec priemyselné závody, k najdôležitejším patrila skláreň, ktorá existovala v rokoch 1874 až 1914 a továreň na výrobu rôznych drobných výrobkov z dreva. V roku 1875 vznikla rezbárska škola.

Počas druhej svetovej vojny, a najmä počas SNP, bola zaznamenaná účasť občanov v ilegálnej činnosti a partizánskom hnutí – pôsobila tu partizánska brigáda Jána Žižku pod vedením plk.Teodora Polu, ktorá mala v chotári na kopci Jankov vŕšok vybudované bunkre. Nemci obec dňa 5. novembra 1944 čiastočne vypálili a 13. decembra 1944 v bunkri zaživa upálili siedmich zranených partizánov. Sovietska a rumunská armáda Uhrovec oslobodila 4. apríla 1945.

Po 2. svetovej vojne nastáva nový rozmach Uhrovca. Rozvoj drevárskeho priemyslu od paličkárne až po dnešnú Drevovýrobu, s.r.o. a bývalej píly cez závod Mier, po dnešný Avaks, s.r.o. si vyžiadal i novú bytovú výstavbu, vybudovanie nových ulíc, novej technickej infraštruktúry, školských zariadení, športovísk, miestnych komunikácií i plynofikácie.

Doprava

Obec Uhrovec leží v okrese Bánovce nad Bebravou. Od mesta je vzdialená 7 km. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov

Bojnice – 31 km

Obec Uhrovec je od kúpeľov v Bojniciach vzdialená 31,2 km. Z bojnických kúpeľov sa do Uhrovca dostanete za 47 minút jazdy autom. Z kúpeľov pokračujte cez Opatovce nad Nitrou smerom na Bánovce nad Bebravou. V Dolných Vesteniciach odbočte doprava na cestu číslo 1770 a pokračujte až do obce Uhrovec. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom. 

Trenčianske Teplice – 34 km

Kúpele Trenčianske Teplice sú od obce Uhrovec vzdialené 33,9 km, cesta autom vám zaberie 38 minút. Z Trenčianskych Teplíc pokračujte cez obce Petrova Lehota a Motešice smerom na Bánovce nad Bebravou. Následne za mestom pokračujte cez Horné Naštice do Uhrovca. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na vyhradených parkovacích miestach v obci Uhrovec. 

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného je v rozmedzí 0,40 až 0,60 eur. Múzeum je otvorené len na základe vopred nahlásenej telefonickej objednávky.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Obce Uhrovec, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Múzeum približuje každodenný život obyvateľstva, prácu, zvyky, oblečenie našich predkov a významné osobnosti, ktoré sa v Uhrovci narodili alebo tu pôsobili. Predstavuje aj niekdajšie fabriky, ich výrobky a ekonomický a hospodársky potenciál obce od minulosti až po súčasnosť. Okrem vystavených predmetov sa návštevníci môžu oboznámiť aj s históriou obce a bohatou fotografickou dokumentáciou dobových fotografií, ktoré autenticky zobrazujú ťažký život robotníkov a ľudu Uhrovskej doliny a na druhej strane Zayovské panstvo.
Ivan K.

Kontakt

Uhrovské múzeum
Partizánska 241/1
95641 Uhrovec

GPS súradnice: 48.746679955976866°, 18.33848087783849°

Mohlo by vás zaujímať

Bojnická vyhliadková veža Vyhliadková veža Čajka v oblakoch

Vyhliadková veža Čajka v oblakoch patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie Bojníc. Čo vás čaká pri jej návšteve, na čo sa môžete tešiť, ale i ako sa ku nej dostať  si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Zistiť viac
Expozícia múzea studenej vojny Múzeum studenej vojny

Múzeum socializmu a studenej vojny sa nachádza v bývalom kryte civilnej ochrany 7 metrov pod zemou v obci Alekšince. Mnohí prejdú okolo bez toho, aby vedeli, čo sa v malom dome skrýva.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore