Pamätníky SNP v Prievidzi

V meste Prievidza boli v minulosti vybudované pamätníky pripomínajúce Slovenské národné povstanie. Jeden z pamätníkov – Pamätník SNP sa nachádza na polohe Banská, neďaleko frekventovanej cesty medzi Handlovou a Prievidzou. Druhý bol vybudovaný priamo na prievidzkom Námestí Slobody.

Pomník padlým v SNP na námestí v Prievidzi

Pamätník SNP v Prievidzi na Banskej

Pamätník SNP na Banskej je obľúbeným výletným miestom domácich obyvateľov, ale i turistov. Nachádza sa neďaleko mesta Prievidza a je prístupný po asfaltovej ceste z hlavného ťahu na Handlovú. Pamätník SNP v Prievidzi je jednou z najvýznamnejších pamiatok v meste a aj preto určite prešiel prednedávnom obnovou. Pripomína historické udalosti z dejín Slovenskej republiky.

Pomník padlým v SNP stojaci na Námestí slobody v Prievidzi

Medzi kultúrne pamiatky Prievidze patrí aj Pomník padlým v SNP, ktorý sa nachádza na Námestí slobody. Pomník postavili v roku 1948 a to na počesť obetí druhej svetovej vojny. Autorom tohto diela je architekt Štefan Lukačovič a akademický sochár Rudolf Pribiš.

Reliéf je vytesaný do pieskovca, pričom zobrazuje účastníkov povstania – ženu a roľníkov s vojakmi, partizánmi a ich veliteľom. Vpravo je umiestnený vysoký, hranolovitý stĺp so sochou ženy.

Pamätníky SNP boli v minulosti budované na pamiatku obetí druhej svetovej vojny v rámci celého Slovenska. Ak sa zaujímate aj o históriu Slovenského národného povstania, tak tú najpodrobnejšie mapuje Múzeum SNP, ktoré sa nachádza v Banskej Bystrici. Medzi najvýznamnejšie pamätníky na tragické udalosti počas druhej svetovej vojny patrí Pamätník v Nemeckej či Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke.

Fotografie

Doprava

Prievidza je okresné mesto ležiace v Trenčianskom kraji, ktoré je vzdialené 63 km od krajského mesta Trenčín. Mesto Bojnice je vzdialené len 3 km. Centrom mesta vedie cesta I/64 (Nitra – Žilina), ktorú na južnom okraji križuje I/9 (Trenčín – Zvolen). Od Nitry sem smeruje hlavná železničná trať, na ktorú sa napája trať do Hornej Štubne a Nitrianskeho Pravna. Okrem MHD premávajú aj prímestské linky a diaľková autobusová doprava. Využiť môžete aj súkromné taxislužby.

Ako sa dostať k Pamätníku SNP z kúpeľov v Bojniciach

Pamätník SNP je od kúpeľov v Bojniciach vzdialený 9,1 km, pričom cesta autom vám zaberie 15 minút. Z Bojníc pokračujte Bojnickou cestou do Prievidze, cez Staré mesto a následne Košovskou cestou až na obchvat. Tesne za Prievidzou použite výjazd z cesty do prava (smerová značka ku firme STRABAG). Keď budete pokračovať ďalej po asfaltovej ceste, vzápätí uvidíte pamätník.

Parkovanie

Parkovať je možné priamo pod pamätníkom.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Miesto s pekným výhľadom na západ slnka nad Prievidzou.
Martin F.

Krásne miesto a výhľad
Vladimír Š.

GPS súradnice

Pomník padlým v SNP: 48.7721770°, 18.6231812°
Pamätník SNP Banská: 48.7714868°, 18.6560051°

Mohlo by vás zaujímať

Piaristický kostol v Prievidzi Piaristický kostol v Prievidzi

Piaristický kostol v Prievidzi patrí medzi najkrajšie barokové kostoly na Slovensku. Pri návšteve Prievidze jednoznačne nevynechajte príležitosť navštíviť tento architektonický skvost a ďalšie historické pamiatky mesta Prievidza.

Zistiť viac
Bojnické kúpele na historickej pohľadnici História kúpeľov v Bojniciach

Liečivé pramene v Bojniciach boli známe od najstarších čias. Postupom času sa toto prírodné bohatstvo využívalo v čoraz viac. I dnes, vďaka mnohým historickým prestavbám a úpravám, môžeme obdivovať krásu bojnických kúpeľov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore