Hrad Sivý Kameň

Návšteva zrúcaniny hradu Sivý kameň, ktorá sa nachádza nad obcou Podhradie, je vhodná najmä pre nenáročných turistov. Už za pár minút sa dostanete k pozostatkom stredovekého hradu a rovnomennej prírodnej pamiatke Sivý kameň.

Hrad Sivý kameň na historickej fotografii

Prírodná pamiatka Sivý kameň a zrúcanina hradu

Zrúcanina hradu Sivý kameň sa nachádza na chránenom území prírodnej pamiatky Sivý kameň, na andezitovom brale nad obcou Podhradie neďaleko Prievidze. Územie bolo vyhlásené v roku 1973 na rozlohe 13,8097 ha. Predmetom ochrany sa stalo vulkanické pohorie s výskytom chránených druhov rastlín a zvyšky stredovekého hradu. 

Hoci sa z hradu do súčasnosti zachovalo pomerne málo, Sivý kameň patrí k obľúbeným miestam domácich obyvateľov, ale aj turistov. Z hradu je krásny výhľad na krajinu od Partizánskeho až po Prievidzu.

Hrad Sivý kameň dostal pomenovanie podľa farby kameňa, z ktorého bol postavený 

Pozostatky hradu z polovice 14. storočia sú viditeľné priamo z obce. Krátkym stúpaním z centra obce sa čochvíľa dostanete k poľnej ceste. Tu vás o správnom smere upozorní tabuľa s nápisom Sivý Kameň. Celý výstup na hrad trvá približne 15 minút. Trasa je nenáročná, vhodná aj pre rodiny s deťmi a aktívnych seniorov.

V súčasnosti môžeme pri návšteve hradu pozorovať jeho nepatrné pozostatky, ktoré naznačujú aspoň rozlohu a zvyšky muriva. Z vnútorného gotického hradu sa zachovali obvodové múry hranolovej veže. 

Turistické trasy a cykloturistika v obci Podhradie

Z Podhradia vedie turistická trasa na Jarabú skalu, tam aj späť to trvá približne 3 hodiny a 20 minút. Turisti, ktorí budú mať ešte dosť síl, sa pod Jarabou skalou môžu napojiť na Ponitriansku magistrálu a zo skalnatého vrcholu Jarabá skala (1169 m n. m), striedavo klesaním a stúpaním stále po hrebeni predného Kľaku prídu za 35 minút na Tri Chotáre (1144 m n. m) a zostúpia za 20 minút na Kanie studne, kde vyviera prameň. Po príjemnom osviežení na vás vzápätí čaká prudký výstup pod Malú Homôľku, kam prídete za 40 minút a po pol hodine prídete na najvyšší vrchol pohoria Vtáčnik (1346 m n. m).

Cykloturistika

Podhradie je súčasťou bojnického cyklookruhu. Do okruhu je možné sa napojiť na ktoromkoľvek mieste alebo nadviazať na ďalšie cykloturistické trasy v okolí Bojníc. V smere z Kamenca pod Vtáčnikom vedie cesta cez Lehotu pod Vtáčnikom až do Podhradia a popod zrúcaninu hradu Sivý Kameň trasa pokračuje po poľnej ceste do obce Cigeľ. Potom nasleduje stúpanie do Sedla pod Uhliskom, popod vrcholy Veľkého a Malého Griča a postupné klesanie do baníckeho mesta Handlová. Trasa je dlhá 32 km.

Smerová tabuľa na hrad Sivý kameň

História hradu Sivý Kameň

Hrad Sivý Kameň bol postavený krátko pred rokom 1350 ako kráľovský hrad. Stavbu hradu si vyžiadali pomery, ktoré nastali po smrti Matúša Čáka v roku 1321. Nakoľko sa okrem Bojnického hradu v okolí žiaden iný nenachádzal, vznikla potreba vybudovania ďalšieho administratívneho centra. 

V listine z roku 1352 sa uvádza, že správou hradu bol poverený bán Gilet a jeho synovia, ktorí užívali titul „castellany de Bajmocz et Kesseloko“ a spravovali obidve hradné panstvá. 

Neskôr hrad patril rôznym rodom. V roku 1430 pripadli oba hrady naspäť korune. V roku 1431 kráľ daroval hrad Sivý Kameň Gregorovi Majthényimu a jeho dedičom. Od toho času zostal hrad i panstvo v trvalej držbe rodiny Majthényiovcov. 

Koncom 16. a na začiatku 17. storočia začal úpadok hradu. Majténiovci totiž doplatili na svoju oddanosť cisárskemu dvoru.  V roku 1626 povstalci Gabriela Bethlena napadli hrad aj ostatné majetky Majthényiovcov a dôkladne ich vyplienili. 

Prvé desaťročie 18. storočia prinieslo hradu ďalšie útoky, tentoraz Rákocziho vojakov. Čoskoro sa z významného panstva stala ruina. Pozostatky hradu následne rozobrali obyvatelia Podhradia. 

Míľniky

  • polovica 14. storočia –  výstavba hradu Sivý kameň,
  • 1430 – hrad Sivý kameň pripadol kráľovi,
  • 1431 – kráľ daroval majetok sivohradského panstva Majthényiovcom,
  • koniec 16. – začiatok 17. storočia – začiatok úpadku hradu,
  • 1626 – útoky Gabriela Bethlena,
  • začiatok 18. storočia – útoky Rákocziho vojakov, úplný úpadok hradu,
  • 1973 – hrad vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku.

Fotografie

Povesti o hrade Sivý kameň

Povesť o krásnej Júlii a jej milom Blažejovi

Mladý Blažej bojoval proti Turkom, pričom zachránil život kráľovi Žigmundovi. Kráľ svojho mladého záchrancu priviedol na hrad a predstavil svojej manželke Barbore. Kráľovná sa do mladíka zahľadela a nechala ho na hrade uväzniť. Zronená Júlia, ktorá darmo čakala na svojho milého Blažeja, vstúpila do kláštora. V ďalšej bitke proti Turkom našiel Blažej svoj hrob.

Povesť o Jančekovi

Janček si so svojou družinou trúfol na Sivý Kameň. Osadenstvo hrad ubránilo a zajali zopár útočníkov. Hradný pán ich prikázal popraviť, no jeho dcéru Ulišu zaujal jeden z odsúdencov. Nebol to nik iný ako Janeček, pre ktorého žiadala milosť. Hradný pán mu napokon milosť udelil. Po odchode z hradu sa mladí zaľúbenci stretli na vysokej skale. Keď Janeček zbadal Ulišu, rozbehol sa za ňou. Pritom zabudol, že sám je nad priepasťou, a zrútil sa. Uliša mu ostala verná až do smrti. Nikdy sa nevydala a skalu nazvala Jančekovou.

Doprava

Obec Podhradie sa nachádza v okrese Prievidza. Do obce vedie cesta číslo 1791, premáva tu autobusová doprava. 

Ako sa dostať z Kúpeľov Bojnice k hradu Sivý kameň

Hrad Sivý kameň je od kúpeľov v Bojniciach vzdialený 21,8 km, cesta autom vám zaberie 29 minút. Z Bojníc pokračujte do Prievidze Bojnickou cestou, okolo Hornonitrianskeho múzea, po ceste č. 64. Následne použitie výjazd Lehota pod Vtáčnikom a pokračujte až do Podhradia. Do obce premáva aj verejná doprava. Ideálne autobusové spojenie s prestupom v Prievidzu trvá 50 minút.

Parkovanie

Približne v strede obce sa nachádza menšie námestie a autobusová zastávka. Tu odporúčame nechať auto a k hradu pokračovať pešo.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál hradu Sivý kameň je voľne prístupný bez obmedzení a poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Pekné miesto na turistiku. Pri slnečnom počasí krásna scenéria s pohľadom na Nováky, Bojnice a časť Prievidze👍👍👍 Menej náročná turistika i keď posledné metre na “vrchol” časti zrúcaniny si pretiahnuté svalstvo a hlavne svoje kardio😊😊😊Pozor s malími deťmi. Ako každá zrúcanina je vstupom na vlastné riziko☝️☝️☝️
Peter J.

Veľmi pekne miesto s krásnym výhľadom.
Marek S.

GPS súradnice

Hrad Sivý kameň: 48.6861605°, 18.6388576°

Mohlo by vás zaujímať

Banský vozík Náučný banský turistický chodník v Novákoch

Nováky sú známe predovšetkým svojou banskou činnosťou. Náučný chodník v Novákoch, vás prevedie okolím Novák a okolo všetkých významných miest, ktoré v minulosti súviseli s banskou činnosťou. Príjemná prechádzka tak bude zážitkom pre všetkých objaviteľov.

Zistiť viac
Prepoštská jaskyňa, neandertálci Múzeum praveku Bojnice – Prepoštská jaskyňa

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore