Zayovský kaštieľ v Uhrovci

Obec Uhrovec sa môže pýšiť mnohými známymi pamiatkami, či už je to Zayovský kaštieľ, zrúcanina hradu Uhrovec alebo rodný dom Štúra a Dubčeka. Hoci nie je kaštieľ rodiny Zayovcov prístupný pre verejnosť, nevynechajte príležitosť pozrieť si tento skvost renesančnej architektúry aspoň z vonku.

Celkový pohľad na kaštieľ Zayovcov

Kaštieľ v Uhrovci mal podobu opevnenej rodinnej kúrie

Renesančný kaštieľ rodiny Zayovcov sa nachádza na vyvýšenine nad obcou Uhrovec. S neskoro renesančnou prestavbou staršej opevnenej kúrie sa začalo v roku 1613. V súčasnosti kaštieľ predstavuje dvojpodlažnú dvojkrídlovú stavbu so stredným nádvorím a nepravidelným pôdorysom.

V roku 1767 prešiel barokovou úpravou, napriek tomu si zachoval svoj renesančný charakter. Neskôr v roku 1906 kaštieľ upravili romanticky.

V roku 1977 sa síce uskutočnila pamiatková obnova kaštieľa, no v súčasnosti budovu nikto nevyužíva a naďalej chátra. Kaštieľ teda nie je prístupný verejnosti, no v jeho okolí sa rozprestiera prírodno-krajinársky park, ktorý určite stojí za návštevu. Stromovú zeleň tvoria listnaté dreviny domáceho pôvodu, ojedinele doplnené cudzokrajnými jedincami. Kaštieľ je spolu s parkom zapísaný ako kultúrna pamiatka v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

Vzhľad Zayovského kaštieľa

Hlavné krídlo kaštieľa je vo dvore členené arkádami. Z renesančnej etapy sa dochovali viaceré portály a okná s kamennými osteniami, aj fasáda si zachovala renesančné kvádrovanie. Vo dvore sa nachádza okrúhla studňa s mrežou a kužeľovou strieškou. 

V interiéri sa dochovali nielen renesančné a barokové klenby, ozdobné krby, barokové vstavané skrine zo Zayovskej knižnice, ale aj výmaľba a pôvodná keramická dlažba. Súčasťou interiéru bola i evanjelická empírová kaplnka z roku 1746, ktorá slúžila miestnym veriacim až do vybudovania kostola v roku 1940.

Panský Zayovský kaštieľ v Uhrovci od rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka delí sú do seba vzdialené ani nie 50 metrov. Návštevu týchto dvoch pamiatok doporučuje spojiť s prieskumom zastávok náučného chodníka Striebornica, či výstupom na neďalekú zrúcaninu hradu Uhrovec. V prípade, že plánujete prebádať i širšie okolie Uhrovca, tak vám doporučujeme výlet spojiť s wellness pobytom pobytom v Bojniciach, alebo pobytom v Trenčianskych Tepliciach.

Fotografie

Zaujímavosti

  • V roku 1616 došlo k deľbe majetku Zayovcov medzi 6 dedičov, čo sa následne odrazilo aj na vzhľade kaštieľa. Jednotlivé časti budovy prechádzali samostatným slohovým vývojom.
  • Známa bola Zayovská knižnica s bohatou zbierkou hudobnín 18. a 19. storočia, umiestnená v bočnom krídle. V súčastnosti však časť tejto knižnice spravuje Matica slovenská.
  • Nad vchodom do renesančnej časti kaštieľa je erb s rokom 1613.
  • Zayovský kaštieľ v Uhrovci sa stal miestom prvého zárobku Ľudovíta Štúra.

Doprava

Obec Uhrovec leží v okrese Bánovce nad Bebravou. Od mesta je vzdialená 7 km. Do obce premáva autobusová doprava..

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov Bojnice

Obec Uhrovec je od kúpeľov v Bojniciach vzdialená 31,5 km. Z bojnických kúpeľov sa do Uhrovca dostanete za 47 minút jazdy autom. Z kúpeľov pokračujte cez Opatovce nad Nitrou smerom na Bánovce nad Bebravou. V Dolných Vesteniciach odbočte doprava na cestu číslo 1770 a pokračujte až do obce Uhrovec. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom. 

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach?

Kúpele Trenčianske Teplice sú od obce Uhrovec vzdialené 33,8 km, pričom cesta autom vám zaberie 38 minút. Z Trenčianskych Teplíc pokračujete cez obce Petrova Lehota a Motešice smerom na Bánovce nad Bebravou. Následne za mestom pokračujte cez Horné Naštice do Uhrovca. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na vyhradených parkovacích miestach v obci Uhrovec.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Žiaľ kaštieľ čo chátra. Verejnosti neprístupný, pozrieť sa dá iba zvonka . Avšak na okolí sa dá navštíviť hrad Uhrovec a rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka
Jaroslav V.

Úžasný priestor, veľký potenciál. Teším sa, keď to raz dá niekto dokopy.
Juraj Š.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál kaštieľa je voľne prístupný, no samotný kaštieľ nie je pre verejnosť prístupný.

Kontakt

Zayovský kaštieľ
Námestie Ľudovíta Štúra 146
956 41 Uhrovec

GPS súradnice: 48.7450426°, 18.3356631°

Mohlo by vás zaujímať

Banský vláčik v Hornonitrianskom skanzene bane Cígeľ Hornonitriansky banský skanzen

Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v bývalej Bani Cigeľ, necelých 10 minút cesty autom od okresného mesta Prievidza. Ak chcete zažiť na vlastnej koži, aký je to pocit fárať do podzemia a vidieť, ako pracovali baníci ešte pred niekoľkými rokmi, návšteva Hornonitrianskeho banského skanzenu bude presne pre vás. 

Zistiť viac
Rozhľadňa v lesoparku Prievidza Lesopark a rozhľadňa v Prievidzi

Lesopark v Prievidzi patrí medzi obľúbené rekreačné areály s pestrými možnosťami trávenia voľného času. Či už máte záujem poprechádzať sa v tieni stromov, vydať sa na turistiku alebo nechať prevetrať vaše ratolesti, lesopark je k dispozícii celoročne. Vďaka rozhľadni si môžete prezrieť okolie Prievidze z nadhľadu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore