Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi je menšie múzeum zamerané predovšetkým na históriu regiónu horného Ponitria. Bohaté zbierkové fondy prezentujú návštevníkom históriu, ale i bežný život obyvateľov hornej Nitry. Zaujímavé sú tiež expozície vybraných artefaktov zoológie, geológie či botaniky.

Zoologická zbierka-prírodovedná sekcia

Hornonitrianske múzeum ponúka bohatý zbierkový fond

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi patrí k najmladším múzeám na Slovensku. Jeho zbierky sa orientujú na históriu regiónu horného Ponitria, ktorá bola významným centrom od najstarších čias. 

Bohatý zbierkový fond predstavuje viac ako štvrť milióna artefaktov, ktoré tvoria archeologické, etnologické, historické, botanické, numizmatické, zoologické a geologické zbierky. Medzi najcennejšie nálezy archeologickej zbierky patria paleolitické štiepané nástroje z Bojníc či hlinená antropomorfná plastika Venuše z Nitrianskeho Hrádku. Unikátnym artefaktom z doby rímskej je strieborný lanx (široký tanier) zo Stráží pri Piešťanoch.

Rozsiahly je aj historický fond s rôznym zameraním od militárií až po šperky, zbrane, pracovné nástroje, výrobky a cechálie remeselníckych cechov a mnohé iné. Fond numizmatiky obsahuje viac ako 25 tisíc zbierkových predmetov.

Etnologická zbierka predstavuje doklady tradičnej ľudovej kultúry. Najpočetnejšími zbierkovými predmetmi múzea sú muzeálne predmety tradičného odievania v podobe ľudového odevu, ale i hrnčiarstva či kachliarstva regiónu.

Fond historických dokumentov obsahuje pamiatky spojené s poštovou činnosťou, ako odtlačky bežne používaných pečiatok, kladivkových pečiatok, úradných pečiatok, balíkových nálepiek a mnohých iných. Fond obsahuje aj veľký počet pohľadníc či fotografií obcí z regiónu hornej Nitry, ale aj reprodukcie obrazov slávnych maliarov. Z oblasti prírodných vied tu uvidíte rozsiahle zbierky z oblasti botaniky, geológie a zoológie.

Check Also: Apkticket

Expozícia Historiae superior Nitriensis

Expozícia pod názvom Historiae superior Nitriensis – História hornej Nitry prezentuje prostredníctvom bohatých zbierkových fondov ucelený obraz života hornonitrianskeho regiónu od prvopočiatkov až do súčasnosti. 

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva múzea zaujímavým tipom na výlet aj pre nadšencov histórie užívajúcich si svoj pobyt v Bojniciach.

Fotogaléria jednotlivých expozícií

História Hornonitrianskeho múzea 

Začiatky muzeálnej práce v regióne hornej Nitry sa spájajú s prepoštom Karolom Antonom Medveckým. Z jeho iniciatívy vznikol už v roku 1924 Múzejný krúžok severnej Nitry. Členovia sa okrem zbierania dokladov o histórii oblasti snažili založiť aj múzeum. V roku 1930 predstavil krúžok verejnosti zozbierané poklady a Múzeum hornej Nitry tak začalo svoju činnosť. Od roku 1941 boli zbierky uložené na zámku v Bojniciach. Po vytvorení Krajského múzea v Bojniciach v roku 1950 sa zbierky stali jeho súčasťou.

V roku 1985 bolo vytvorené Hornonitrianske múzeum. Delimitáciou prírodovedných, historických, archeologických, etnografických a numizmatických zbierok z bojnického múzea sa vytvoril základ zbierkového fondu. Od roku 1989 bolo umiestnené v časti piaristického kláštora. Okrem tejto zbierky múzeum spravovalo v neďalekej obci Diviacka Nová Ves renesančný kaštieľ, kde bol uložený rozsiahly zbierkový fond.

V roku 2000 došlo k presťahovaniu múzea do priestorov na Novej ulici a neskôr k zmene zriaďovateľa, čo sa pozitívne odrazilo v činnosti Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

Míľniky

  • 1924 – založenie Muzeálneho krúžku severnej Nitry Karolom Antonom Medveckým,
  • 1930 –  prvá prezentácia zozbieraných zbierok,
  • 1941 – zbierky múzea uložené na zámku v Bojniciach,
  • 1950 – vytvorenie Krajského múzea v Bojniciach,
  • 1985 – vytvorenie Hornonitrianskeho múzea,
  • 1989 – múzeum sa nachádzalo v priestoroch piaristického kostola v Prievidzi,
  • 2000 – presťahovanie múzea do nových priestorov, zmena zriaďovateľa.

Doprava

Prievidza je okresné mesto ležiace v Trenčianskom kraji vzdialené 63 km od krajského mesta Trenčín. Prievidza je vzdialená 60 km južne od Žiliny, 36 km západne od Žiaru nad Hronom, 30 km severovýchodne od Partizánskeho a 35 km východne od Bánoviec nad Bebravou. Najbližším mestom sú 3 km vzdialené Bojnice. Centrom mesta vedie cesta I/64 (Nitra – Žilina), ktorú na južnom okraji križuje I/9 (Trenčín – Zvolen). Od Nitry sem smeruje hlavná železničná trať, na ktorú sa napája trať do Hornej Štubne a Nitrianskeho Pravna. Cez mesto prechádzajú diaľkové linky, prímestské autobusy a MHD. 

Ako sa dostať z kúpeľov v Bojniciach do Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi

Kúpele Bojnice sú od Hornonitrianskeho múzea vzdialené približne 4 km. Z Bojníc pravidelne premáva MHD, ale i prímestské linky. Autobusová stanica a železničná stanica sa nachádzajú asi 10 minút od Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

Parkovanie

Parkovanie je k dispozícii pred Hornonitrianskym múzeom.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Múzeum je otvorené v priebehu týždňa v doobedných a poobedných hodinách. Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí od 0,40 € – 0,60 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Hornonitrianskeho múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Program/Akcie

Hornonitrianske múzeum pravidelne organizuje rôzne edukačné podujatia, putovné výstavy, dočasné expozície, rôzne prednášky, tvorivé dielne a iné. Aktuálne informácie ohľadom pripravovaných podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Hornonitrianskeho múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Rozhodne by to chcelo lepšie priestory, ktoré by si toto múzeum rozhodne zaslúžilo. No expozície majú pekné a poučné.
Jana Z.

Super expozícia. Keď nájdete v múzeu mince, ktorými ste v mladosti platili, je na čase zamyslieť sa nad svojim vekom 🙂
Tw22ty

Kontakt

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi
Košovská cesta 9
971 01 Prievidza

GPS súradnice: 48.770071°, 18.620043°

Mohlo by vás zaujímať

Prepoštská jaskyňa, neandertálci Múzeum praveku Bojnice

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Banský vláčik v Hornonitrianskom skanzene bane Cígeľ Hornonitriansky banský skanzen

Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v bývalej Bani Cigeľ, necelých 10 minút cesty autom od Prievidze. Ak chcete zažiť na vlastnej koži, aký je to pocit fárať do podzemia a vidieť, ako pracovali baníci ešte pred pár rokmi, navštívte Hornonitriansky banský skanzen. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore