Náučný chodník Striebornica v obci Uhrovec

V obci Uhrovec nájdete mnoho zaujímavostí. Či už je to známa ruina stredovekého hradu Uhrovec, Zayovský kaštieľ alebo Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Ak chcete spoznať aj prírodu a dôležité ekosystémy, vydajte sa Náučným chodníkom Striebornica, ktorý vás nimi prevedie.

Informačná tabuľa – Obojživelníky a bezstavovce v rybníku

Náučný chodník Striebornica vás prevedie vodným ekosystémom

Rekreačná oblasť Striebornica, ktorá sa nachádza v krásnej doline Striebornica za obcou Uhrovec. Náučný chodník tu vybudovali a účelom informovať o dôležitosti vody. Návštevníci tak môžu obohatiť svoje poznatky o význame vody v krajine a vodných a mokraďových ekosystémoch. Chodník je na základe projektu podľa ktorého vznikol označovaný aj ako „Náučný chodník vodných a mokraďových ekosystémov, voda v krajine“. Vybudovali ho v roku 2013.

Dĺžka Náučného chodníka Striebornica je 1,3 km, prejdete ho za približne 1 hodinu. Chodník je celoročný, peší a obojsmerný. Súčasťou náučného chodníka sú okrem šiestich informačných panelov, aj smerovníky so smerovými šípkami, odpočívadlá, lavičky, stojany na bicykle či zaujímavé drevené plastiky.

Názvy informačných panelov Náučného chodníka Striebornica

  1. História a cezhraničná spolupráca obcí Uhrovec a Modra
  2. O faune a flóre Uhrovca a okolia
  3. Potočná tôňa a jej obyvatelia
  4. Nížinný rybník
  5. Obojživelníky a bezstavovce v rybníku
  6. Vlhkomilné a vodné rastlinné spoločenstvá

Zdroj foto: Obec Uhrovec

Informačná tabuľa – O faune a flóre Uhrovca a okolia

Obec Uhrovec a jej okolie ponúka množstvo zaujímavosti. Spojte návštevu regiónu s pobytom v neďalekých kúpeľoch Bojnice a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Trasa

Do Striebornice vás navedie značenie z hlavnej cesty Uhrovec smer Žitná – Radiša priamo na konci obce Uhrovec, smerom vpravo. Návšteva Striebornice poskytuje príjemnú pešiu vychádzku, ktorá je nenáročná a vhodná aj pre rodiny s malými deťmi v kočíkoch.

Doprava

Obec Uhrovec leží v okrese Bánovce nad Bebravou, 10 km od mesta Bánovce nad Bebravou. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov Bojnice

Obec Uhrovec je od kúpeľov v Bojniciach vzdialená 31,5 km. Z bojnických kúpeľov sa do Uhrovca dostanete za 47 minút jazdy autom. Z kúpeľov pokračujte cez Opatovce nad Nitrou smerom na Bánovce nad Bebravou. V Dolných Vesteniciach odbočte doprava na cestu číslo 1770 a pokračujte až do obce Uhrovec. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom.

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach

Kúpele Trenčianske Teplice sú od obce Uhrovec vzdialené 33,8 km, cesta autom vám zaberie 38 minút. Z Trenčianskych Teplíc pokračujte cez obce Petrova Lehota a Motešice smerom na Bánovce nad Bebravou. Následne za mestom pokračujte cez Horné Naštice do Uhrovca. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom.

Parkovanie

Auto môžete nechať hneď na kraji cesty, pri prvom smerovníku.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Chodník je voľne prístupný celoročne, bez obmedzení.

Kontakt

Obecný úrad Uhrovec
SNP 86/7
956 41 Uhrovec

GPS súradnice: 48.7495701°, 18.3426680°

Mohlo by vás zaujímať

Samica bažanta pestrého (Bažant Edwardsov) Zoologická záhrada v Bojniciach

ZOO Bojnice patrí medzi najnavštevovanejšie zoologické záhrady na Slovensku. Leží v čarokrásnom prostredí mesta Bojníc, neďaleko známeho Bojnického zámku. Návšteva Zoo Bojnice s deťmi môže byť zážitkom, ale zároveň aj poučením, že prírodu a zvieratá treba ochraňovať.

Zistiť viac
Gule rôznych veľkostí Brusnianske pieskové gule

K zaujímavým geologickým útvarom patria pieskové gule, ktoré sú tiež známe pod názvom kamenné či brusnianske, ktoré ležia neďaleko obce Chrenovec-Brusno. Vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka a spoznajte tento nielen slovenský, ale aj svetový unikát.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore